Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Grieks Restaurant Akropolis - Ermelo

Door: Anneke Kamerling - hèt-boekje.nl

Op 21 december 1984 opende de familie Botsioglou de deuren van hun "Grieks Restaurant Akropolis" in Ermelo. Achilleas was in 1968 naar Nederland gekomen en vestigde zich in Utrecht. Hij werkte tot 1984 in de bouw. Zijn droom was genoeg geld te sparen om uiteindelijk terug te gaan naar zijn geboorteplaats Thourio in het noordoosten van Griekenland en te investeren in de landbouw. Het liep anders. Samen met zijn vrouw Martha, die ook uit de omgeving van Thourio kwam, kreeg Achilleas twee kinderen, Apostolos en Konstantina. De kinderen die opgroeiden in Nederland en de mogelijkheid om een eigen restaurant te openen, zorgden ervoor dat de terugkeer naar Griekenland op de lange baan geschoven werd.

Restaurant Akropolis
Restaurant Akropolis

 Thourio

Thourio is gelegen in het noordelijke deel van de prefectuur Evros op slechts 4 km kilometer van de Grieks-Turkse grens, die gevormd wordt door de rivier de Evros. De ca. 700 inwoners leven voornamelijk van de landbouw, die op de vruchtbare laagvlakte langs de rivier bedreven wordt. Ook kent het dorp veel gepensioneerden, waarvan een aanzienlijk aantal is teruggekeerd uit het buitenland. In de jaren '60 vertrok bijna de helft van de dorpsbevolking naar landen als België, Duitsland, Nederland en elders. Eén van hen is Achilleas en ook hij is inmiddels teruggekeerd naar zijn geboortedorp.

Thourio
Thourio

Restaurant Akropolis

Het restaurant werd een succes en Achilleas (Achillis) en zijn gezin, die overigens in Utrecht bleven wonen, werden "echte Ermeloërs". Zo sponsorde Achillis bijvoorbeeld één van de Ermelose voetbalclubs en raakte het gezin bevriend met hun groeiende vaste klantenkring. Tot die vaste klanten mag ik mezelf rekenen. Samen met mijn ouders ben ik er natuurlijk meteen na de opening gaan eten en sindsdien vaste klant gebleven. Het is zelfs zo dat mijn kinderen inmiddels allebei in de keuken werken. Naast de vaste klanten uit Ermelo en omgeving komen ook vakantiegasten in groten getale het restaurant bezoeken om te genieten van het bekende glaasje ouzo aangeboden door de zaak en de typisch Griekse gerechten.

Eigenaren retaurant Akropolis: Achillis, Dina en Billy
Eigenaren retaurant Akropolis: Achillis, Dina en Billy

Achillis staat altijd voor iedereen klaar. Niets is hem teveel. Hij hielp me bijvoorbeeld met het snoeien van mijn druiven en kwam een muurtje stuken bij mijn buurman. Dat druiven snoeien heeft hij goed in de vingers. Het terras van het restaurant wordt overdekt door een met druiven begroeide pergola. Wanneer je onder de druivenranken zit met Griekse muziek op de achtergrond en de heerlijke geuren die uit de keuken komen, voelt het net alsof je in Griekenland bent.

Terras restaurant Akropolis
Terras restaurant Akropolis

Sinds 2017 runnen dochter Konstantina (Dina) en haar man Wassilis (Billy) het restaurant en geniet Achillis van zijn welverdiende pensioen. Op 24 december 2019 werd het 35-jarig bestaan van het restaurant gevierd. Het was een feest waar alle vaste gasten door elkaar zaten als één grote "Akropolisfamilie" en tot in de late uurtjes werd gegeten, gedronken en gedanst. Restaurant Akropolis is een echt familiebedrijf. Achillis, Dina en Billy zijn de eigenaren. Broer Apostolos heeft hij een baan in de IT, maar helpt vaak mee in de drukke weekenden en vakantieperioden. Billy kwam in 1994 naar Nederland. Nog in datzelfde jaar, in de oudejaarsnacht, sloeg de vonk tussen hem en Dina over en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Zijn koksopleiding kwam goed van pas toen hij in de zaak van zijn schoonvader kwam te werken. De zus van Billy, Maria, is in 2017 naar Nederland gekomen en werkt sindsdien eveneens in de keuken van het restaurant. Billy en Maria komen uit Thessaloniki. Ook de twee dochters van Dina en Billy, Evangelia (Eva) en Aphroditi, worden regelmatig opgetrommeld om de gasten te bedienen. Zij zijn de derde generatie van de Griekse familie in Nederland.

