Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Rakomelo: Een krachtige specialiteit uit Kreta!

Door: Alexander Vrionakis

Ben je weleens op Kreta geweest, dan heb je misschien wel de kans gehad om een glaasje Rakomelo te proeven. Rakomelo heeft een zoete smaak, maar heeft nog steeds de " kracht " van raki, want in wezen bestaat Rakomelo uit raki met honing en kaneel.

Hoe maak je nu eigenlijk Rakomelo? De voorbereiding is heel simpel: in een pan, warm je zorgvuldig raki op en vervolgens haal je het van het vuur. Voeg aan de verwarmde raki de honing en een beetje kaneel toe. Omdat raki veel alcohol bevat, moet je oppassen en deze niet aan de kook brengen. Ook het morsen met raki tijdens het verwarmen kan brandgevaarlijk zijn, dus voorzichtig.

Raki is een sterke gedistilleerde drank met ca. 37 % - 40% alcohol. De naam raki wordt overal in het Griekenland gebruikt, maar op Kreta noemt men het ook wel o.a. Tsikoudia. In Turkije wordt ook de naam raki gebruikt, maar dat drankje is heel anders dan de Kretenzer raki. Het plukken van de druiven en het maken van de wijn en de raki zijn activiteiten die elk jaar plaatsvinden in het najaar. Het maken van de wijn omvat het smelten van de druiven in speciale stenen constructies genaamd patitiria. Dit kan gedaan worden met de voeten of met een kleine machine.

De overblijfselen van de wijnpers (na aftrek van de grootste hoeveelheid sap) wordt in een vat met water of wijn bewaard en blijft ongeveer een maand gesloten.
Vervolgens wordt het mengsel in een grote metalen watertank/pot (kazani) gegoten, die een lange metalen schoorsteen heeft aan de bovenkant. De ketel wordt luchtdicht afgesloten. Het eerste drankje heet “Protorako” en is heel sterk. Het eindproduct van de gedestilleerde vloeistof bevat een lager percentage alcohol, terwijl raki geproduceerd wordt in het midden van het proces. Dit duurt ongeveer drie uur, waarin de eigenaar van de watertank (kazania) het alcoholgehalte proeft, de temperatuur controleert en tenslotte de distillatie stopt, wanneer de raki de gewenste smaak en sterkte heeft verworven. Voor de productie van raki/tsikoudia zijn er twee of drie destillatieprocessen nodig.
Door de toevoeging van Kretenzer honing, kaneel en kruidnagelextracten komt de Rakomelo tot stand. En ontstaat een hoogwaardige, uitgebalanceerde drank met zoete aroma en lange afdronk.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Wat is er te doen op Naxos, Griekenland? | De Griekse Gids
Wat is er te doen op Naxos, Griekenland? | De Griekse Gids
Interview met Marleen Veldhorst: gids in Athene
Interview met Marleen Veldhorst: gids in Athene
Even voorstellen: Spiros studios in Lichnos - Parga
Even voorstellen: Spiros studios in Lichnos - Parga
Christusbrood, een Griekse kerstraditie
Christusbrood, een Griekse kerstraditie

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024