Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 10 bezienswaardigheden in Corfu stad

Door: De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Corfu stad is een bijzonder mooie stad. De elegante hoofdstad van het eiland Corfu bezit prachtige gebouwen en heeft een fijne sfeer. Er hebben door de eeuwen heen veel verschillende volken in deze stad geleefd en dat is nog steeds goed te zien. Er zijn zeer veel bezienswaardigheden in Corfu stad, we noemen er hier 10.

1. De Oude Vesting in Corfu stad

De oude vesting in Corfu stad werd in 1550 door de Venetianen aangelegd, om de handelshaven te beschermen. Daarvoor stond er al een kasteel dat in de elfde eeuw door Normandische veroveraars was gebouwd. Een gracht scheidt de vesting van het vasteland. Vanaf de hoge rots heb je een mooi uitzicht.

De Oude Vesting in Corfu stad
De oude vesting in Corfu stad

2. De gezellige straatjes en mooie gebouwen in Corfu stad

De oude stad van Corfu is een prachtige stad met een wirwar van straatjes en steegjes. De sfeer is Italiaans, met de vele ijzeren balkonnetjes en mooie gekleurde gebouwen in pasteltinten. Er zijn veel souvenirwinkeltjes, taverna's en cafeetjes te vinden in de oude stad en hier kun je o.a. de oranje kumquat likeur kopen waar Corfu bekend om staat, maar ook kruiden, olijfolie, kleding, tassen, zeepjes, sieraden, parfum etc.

Straatjes in Corfu stad
Gezellige winkelstraatjes in de oude stad van Corfu

3. Het Liston

Het Liston is het imposante gebouw op de het plein Esplanade. Het is opvallend door de indrukwekkende rijen met arcaden. Het Liston werd gebouwd door de Franse ingenieur Lesseps, tijdens de overheersing door de Fransen en is gevormd naar het voorbeeld van de gebouwen aan de Rue Rivoli in Parijs. Er zitten in de gebouwen patisserieën, cafeetjes, terrasjes etc. Het Liston is en geliefde ontmoetingsplek van zowel lokale bewoners als toeristen.

Liston Corfu Stad
Het Liston met de prachtige bogen in Corfu stad

4. Agios Spyridon kerk

De Agios Spyridon kerk is een Grieks-Orthodoxe kerk die werd gebouwd in de 16e eeuw. De kerk heeft de hoogste klokkentoren van de Ionische Eilanden. In de kerk is er een crypte waar de overblijfselen van Sint-Spyridon in een dubbele sarcofaag worden bewaard. Agios Spyriodon zou een aantal wonderen hebben verricht voor de stad Corfu. De stad zou namelijk door hem van de hongersnood zijn gered, hij heeft de pest weten uit te bannen en de Turken verjaagd. In de Tweede Wereldoorlog bood de heilige Spyridon de bevolking onderdak en bescherming in zijn kerk. Daarom is het in deze kerk altijd druk met mensen die zijn voeten (in sloffen) kussen en een kaarsje aansteken.

Agios Spiridon Kerk Corfu stad
Agios Spiridon kerk in Corfu stad

5. Het Archeologisch Museum

In het archeologisch museum in Corfu stad kun je allerlei vondsten bekijken die op het eiland gedaan zijn.  Je ziet hier o.a. de leeuwin die het graf van Menekratis zou hebben gesierd. (600 voor Christus). Het belangrijkste stuk dat je hier kunt bezichtigen is het Gorgonen fronton  (600 voor Christus) dat de gevel van de Artemistempel in het antieke Corfu heeft gesierd. Artemis was de godin van de jacht en van het maanlicht.

Corfu Stad - Archeologisch Museum - Tempel van Artemis Gorgonen fronton
Gorgonenfronton dat de gevel van de Artemistempel in het antieke Corfu heeft gesierd.

