Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Zomer in Griekenland en hoe verloopt het?

17-05-2020 Door: Jorgos Nikolidakis - De Griekse Gids

Vanaf vroeg in de ochtend is het vandaag al druk op de Griekse stranden en op sommige stranden bij Athene werden er vanaf 7.30 uur zelfs al wachtrijen gevormd. Met temperaturen van rond de 40 ºC en na weken van quarantaine, wil iedereen graag een frisse duik nemen. Gisteren was het in het plaatsje Mires, dat dichtbij Matala op Kreta ligt, al meer dan 40 ºC en de verwachting is dat het vandaag nog warmer wordt. Gisteren (zaterdag) was het een hete zomerdag en het was de eerste serieuze test in deze na-lockdown periode. De badgasten probeerden afstand te houden en bij de georganiseerde stranden was er een afstand van 4 meter van parasol tot parasol. Iedereen probeerde zich netjes aan de corona regels te houden, maar dat was soms lastig omdat het op sommige plekken druk was. Het aantal corona besmettingen in Griekenland is o.a. dankzij de regels zeer beperkt gebleven. Bekijk hier hoeveel besmettingen er tot nu toe zijn per eiland/eiland in Griekenland>>>

Strand

Op het strand werden de ligbedjes vastgebonden aan de parasols zodat ze niet verplaatst konden worden. Na iedere wisseling van klanten werden tafels en bedden gedesinfecteerd, zodat de volgende gasten veilig plaats konden nemen. De beachbars verkochten alleen verpakte producten en alcoholische dranken waren verboden. Wat betreft de klanten bij de strandtenten, die wachtten geduldig op 1,5 meter afstand, totdat ze bediend konden worden. Hier en daar waren er wel wat schermutselingen en de jongeren die met het openbaar vervoer reisden hielden zich niet altijd aan de regels. De beelden op de Griekse televisie toonden dat mensen plezier hadden. Hoewel men zich aan de regels houdt, lijkt het alsof het de mensen niet stoort, het is bijna alsof er geen corona is.

Het was zeker niet overal massaal druk. Op het strand van Rethymnon op Kreta bijvoorbeeld staan nog geen parasols of ligbedden. Onderstaande foto is vandaag om 10.50 uur gemaakt en geeft een indicatie van hoe nu op het strand van Rethymnon stad is.

Hier komt alt tekst
Strand vandaag Rethymnon- Kreta. Foto van Giorgos Fragakis van Bio Suites Hotel en Pegasus Hotel

Hotels

Vanochtend spraken we met Giorgos Fragakis, eigenaar van Bio Suites Hotel en Pegasus Hotel, twee leuke hotels die in Rethymnon stad liggen. Meneer Fragakis vertelt:"We zijn er klaar voor om gasten te ontvangen, heel Kreta is er klaar voor. Het is wachten op de regering en haar besluiten. Zoals het ernaar uitziet, mogen we pas in juli weer open maar er is een kans dat dit ook eerder kan. We bevinden ons in uitzonderlijke fase, omdat we nog geen concrete datum hebben en dat maakt het erg lastig."

Vervoer

Vanaf morgen komt het openbaar vervoer weer op gang buiten de eigen regio’s en over een paar dagen zullen we weten hoe dat gaat. Deze regels zullen tot 1 juni gelden, daarna gaat men weer evalueren. Met het vliegtuig, de bus of trein kan men vanaf 18 mei van regio tot regio binnen Griekenland reizen en voor het eerst kunnen passagiers weer vrij met de boot naar Kreta en Evia varen. Wel moet men zich aan de strenge regels blijven houden. In bussen (touringcars) en treinen naar verdere bestemmingen mag tot 50% van de capaciteit bezet zijn en zijn mondkapjes verplicht.

Boten

Vanaf morgen mogen de boten weer passagiers naar Kreta en Evia brengen, wanneer dit met de overige eilanden zal starten is nog niet precies bekend. Maar ook de boten mogen voor 50% gevuld zijn en daar zijn de bootmaatschappijen niet blij mee. Bootmaatschappijen in Griekenland zijn erg boos en voelen zich achtergesteld. Zij vragen zich af: "Waarom mogen vliegtuigen wel vol met passagiers vliegen en mogen volle boten niet varen?" Ze zijn laaiend over het feit dat zij met 50% capaciteit moeten varen, terwijl het in de vliegtuigen niet hoeft.

