Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Interview met Koza Mostra, songfestivalkanditaat Griekenland

16-05-2013

Enkele weken geleden was de Griekse band Koza Mostra in Nederland om hun lied "Alcohol is free"  te promoten. Ze hopen met dit lied, waarmee ze positieve energie willen uitstralen, vanavond, bij de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival, hoge ogen te gooien. Wij hadden een interview met de leden van Koza Mostra:

De Griekse Gids: Welkom in Nederland, is dit de eerste keer dat jullie in Nederland zijn?
Ilias Kozas (Lead zanger): Nee, voor mij is het niet de eerste keer. Voor ons als voltallige band is het wel de eerste keer. Persoonlijk ben ik vaker in Nederland geweest, omdat ik hier familie heb wonen. Ik vind Nederland een erg mooi land met zeer mooie steden. Een bijzonder land en ik weet zeker dat we het hier naar onze zin zullen hebben!

Koza Mostra en Agathonas Iakovidis in Amsterdam
Koza Mostra en Agathonas Iakovidis in Amsterdam (Foto Mary Vaxevanidou)

Hoe komen jullie aan de naam Koza Mostra?
Ilias Kozas:
Eigenlijk is de helft van de naam “Koza Mostra” mijn eigen naam (Ilias Kozas), en de andere helft bestaat uit een woordspeling dat afgeleid is van het Italiaanse woord Mostra (presenteren) dat weerafgeleid is uit de woorden Cosa Nostra (de overkoepelende criminele organisatie van de verschillende Siciliaanse maffiafamilies). In ons geval betekent Koza Mostra de presentatie van ideeën van Kozas, en mijn kijk op dingen in het algemeen.

Omschrijf het soort muziek dat jullie maken en spelen?
Alexis Archontis (drums):
Onze muzieksoort is een mengeling van verschillende soorten muziek. In onze muziekstijl hoor je muziekstijlen uit de Balkan, rock, reggae en ska maar ook traditionele Griekse muziek. In principe is dit lied een mix van al deze soorten muziek.

En opeens nemen jullie deel aan het Eurovisie Songfestival? Hoe is dit mogelijk?
Stelios Siomos(gitarist):
ik denk dat het natuurlijk een goede promotie voor onze band is, maar ook voor het soort muziek dat we maken. We vinden ons lied erg mooi en we zijn ervan overtuigd dat het lied het goed zal doen op het Eurovisie Songfestival.

Hoe heeft Koza Mostra haar muziekstijl kunnen matchen met de rebetiko-muziekstijl van Agathonas Iakovidis?
Alexis Archontis
: Lang voordat er sprake was van het Eurovisie songfestival, hadden we dit liedje geschreven en hadden we aan Agathonas gedacht. Agathonas, met zijn rebetiko-stijl paste goed in dit project. We hebben hem toen benaderd, erover gesproken, en uiteindelijk hebben wij hem kunnen overtuigen om hieraan deel te nemen.


Koza Mostra en Agathonas Iakovidis (Foto ERT)
Koza Mostra en Agathonas Iakovidis (Foto ERT)

De titel van het lied is “Alcohol is free”. Een titel met heel veel nevenbetekenissen, klopt dat?
Ilias Kozas: Inderdaad, dit liedje heeft heel veel nevenbetekenissen maar ook heel veel duidelijke boodschappen, dat is zeker. Iedereen kan ons lied eigenlijk interpreteren zoals hij zelf wilt. De titel “Alcohol is free” gaat niet over alcohol en we suggereren ook niet dat iedereen alcoholist moet worden. Het is eigenlijk een verhaal van over hoe we in Griekenland en Europa zijn gestart en waar we ons nu bevinden. We komen momenteel in Griekenland vele maatschappelijke problemen tegen, hetzelfde gebeurt natuurlijk ook in andere landen. Belangrijk is voor ons nu de boodschap die we naar buiten willen uitdragen. We moeten nu positieve energie uitstralen, positieve gedachten om zo en op deze manier, de problemen die we nu ondervinden, te kunnen overwinnen.

De reacties over jullie song zijn erg positief, wat verwachten jullie, wat hopen jullie?
Christos Kalaintzopoulos (accordeon):
Wij hopen dat de avond in Malmö heel bijzonder zal zijn. We moeten een grote glimlach naar buiten uitstralen, er moet een mooie sfeer heersen. Daarna zien we het wel, we kunnen alles verwachten. En of wij nou eerste of laatste worden, dat maakt niet zoveel uit.

Zijn jullie ook geïnteresseerd in een internationale carrière?
Vasilis Nalpantis (trompet): Vanaf het begin was ons doel om internationaal carrière te maken en buiten Griekenland op te treden. Muziek verenigt namelijk, zoals Alexis (Archontis) eerder al zei en of het nu om Balkan, ska, punk of reggae gaat, dat maakt niet uit. We geloven dat de mix van al deze muzieksoorten verschillende soorten mensen in vele landen zal aanspreken.

Een laatste vraag…waarom dragen jullie rokken?
Ilias Kozas: Het idee hebben we van de Schotten. Als band hebben we heel veel Griekse stijlen maar ook westerse stijlen. We hadden de Griekse foustanella’s kunnen dragen, dat zijn de Griekse rokken uit de 19e eeuw. We hebben echter ervoor gekozen om meer westers te gaan en dachten aan de Schotten die helemaal aan de andere kant van Europa leven. Koza Mostra en Agathonas Iakovidis zullen aan de 58ste editie van deze Europese liedjeswedstrijd deelnemen. Het Eurovisiesongfestiva wordt gehouden in Malmö, dankzij de overwinning van Loreen uit Zweden in 2012. De twee halve finales worden op 14 en 16 mei 2013 gehouden. En op 18 mei 2013 volgt de grote finale. Hopelijk met Koza Mostra en Agathonas Iakovidis!

Links:
Koza Mostra en Agathonas te gast bij NOS op 3 »
Artikel NOS over Koza Mostra en Agathonas »
Bekijk videoclip »


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Interview met Maya Cornelissens van Griekse taalschool Omilo
Interview met Maya Cornelissens van Griekse taalschool Omilo
Interview met Griekenland-fanaat Frans Groenendaal
Interview met Griekenland-fanaat Frans Groenendaal
Interview met meester Ferry - Zorba - Visser
Interview met meester Ferry - Zorba - Visser
Interview met Annerieke Oudshoorn op Samos
Interview met Annerieke Oudshoorn op Samos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024