Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Hittegolf, bosbranden en aardschokken in Griekenland

03-08-2021 (met update over Evia op 8-8-2021)

Evia

Er zijn evacuaties op Evia, aangezien een brand in het gebied van Limni huizen in Restinolakkos en Kokkini bedreigde. Update: 8-8-2021: Duizenden mensen zijn hun huizen op het Griekse eiland Evia ontvlucht toen de bosbranden zondag voor de zesde dag ongecontroleerd brandden. Veerboten evacueren mensen. De brand op Evia, een groot eiland ten oosten van de hoofdstad, breidde zich snel uit in verschillende fronten, over duizenden hectaren ongerept bos in het noordelijke deel. Griekenland heeft het leger ingezet om de branden te bestrijden en verschillende landen hebben hulp gestuurd, waaronder blusvliegtuigen.

3-8-2021

Mensen geëvacueerd door gevaarlijke natuurbrand bij Noord-Athene

Griekenland heeft te kampen met een extreme hittegolf en natuurbranden.

Een brand die in het noorden van Athene begon, woedde sinds dinsdagavond (3-8-'21) op drie fronten in de woonwijken Varibobi, Adames en Thrakomedones. De combinatie van extreem hoge temperaturen, sterke wind en een lage luchtvochtigheid maakten het des te moeilijker om de brand onder controle te krijgen.

Vice-minister van Civiele Bescherming Nikos Hardalias noemde de brand "gevaarlijk" en een "extreem weersfenomeen". Hij kondigde ook aan dat hotels in de Griekse hoofdstad kamers bieden aan duizenden evacués. Een deel van het elektriciteitsnet is uitgeschakeld. Telefoonnummer 1135 is beschikbaar om mensen door te verwijzen naar de hotels die onderdak bieden, zei hij.

De civiele beschermingsautoriteiten hebben al duizenden inwoners uit Varibobi, Thrakomakedones en Adames ontruimd. Hardalias zei dat 315 mensen tijdens de evacuatie door brandweer of politie in veiligheid werden gebracht nadat ze in moeilijkheden waren geraakt.

Mensen in de buitenwijken van Acharnes, Lykovrisi, Kato Kifissia en Metamorfosi wordt ook geadviseerd hun ramen en schoorstenen te sluiten om te voorkomen dat rook en as hun huizen binnendringt. 

Peloponnesos

In het noordwesten van de Peloponnesos werden  vijf dorpen ontruimd. Twintig huizen in de stad Patras zijn compleet verwoest door de branden. Met man en macht zijn de brandweermensen aan het werk om de branden te bestrijden. De meeste branden hier zouden intussen onder controle zijn.

De brand brak uit in de buurt van Patras, op zo’n 210 kilometer ten westen van hoofdstad Athene. Verschillende snelwegen in het gebied werden afgesloten. Ook op de Rio-Antirriobrug, die Peloponnesos verbindt met het Griekse vasteland, werd geen verkeer toegelaten. Inmiddels is de brug weer voor verkeer geopend.

brandweer - blusvliegtuig Griekenland
Brandweer in de lucht- blusvliegtuig Griekenland

Rhodos

Op het Griekse eiland Rhodos woedden ook grote branden, vooral in de omgeving van Soroni. (De noord-west kant van het eiland) Op een groot deel van het eiland was de stroom zelfs uitgevallen en diverse plekken werden ontruimd. Inmiddels zou de brand onder controle zijn en de electriciteit was na een paar uur weer terug.

Kos

De bosbrand die bosgebieden op het eiland Kos en het Asklepeion-gebied (het heiligdom van Asklepios, een van de belangrijkste genezingscentra in het oude Griekenland) bedreigde, is onder controle, vertelde de loco-burgemeester Stamatis Kabourakis. De brand begon in bosgebied in het gebied van Agios Vassileios in het noordoosten van het eiland, wat leidde tot de evacuatie van Tsoukalaria.

De brandweer van het eiland opereerde in samenwerking met de gemeente en met vrijwilligers. Een helikopter van het eiland Rhodos hielp ook bij het bestrijden van de brand. De brandweer blijft alert om te voorkomen dat de brandhaarden opnieuw aanwakkeren.

Hittegolf

Volgens meteorologen heeft Griekenland momenteel te kampen met een “historische en lange hittegolf”, met temperaturen die schommelen tussen 42 en 44 graden. Verkoeling is de komende dagen ook niet in zicht. Temperaturen van rond de 45 graden worden gemeten. Ook ‘s nachts blijft het heet.

Gemeenten hebben gebouwen met airconditioning opengesteld voor mensen die hun snikhete woningen willen verlaten. De autoriteiten waarschuwen dat er door de aanhoudende droogte ook een verhoogd risico op branden blijft bestaan.

Aardbevingen

Griekse eilanden als Kreta, Rodos en Kos zijn ondertussen ook nog opgeschrikt door aardschokken. De krachtigste aardbeving had zondagochtend (1-8-'21) een kracht van 5.3. Het epicentrum bevond zich in de buurt van Nisyros, een vulkanisch eiland met ongeveer duizend inwoners. Er is geen melding gemaakt van schade of slachtoffers.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

28 Oktober 1940:  De ΟΧΙ (όchi=nee) dag -  W.O. II in Griekenland
28 Oktober 1940: De ΟΧΙ (όchi=nee) dag - W.O. II in Griekenland
Waarom Griekse Gids Glossy 2021 bijzonder is
Waarom Griekse Gids Glossy 2021 bijzonder is
Griekenland: een ander perspectief
Griekenland: een ander perspectief
Hotels die ideaal zijn voor een stedentrip Athene
Hotels die ideaal zijn voor een stedentrip Athene

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024