Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Griekse hoop in bange dagen

01-09-2020 Door: Ferry Visser

Neerlands Hoop in Bange Dagen, ook wel afgekort tot Neerlands Hoop, was een cabaretgroep in de jaren 1968 tot 1979, bestaande uit o.a. Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Ze waren ´vernieuwend´ met hun liedjes en sketches. Niet iedereen was gediend van de soms keiharde manier waarop zij, de toen roerige maatschappij, op het toneel aanpakten. Op dit moment zitten we ´met z´n allen´ ook in een periode met heel veel ´roerige zaken´. Maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes te melden. Als ik helemaal onderaan de webpagina´s van De Griekse Gids kijk, dan ben ik beslist niet de enige die iets heeft ontdekt. ‘Juist, de organisatie bestaat dit gedenkwaardige Corona-jaar twintig jaar!’

Feestjes

Het jaar 2020 begon allemaal voorspoedig. Op de website van De Griekse Gids staat te lezen: ’Van 16 tot en met 19 januari 2020 kun je de ´De Griekse Gids´ weer ontmoeten op de Vakantiebeurs in Utrecht. Wij staan in hal 7 Standnummer E002 bij het Griekenland paviljoen. Jorgos, Wendy, Adoni, Mano, Evangelia, Frans, Ferry en het hele team zullen jullie van harte verwelkomen’. De beurs was een feestje. Veel bezoekers en vele duizenden glossy’s gingen langs en over de toonbank. Mijn eerste jaar om als teamlid bij De Griekse Gids te mogen helpen, heb ik direct na de Vakantiebeurs bij de familie Nikolidakis, als een soort warm bad, op papier gezet.

Grieksegids op vakantiebeurs
Bij de Griekse Gids op de vakantiebeurs

Sinds twee jaar is er een ‘kindje’ geboren bij De Griekse Gids, namelijk ‘Griekse Gids Reizen’. Iedereen kan nu ook een pakketreis boeken met de garantie dat alles tot de puntjes wordt verzorgd. Een Griekse vakantie was nog nooit zo makkelijk en relaxed geregeld! Sterker nog: Het boeken van een Griekse Gids reis is een feestje! Het grappige is dat het woord ´klant´ hier een beetje cru klinkt. Je bent meer ´een vriend van!´ Om dit zelf te ervaren boekte ik een door mijzelf op de Vakantiebeurs aangeprezen reis. Op 12 mei naar Folegandros, Ios en Santorini.  

Folegandros
Helaas geen Folegandros voor ons door corona

Een behoorlijke kink in de kabel

Mooi niet dus! Er kwam ‘íets’ tussen. Eigenlijk zou ik het woord ‘iets’ met hoofdletters moeten schrijven, want wat heeft het Coronavirus huisgehouden! In het begin hadden we het landelijk alleen maar over de mensenlevens die het virus ‘opslokte’, maar al snel kwam er een besef bij. Het virus zorgde er ook voor dat we geraakt werden in de portemonnee. Met als gevolg dat vele bedrijven in zwaar weer terecht kwamen en zelfs failliet gingen. Geplande vakanties konden ook niet doorgaan, maar mensen durfden uiteraard ook niet meer te boeken.

Ik belde Jorgos om zijn team een hart onder de riem te steken en stelde hem ook de vraag of ik e.v.t. iets kon doen. Hij vertelde me de meest bizarre zaken. Zoals over een reis die iemand had geboekt voor april, maar door het Corona-/virus niet door kon gaan. Het was hem toch gelukt om de bewuste reis om te zetten naar september. Iedereen blij, maar net voordat ik Jorgos belde, kreeg hij van een net vastgelegd hotel te horen dat ze toch maar niet opengingen dit jaar. Dit voorbeeld geeft goed weer hoe het is als je als reisorganisatie voor voldongen, niet beheersbare, feiten staat. Je bent machteloos.

Onze reis ging dus niet door, maar we waren heel tevreden met de voucher. Jorgos en Wendy lieten de moed niet echt zakken. Nee hoor! Er kwam een nieuw ‘kindje’. De geboorte van ‘To Magazaki’ kondigde zich aan. In ‘het (web)winkeltje’ kun je allerlei leuke Griekse ´hebbedingetjes’ bestellen en natuurlijk ook veel Griekse producten zoals: thee, honing en olijfolie. Zelf zag ik ‘deze geboorte’ als een cadeautje voor alle Griekenlandgangers en Griekse Gids fans. Zo leuk!

Griekse producten bij To Magazaki
Griekse producten bij To Magazaki

Angst en einde van de onzekerheid

Landen kregen een kleurtje. Ook Griekenland ontkwam daar niet aan. Het virus bereikte nauwelijks de eilanden en daarom werden er wat ‘visjes’ uitgezet. Frans ging naar Zakynthos, Mano naar Kos en Jorgos, Wendy en zonen gingen naar Mykonos, Santorini, Paros en Naxos. Na deze ‘inspecties’ werd er één ding heel duidelijk. “We kunnen weer!”, maar wel met bepaalde maatregelen voor-en achteraf”. Het was vooral zo fijn dat het team van De Griekse Gids eerst zelf op onderzoek ging. Mede door hun ervaringen en verslagen werden er nu veel mensen over een hele moeilijke streep getrokken.

Naoussa Paros
Op inspectiereis naar Paros

Up-to-date

Vele Griekenlandfans en bezoekers aan de Griekse Gids website zullen gemerkt hebben dat men de informatie over het reizen naar en van Griekenland op de voet volgt. Zodra er bekend werd dat er geen Corona-test meer nodig is, kregen de bezoekers dit meteen te lezen. (Deze belangrijke boodschap kun je overigens op de website (via You Tube) ook in het Grieks beluisteren en zien.) Zelf vond ik de ‘Hulp bij het invullen van het PLF-formulier’ heel ‘klantvriendelijk’. Het is jammer dat dit formulier er moest komen, maar echt …. de hulp is zo duidelijk!

20 Jaar

Bij een jubileum hoort eigenlijk een feestje en een cadeau. Corona zorgde ervoor dat het feestje werd verpest. Over vijf jaar is het misschien toch leuker. De Griekse Gids lééft gelukkig en hoe! In de afgelopen 20 jaar gaf men de mooiste, leukste en interessantste informatie door en kreeg maar liefst twee gezonde ‘geboortes’.
Eigenlijk gaf De Griekse Gids ‘ons’ een cadeau. Er is dus ‘Griekse hoop’ in deze bange dagen.

Gefeliciteerd!

Ferry Visser


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Eilandhoppen in coronatijden
Eilandhoppen in coronatijden
Hulp bij het invullen van het PLF-formulier
Hulp bij het invullen van het PLF-formulier
Het leven op het Griekse eiland Leros in tijden van corona
Het leven op het Griekse eiland Leros in tijden van corona
Interview met Jorgos Nikolidakis, de Griekse Gids
Interview met Jorgos Nikolidakis, de Griekse Gids

Vakantie Griekenland De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2022