Onderzoekje

Voordat ik dit en mijn vorige artikel over de Griekse diaspora schreef, heb ik o.a. alle leden van de familie een vragenlijst gegeven over hun kijk op Nederland en Griekenland en om te zien of/hoe de generaties daarin van elkaar verschilden. Op de vraag of ze zich ooit definitief in Griekenland willen vestigen, antwoordden de twee dochters met een stelliger "ja" dan hun ouders, hoewel ook beide ouders erover denken na hun pensioen (deels) in Griekenland te gaan wonen. Wat ze missen uit Griekenland is niet verrassend; hun familie en vrienden, het klimaat, de Griekse mentaliteit, minder stress… Kortom, eigenlijk dezelfde dingen waarom wij zo graag naar Griekenland gaan, toch? Ze spreken allemaal zowel Grieks als Nederlands. Zowel de tweede als de derde generatie heeft Grieks geleerd op de Griekse school in Utrecht. Thuis wordt vooral Nederlands gesproken, maar in de keuken voert het Grieks de boventoon. Ook hebben ze bijna allemaal ongeveer evenveel Nederlandse als Griekse vrienden. Tot mijn verbazing kwam met name andijviestamppot als favoriet uit de bus op de vraag of er ook Nederlandse gerechten/tradities zijn waar ze van zijn gaan houden. Qua Nederlandse tradities scoorden Sinterklaas en Koningsdag het hoogst. Griekse tradities, zoals de Nationale feestdag en religieuze feestdagen als Kerst en Pasen worden in ere gehouden door alle generaties. Hierbij worden ook de Griekse gemeenschap en de Griekse kerk genoemd.

Thessaloniki

Op vragen over waar ze oorspronkelijk vandaan komen, schreven zowel Maria als Billy enthousiast over hun geboortestad. Thessaloniki is met bijna 1 miljoen inwoners (inclusief de voorsteden) de tweede stad van Griekenland. De eeuwenoude stad is gelegen aan de Thermaïsche Golf in de Egeïsche Zee en wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Griekenland; een stad waar het leven dag en nacht bruist!

Thessaloniki
Thessaloniki

Het is een populaire vakantiebestemming. Enkele bezienswaardigheden zijn; de oude agora - het voormalige sociale en religieuze centrum van de stad tijdens de Griekse en Romeinse perioden, het Galerius paleis, de triomfboog van Galerius (ook wel Kamara genoemd) en de Rotunda van Galerius - oorspronkelijk een mausoleum dat later als kerk en moskee werd gebruikt. Ana Poli is het oude centrum van de stad met de oude vestingmuren, de Portara poort, de Trigoniou toren, de Eptapirgion vesting, het Vlatadon klooster en de Tuinen van de Pasha. De Witte Toren, het beroemdste monument en symbool van de stad, bevindt zich aan de levendige boulevard, die zich met haar vele terrassen afgewisseld met parken maar liefst 5 km lang uitstrekt langs de waterkant. Speciaal voor Maria en Billy en iedereen die Thessaloniki in zijn of haar hart gesloten heeft, is hier een loflied over deze prachtige stad.

Een keertje eten bij "De Griek" in Ermelo?

De familie Botsioglou-Zografopoulou en medewerkers kunnen niet wachten om u weer te mogen verwelkomen!  Momenteel is het alleen mogelijk om eten te bestellen en af te halen. Zodra het restaurant weer open mag, bent u van harte welkom! Kijk voor meer informatie op de website. https://www.akropolis-ermelo.nl/

Familie Botsioglou restaurant Akropolis
De familie Botsioglou-Zografopoulou en medewerkers kunnen niet wachten om u weer te mogen verwelkomen

Grieks Restaurant Akropolis
Stationsstraat 79
3851 NB Ermelo
T: 0341-560030

En mocht Ermelo voor u te ver weg zijn, ga dan eens eten (halen) bij een Grieks restaurant bij u in de buurt en steun ze in deze moeilijke tijd!

Bent u weleens bij Restaurant Akropolis in Ermelo geweest? U kunt hier een beoordeling achterlaten>

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Grieks eten afhalen bij De Gulle Griek!
Grieks eten afhalen bij De Gulle Griek!
Winnaar restaurant beoordelingen van maart is bekend!
Winnaar restaurant beoordelingen van maart is bekend!
Grieks winkeltje - To Magazaki
Grieks winkeltje - To Magazaki

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024