Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Thassos, Panagia en Golden beach zijn aanraders!

Tekst en fotografie: Wendy Nikolidakis

Toen wij op het Griekse eiland Thassos waren, dat groene eiland in het noorden van de Egeïsche zee, vonden we de dorpjes Panagia en Skala Panagia (Golden Beach) erg leuk. Beide dorpen liggen in het oosten van Thassos, het ene in de bergen, het andere aan de kust.

We rijden via een prachtige weg eerst naar het bergdorp Panagia. Het is een van de rijkste, traditionele dorpen van Thassos. Een pittoresk, gemoedelijk Grieks dorpje met een centraal pleintje, waaraan verschillende Griekse cafés en restaurants gevestigd zijn. Panagia is de Grieks-orthodoxe naam voor de Heilige Maagd Maria. Het dorp is vernoemd naar de heilige beschermster van de zeer oude kerk in het plaatsje. Het dorp ligt op maar tien kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland, (Limenas) het is gebouwd tegen de hellingen van de berg en biedt een spectaculair uitzicht op de zee, de baai en de bergen. De dikke bomen die wit geverfd zijn bieden schaduw en oudere mannen zitten op de terrassen met een Griekse koffie. Ze spelen een spelletje tavli (backgammon) en bespreken de dagelijkse nieuwtjes. Het plein is het centrale punt van het dorp waar gedurende de hele dag, in de zomer en in de winter, de lokale bevolking elkaar ontmoet in de cafés en restaurants rond de fonteinen.

De restaurants zijn ‘s ochtends al bezig met de voorbereidingen voor die dag, heerlijke geuren komen ons tegemoet; het vlees draait aan het spit. We besluiten helemaal naar boven in het dorp te gaan, waar de bronnen van Panagia te vinden zijn. Hier is veel stromend water dat met kracht uit de bergen komt. Opvallend zijn hier de witgeverfde dikke bomen die in het midden van hun stam een gat hebben, in de vorm van een hartje.

De traditionele huizen in Panagia hebben overdekte balkons, leistenen daken en het interieur is versierd met hout.

Nu gaan we op weg naar de badplaats van dit dorp, die Skala Panagia heet, maar ook Golden beach (Chrisi Ammoudia) wordt genoemd.  Deze naam is gemakkelijk te verklaren, want het strand is prachtig goudkleurig en wordt omgeven door bergen met dennenbomen. Het strand is wel twee  kilometer lang. Er zijn enkele taverna’s, hotels en winkeltjes.  Het strand is voorzien van ligbedjes en parasols die gratis zijn voor klanten van het hotel of terras. De zee is  ondiep, ideaal voor kinderen.

Waar het bergdorp Panagia zijn oorspronkelijke traditionele stijl heeft bewaard, is Skala Panagias toch wel een toeristische trekpleister geworden. Langs het strand loopt de smalle hoofdweg die Skala panagia verbindt met de naastgelegen badplaats Skala Potamias. Wanneer je gaat zwemmen in de kristalheldere zee, heb je een prachtig uitzicht op het groene bergachtige binnenland van Thassos. Panagia en Skala Panagia zijn, wat mij betreft, echt een bezoekje waard, als je op Thassos bent.
 

Méér Thassos»
Reisverslag Thassos»

 

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Vakantiebelevenissen op Amorgos
Vakantiebelevenissen op Amorgos
Een interessante ontmoeting in Kato Zakros
Een interessante ontmoeting in Kato Zakros
We hoppen van Sifnos naar Serifos!
We hoppen van Sifnos naar Serifos!
Afytos, een prachtig dorp in Chalkidiki
Afytos, een prachtig dorp in Chalkidiki

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024