Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Een leuke autorit in het noorden van Evia

Door Jorgos Nikolidakis - De Griekse Gids

Een echte aanrader is het noorden van Evia. het is een ideale bestemming voor wie van een gemoedelijke, rustige vakantie wil genieten in midden van een mooie natuur. Het noorden van Evia noemt men terecht “Klein Zwitserland”. De prachtige bossen en de fraaie bergachtige natuurgebieden zijn wondermooi.

Om dit gebied zo goed mogelijk te verkennen is het aan te raden een auto te huren, want dan kun je op je gemak overal stoppen en genieten van alles om je heen. Een van de mooiste autoritten die ik maakte, was toen ik in Pefki bij Hotel Altamar verbleef. Hotel Altamar ligt naast Irene Studio's en is van de zelfde eigenaren. De prachtige dagtrip leidde me vanaf Pefki naar de oostelijke noordkust van Evia en vervolgens over de bergen naar de westelijke noordkust om via Aedipsos terug naar Pefki te keren.

Mijn trip begint in Pefki waar ik na een heerlijk ontbijt een wandeling maak. Pefki ligt in een bosrijk gebied en het is voor Grieken een populaire badplaats, met een groot zand- kiezelstrand. Aan het strand van Pefki zijn vele tavernes, pizzeria’s, ouzeri’s, cafeetjes en restaurants. Er is ook een camping. Het strand is goed georganiseerd, diverse watersporten zijn hier mogelijk en op het strand kun je beachvolleyballen. Het hele gebied rond Pefki is begroeid met dennenbomen en dat verklaart de naam Pefki, want “Pefko” betekent in het Grieks dennenboom.

Vanaf hier rijd ik richting het oosten en links van mij zie ik aan de andere kant van de zee de bergen van Pilion. Het is helder weer en Pilion lijkt erg dichtbij. Rechts daarvan zie ik Skiathos en Skopelos. Ik rijd rustig over de groene bergen en plotseling moet ik remmen, want een schildpad steekt over!

Noord Evia Schildpad
Pas op! Overstekende schildpad!

De wegen zijn erg goed en de eerste dorpen die ik tegenkom zijn Artemisio en vervolgens Gouves.cIn dit dorp bevindt zich de beroemde toren van Gouves, ook wel bekend als de toren van Drosini die tijdens de Ottomaanse bezetting hier is gebouwd. In het dorp zijn meerdere tavernes en cafés.
 

Drosini toren
Toren van Drosini

Daarna rijd ik via Agriovotano naar Ellinika. Ellinika is is een dorp op een met pijnbomen begroeide heuvel. Vanaf hier loopt er een weg naar het mooie strand van Aghios Nikolaos. Het strand ligt op 4 km van Ellinika en is een populaire badplaats in de regio. In Aghios Nikolaos zijn tavernes, restaurants en cafes. Aan de overkant van het strand, op kleine afstand, bevindt zich het eilandje Aghios Nikolaos met zijn karakteristieke kapel waar in de zomermaanden bruiloften en doopfeesten plaats vinden.

Aghios Nikolaos bij Ellinika
Eilandje Aghios Nikolaos

Ik rijd terug naar de provinciale weg bij Ellinika en vervolgens zuidwaarts naar het strand Psaropouli. Psaropouli is een kustdorpje waar een klein haventje is en waar een langgerekt groot strand ligt. Bij het haventje is een boulevard waar meerdere taverna’s en cafés zijn. Op bepaalde delen van het strand zijn parasols en ligbedden te huur. Het bergachtige achterland van Psaropouli is werkelijk prachtig, de bergen zijn zeer groen vol met dennenbossen en olijfbomen.

Stavropouli


Het groene landschap lijkt oneindig. Ik rijd weer verder de groene bergen in en via Vassilika kom ik bij het dorp Papades waar ik rechts afsla richting Papades Village dat nog hoger in de bergen ligt. Hier in dit gebied is een vakantiepark gebouwd dat alternatief toerisme aanbiedt. Het uitzicht vanaf hierboven over de zee is fantastisch. In het park dat 5 hectaren groot is, kun je o.a. wandelen en mountainbiken.

Papades Evia

Via Agia Anna en Strofilia steek ik daarna over, van oost naar west. Mijn volgende bestemming is Limni. Eén van de leukste en meest traditionele dorpen van Evia. Het ligt 88 km ten noordwesten van Chalkis en het is tegen de Kandili-heuvels aan gebouwd. Al bij de eerste aanblik ben je onder de indruk; de smalle steegjes, het gezellige haventje, de boulevard met de mooie terrasjes, de diverse visrestaurants en ouzeri’s aan het water. En dan het prachtige uitzicht naar de Golf van Evia, adembenemend!

Limni Evia
Limni

Via de badplaats Rovies Evia waar een mooi strand is en veel goede hotels en terrassen zijn, rij ik naar Aedipsos. Aedipsos is een van de beroemdste en tevens oudste kuuroorden in Griekenland. Al in de tijd van het Romeinse Rijk stond Aedipsos bekend om haar geneeskrachtige bronnen. Bekende Romeinse keizers en generaals (o.a. Generaal Sylla) kwamen hier om te genezen. Vandaar dat hier een van de luxe hotels vernoemd is naar deze generaal, namelijk het Thermae Sylla Spa & Welness hotel.

Aedipsos Evia

De laatste bestemming die ik vandaag bezoek is Orei.  Orei is een gemoedelijke badplaats te midden van een groen natuurgebied met mooie zandstranden, heuvels en vlaktes. Op het dorpsplein van Orei bevindt zich het marmeren beeld van de Stier van Orei, dat in de 4e eeuw v.Chr. een grafmonument was. Ook staat hier een oud Venetiaans kasteel dat bovenop de fundamenten van een oud fort is gebouwd. Aan het haventje zijn tal van gezellige (vis) restaurants, cafés, ouzeri’s en bars.

In totaal maakte ik die dag een tour van ongeveer 150 km. Ik heb heel veel gezien, maar niet alles. Wil je Noord-Evia goed verkennen dan heb je zeker wel 7 dagen voor nodig, want er zijn meer leuke bezienswaardigheden in deze streek.

Een belangrijke plaats is het bergdorpje Prokopi dat door Griekse vluchtelingen uit Klein Azië is gesticht. Prokopi ligt in een prachtig berglandschap tussen sparren, dennenbomen en platanen. Het is een gezellig dorpje met leuke terrasjes en souvenirwinkeltjes, waar veel lokale producten verkocht worden zoals honing en pasteli (=gebak van honing en sesamzaad). Ook bij het plaatsje Drimonas is het puur genieten van de natuur, want hier liggen de watervallen van Katarraktis. Niet ver van Drimonas is het prachtige klooster van Osios David. Als toerist mag je het klooster bezoeken, tegenwoordig wonen er nog een tiental monniken en een overste in het klooster. Het klooster heeft kamers waar gelovigen met hun gezinnen gratis mogen overnachten. Ook wordt er door de monniken voor eten en drinken gezorgd.

Dus mocht je een vakantie in een betrekkelijk onbekende maar prachtige streek willen doorbrengen dan is Evia zeker een uitstekende optie!


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Griekse olijven
Griekse olijven
Mam, er prikt iets in mijn voet... een zee-egel!
Mam, er prikt iets in mijn voet... een zee-egel!
Griekse kaas
Griekse kaas
15 redenen om naar Corfu op vakantie te gaan!
15 redenen om naar Corfu op vakantie te gaan!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024