Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Mam, er prikt iets in mijn voet... een zee-egel!

Tekst en foto: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Nog even zwemmen voordat we de boot weer op zouden gaan om terug te varen naar ons Griekse vakantie-eiland had vervelende gevolgen voor Mano (toen 12 jaar). Hij riep ineens vanuit zee dat hij ‘ergens’ op was gaan staan en het prikte. Een zee-egel!  Wat moet je doen als je ongeveer dertig stekeltjes (die eruit zien als splinters) van een zee-egel in je voet hebt? Ten eerste, niet meer op die voet lopen, want dat doet pijn en zal de stekels dieper in de voet drukken. Dus: hinkelen, of getild worden door een vrijwilliger.

Volgens vier verschillende "deskundige" bronnen in Griekenland (arts, apotheker, serveerster en bootsmaatje) moet je bij zo’n grote hoeveelheid stekels niet gaan pulken en wroeten met naald en pincet, dat levert juist meer kans op infectie op, want je maakt evenzoveel gaatjes in de voet. Bij een paar stekels (tot vijf) kan je wel proberen ze te verwijderen, maar blijf het dan steeds goed ontsmetten. Wat doen we dan wel bij zo’n groot aantal stekels?

zee-egel<br/>
Een zee egel in Griekenland

OLIJFOLIE! Wat? Ja echt, olijfolie op de voet smeren en wachten. Een aantal keer per dag olijfolie op de plek waar de stekels zitten zal ervoor zorgen dat de stekels week worden en langzamerhand verdwijnen. De stekels van een zee-egel kunnen niet tegen olie. Het kan wel enige tijd duren, maar na twee dagen kon Mano weer lopen, al zag je stukjes van de stekels nog wel zitten, ze werden steeds een beetje vager en kleiner. Het kan wel een tot twee weken duren voordat de stekels helemaal verdwenen zijn, maar hij had er geen last meer van. Het positieve van het verhaal is, dat zee-egels alleen voorkomen in heel schone zeeën...

Nu ik het toch over Griekse lokale medische wetenswaardigheden heb, toen ik vorig jaar door een wesp werd gestoken bij het zwembad en ik niet zo snel Azaron of iets dergelijks bij de hand had, is Jorgos ook raad gaan vragen bij lokale mensen. Het advies dat hij kreeg: ijsklontjes op de gestoken plek houden en er vervolgens zout op strooien, dit blijft erop plakken, omdat de bult nat is. Wij hebben dit advies opgevolgd en het heeft uitstekend geholpen. De zwelling en pijn namen snel af. Ook azijn helpt trouwens goed bij wespensteken.

Een bekend middel bij kiespijn is volgens Yiayia (oma) kruidnagel. Een kruidnagel tegen de kies gedrukt houden met de tong en de pijn verdwijnt. (wel even langs de tandarts om te checken!) Een ander goed werkend middeltje bij pijn is de ui. Stel, je hebt je enkel verstuikt en hij is dik en pijnlijk. Volgens Yiayia, moet je een ui in kleine stukjes snijden en deze op de pijnlijke enkel leggen en hier omheen een doek binden. De enkel zal slinken en de pijn zal afnemen. En dan hebben we nog knoflook. Knoflook wordt al sinds de oudheid in Griekenland gezien als afweermiddel tegen het boze oog en kwade krachten. In veel Griekse huizen hangt dan ook een grote streng met knoflook om de gezinsleden tegen het kwade te beschermen. Knoflook heeft ook een desinfecterende werking en helpt tegen een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van knoflook stimuleert de stofwisseling.

knoflook
Knoflook, pepers en kruiden in Griekenland

Uiteraard kunt u bij pijn en ongelukjes in Griekenland het best het zekere voor het onzekere nemen en even langs een arts gaan, maar misschien komen deze tips u toch eens van pas als u op vakantie bent.


Lees ook deze populaire artikelen

Griekenland zonder roze bril
Griekenland zonder roze bril

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen De Griekse winkel to Magazaki Code geel Griekenland Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021