6.  De Esplanade of Spianada

De Esplanade of Spianada is het centrale plein in Corfu stad en tevens een van de grootste pleinen van het land. Het plein werd ontworpen door de Venetianen, ter verdediging, tijdens de 17e en 18e eeuw.  De Engelse machthebbers hebben er in de negentiende eeuw een park van gemaakt. Tegenwoordig is de Esplanade een populaire plek voor zowel de "locals' als toeristen. Het is ook de plek waar de meeste culturele evenementen plaatsvinden, zoals concerten, religieuze processies en parades. Ook worden er (op het gazon) ook cricket wedstrijden gehouden. 

Esplanade Spianada Corfu stad
De Esplanade of Spianada in Corfu

7. St. Michael paleis - Koninklijk Paleis Corfu

Het paleis van St. Michael en St. George staat aan de noordkant van de Esplanade. Het is het grootste en belangrijkste gebouw uit de Engelse periode, die in 1814 begon en eindigde in 1864. Het paleis is ontworpen in de "Regency stijl" door de Britse architect George Whitmore. Na de hereniging van Corfu met Griekenland in 1864, diende het paleis tot koninklijk verblijf tot de Tweede Wereldoorlog. Het heeft wonderbaarlijk het Italiaanse bombardement van Corfu stad overleefd. Tot en met 1967 gebruikte de Griekse koning het paleis tijdens speciale gelegenheden. Hij woonde in zijn nabijgelegen villa, Mon Repos. (Net buiten Corfu stad) Tegenwoordig herbergt het paleis het Museum van Aziatische kunst van Corfu.
 

Paleis St. Michael St. George in Corfu stad
Het mooie paleis van St. Michael en St. George in Corfu stad

8. Panagia Spiliotissa 

De Panagia Spiliotissa (Madonna van de grot) kun je bereiken via een marmeren trap vanaf de oude haven. Deze kerk werd in 1577 gebouwd en is sinds 1844 een kathedraal (Mitropoli). Het is een van de mooiste kerken van de stad. Panagia Spiliotissa is een basiliek met drie beuken, versierd met zeer interessante iconen. Bijzonder is de dubbelzijdige icoon van de Heilige Maagd  en de werken van de beroemde schilders uit de Kretenzische Renaissance.

Panagia Spiliotissa kerk Corfu stad
Kerk van Panagia Spiliotissa

9. De Nieuwe Vesting

De nieuwe vesting in Corfu stad ligt ten westen van de oude stad. Deze vesting werd ongeveer dertig jaar na de Oude Vesting gebouwd (in 1576) door de Venetianen, uit angst voor aanvallen van de Turken. De Nieuwe vesting ligt vlakbij de oude haven. Vanaf hier varen ferry's naar het vasteland (Igoumenitsa) en naar andere Ionische eilanden.
 

De Nieuwe Vesting Corfu Stad
De nieuwe vesting in Corfu stad

10. Panagia Mandrakina kerk

De kerk van Panagia tou Mandrakiou, is gewijd aan aan de Heilige Moeder Maria en aan Agios Panteleimon en bevindt zich aan de Esplanade, vlakbij het oude fort. De kerk is zo genoemd vanwege de wonderbaarlijke vondst van de icoon van de heilige Moeder in het gebied aan zee waar de kleine haven van Mandraki vroeger was. Deze kerk is in de 18e eeuw gebouwd en heeft een opvallend mooie klokkentoren. In Panagia Mandrakina worden veel bruiloften en doopceremonies gehouden vanwege de ideale locatie.

Kerk van Mandrakina Corfu stad
Panagia Mandrakina kerk


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Corfu, een aanrader!
Corfu, een aanrader!
The Durrells in Corfu: seizoen 4 bij MAX vanaf 18 november
The Durrells in Corfu: seizoen 4 bij MAX vanaf 18 november
Zeven Griekse parels in de Ionische Zee
Zeven Griekse parels in de Ionische Zee
Canal d'amour op Corfu: Hoe romantisch wil je het hebben?
Canal d'amour op Corfu: Hoe romantisch wil je het hebben?

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024