Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Persconferentie Griekse premier corona-maatregelen

Door: Jorgos Nikolidakis - De Griekse Gids

29 april 2020

Gisteren, 28 april 2020 om 18.00 uur Griekse tijd, heeft de Griekse Premier Kyriakos Mitsotakis een versoepeling van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus tijdens een persconferentie aangekondigd. De persconferentie was live te zien op TV en op internet en duurde meer dan een uur.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis

Aan het begin van zijn toespraak vatte Mitsotakis alles samen wat tot nu toe bereikt is met de lockdown. Hij vertelde dat alle Grieken het tot nu geweldig hebben gedaan en vroeg aan de Griekse bevolking om verantwoordelijkheid en volwassenheid te blijven tonen, ook in de komende periode. Hij benadrukte dat de Grieken ongekende offers hebben gebracht, zoals niet naar de kerk te gaan (Pasen) en de eigen naasten niet te knuffelen of te kussen. Hij zei “Het behaalde resultaat is geweldig, maar nog steeds zeer kwetsbaar”. Ook had hij het over het nieuwe credo: ‘We blijven thuis’ wordt nu: ‘We keren terug, maar letten op, we verlaten het huis, maar we blijven voorzichtig”.

Vervolgens lichtte hij toe, hoe men nu verder zal gaan en wat er de komende twee maanden mei en juni zal moeten gebeuren. De geleidelijke terugkeer naar normalisatie zal in meerdere fases gebeuren. Het proces zal verlopen volgens een georganiseerd plan. De regel zal zijn dat na iedere fase er een tussenperiode zal komen waarin een evaluatie plaats zal vinden. Daarna pas, zal de volgende fase volgen, enz.

Volgens het door de regering opgestelde plan zal op 4 mei de geleidelijke terugkeer naar de normalisatie beginnen.

Aan het woord kwamen vervolgens diverse ministers die het plan bekend maakten waaronder Vice-premier Akis Skertsos. Akis Skertsos vertelde dat de gemiddelde overdracht van het virus van persoon op persoon is verlaagd naar 0.5. Doel is dit zo te houden, met behulp van nieuwe instrumenten voor naleving van de regels om de gemiddelde overdracht van persoon tot persoon onder de 1 te houden. Daarna kwamen aan het woord Nikos Chardalias, onderminister van publieke bescherming en Nikos Papathanasis, onderminister van ontwikkeling en investeringen.

Vervolgens werden de 7 fases bekend gemaakt over de komende 2-3 maanden.

1e fase vanaf maandag 4 mei

 • Opening van allerlei kleinere winkels, kappers, schoonheidssalon, sportwinkels, bloemenwinkels maar ook van elektronicawinkels, telefoonwinkels etc. Dit alles met beperkingen zoals bijvoorbeeld, in een winkel van 50 m2 mogen maximaal 7 personen aanwezig zijn.
 • Vrijheid in beweging, maar niet buiten provincies.

2e fase vanaf maandag 11 mei

 • Geleidelijke opening van overige bedrijven en open markten.
 • Daarnaast mag het vrije vervoer tussen Griekse regio’s en eilanden voorzichtig aan weer opstarten.

3e fase vanaf maandag 18 mei

 • Geleidelijke opening van dierentuinen, botanische tuinen en archeologische plaatsen.

4e fase vanaf maandag 1 juni

 • Opening van winkelcentra maar met verplicht gebruik van mondkapjes.
 • Opening van restaurants en cafés met buitenterrassen.

5e fase (Start afhankelijk van de resultaten van voorgaande fases)

 • Opening van hotels. Eerst zullen de hotels die niet seizoengebonden zijn opengaan. Dat zijn meestal hotels die in grotere steden zijn gevestigd.
 • Daarna zal de rest volgen, namelijk de hotels die in de zomer alleen opengaan.
 • Opening van openluchtbioscopen.

6e fase (Start afhankelijk van de resultaten van voorgaande fases)

 • Opening van pretparken, themaparken en speeltuinen.

7e fase (Start afhankelijk van de resultaten van voorgaande fases)

 • Opening hotels en allerlei toeristische accommodaties maar met maximale bezetting.
 • Opening restaurants, cafés met buitenterrassen.
 • Opening van bars, bioscopen, nachtclubs
 • Opening van sportaccommodaties

Over vluchten en toerisme is er tijdens deze persconferenties nog niets gemeld dat gebeurt waarschijnlijk binnenkort tijdens nieuwe persconferenties. Alles is steeds onder voorbehoud, wanneer het niet goed gaat worden maatregelen teruggedraaid.

Lees ook het artikel: Hoe zit het met het corona-virus in Griekenland?


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Wat zijn de Noord en Zuid Egeïsche eilanden?
Wat zijn de Noord en Zuid Egeïsche eilanden?
PLF-formulier Griekenland afgeschaft!
PLF-formulier Griekenland afgeschaft!
Interview met Jorgos Nikolidakis, de Griekse Gids
Interview met Jorgos Nikolidakis, de Griekse Gids
Het leven op het Griekse eiland Leros in tijden van corona
Het leven op het Griekse eiland Leros in tijden van corona

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024