Ferry boot in Griekenland
Ferry boot in Griekenland

Vliegtuigen

Op de vliegvelden heeft men inmiddels de nodige maatregelen genomen. Lange rijen zullen voorkomen moeten worden en de bussen die passagiers van de terminal naar het vliegtuig zullen brengen mogen maximaal voor 50% gevuld zijn. Men zal zoveel mogelijk proberen de passagiers van de terminal naar het vliegtuig te laten lopen. In het vliegtuig zijn mondkapjes verplicht. Wanneer de internationale vluchten zullen starten is ook nog niet helemaal bekend. Aegen airlines wil haar vluchten vanaf Athene naar München, Zürich, Frankfurt en Genève hervatten, maar zal minder frequent vliegen dan het oorspronkelijk deed. De vluchten naar Brussel die tot nu toe nog in kleine mate werden uitgevoerd, zullen opgevoerd worden.

Transavia vliegtuig Sunweb in Griekenland
Transavia vliegtuig Sunweb in Griekenland

Opening van restaurants en cafés

Op 25 mei gaan de restaurants en de cafés open volgens de nieuwe regels die vanavond door de Griekse regering gepresenteerd zullen worden. De oorspronkelijk datum was 1 juni maar deze is nu gewijzigd volgend op het advies van EODY, het Griekse RIVM. De regering waarschuwt dat iedereen zich aan de regels moet houden. De boetes in geval van niet navolgen van de regels zijn zeer hoog. Dat wordt een interessante test om te zien hoe het verder zal gaan en wanneer de buitenlandse toeristen zullen komen. Een week later zouden de hotels die normaliter het hele jaar open zijn, hun deuren openen. Aan het einde van de maand juni zullen dan de overige hotels volgen afhankelijk van de situatie betreffende het coronavirus.

Transavia en ANVR

Transavia heeft alle vluchten tot 3 juni geannuleerd terwijl men nu al weet dat de hotels in Griekenland tot aan het einde van juni gesloten zullen zijn. Daarnaast adviseert de ANVR haar leden (reisbureaus en reisorganisaties) tot en met 18 juni geen buitenlandse vakantiereizen aan te bieden. ANVR heeft inmiddels aan Transavia gemeld hierover teleurgesteld te zijn. Organisatoren van pakketreizen met een Transavia vluchtonderdeel komen immers zo in een lastige positie. Ook de feitelijke situatie en de daadwerkelijke maatregelen van de door het Ministerie genoemde Schengenlanden bieden op dit moment en op de korte termijn geen concrete vakantiemogelijkheden. Gelet hierop valt niet te verwachten dat er vanaf 4 juni veel bestemmingen door Transavia worden aangevlogen, maar een iets langere verlengingsperiode is dringend gewenst. Op 20 mei is een volgend overleg met Transavia gepland.

Deze situatie is niet leuk voor de passagiers, want ze weten nog steeds niet of hun reis door zal gaan. Het is vervelend voor reisbureaus en reisorganisaties die voortdurend met vragen worden bestookt,  waarbij zij niet altijd een zinnig antwoord kunnen geven.

Wat doen de Nederlandse touroperators?

Transavia heeft tot en met 3 juni de vluchten geannuleerd. Of er in juni gevlogen gaat worden is nog steeds onduidelijk.

  • De reisorganisatie van de Griekse Gids: “Griekse Gids Reizen” heeft alle reizen tot en met 3 juni geannuleerd en is in afwachting van Transavia en de Nederlandse en Griekse regering. Griekse Gids Reizen houdt zijn klanten persoonlijk op de hoogte en via de website en het speciale corona weblog
  • TUI heeft vanwege het coronavirus alle reizen geannuleerd met vertrek tot en met 18 juni 2020 met uitzondering van reeds geboekte vakanties in eigen land met vertrek vanaf 29 mei 2020. Hier vind je meer informatie van TUI m.b.t. corona.
  • Sunweb annuleert vluchten van Transavia tot en met 18 juni. Voor alle vakanties met vertrek daarna blijft alles voorlopig ongewijzigd. Bekijk op hun website de overige informatie van Sunweb.

Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Griekenland schrapt Covid-tests voor gevaccineerde reizigers
Griekenland schrapt Covid-tests voor gevaccineerde reizigers
Coronabewijs in Griekenland opgeschort vanaf 1 mei
Coronabewijs in Griekenland opgeschort vanaf 1 mei
PLF-formulier Griekenland afgeschaft!
PLF-formulier Griekenland afgeschaft!
Eilandhoppen in coronatijden
Eilandhoppen in coronatijden

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024