Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 10 to do list vanaf Agios Nikolaos Kreta

Door: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Ga je op vakantie naar Agios Nikolaos op Kreta? Dan is er veel te zien en te doen in de omgeving. Bekijk hier onze top 10 to do list vanaf Agios Nikolaos.
 

Bekijk vakanties Kreta (Regio Lassithi)

1. Vai

Het palmenbos Vai, met Kretenzische dadelpalmen aan het zandstrand, is tegenwoordig een beschermd natuurgebied. Vai ligt helemaal in het oosten van het eiland. Vai ligt 91 km van Agios Nikolaos. Elke dag komen er veel mensen naar het afgelegen Vai om het palmenbos en het strand te bewonderen en er te zwemmen en zonnen.
 

Vai Kreta
Vai, Kreta


2. Spinalonga

Spinalonga  ligt 15 km van Agios Nikolaos. Het is een klein schiereiland dat voor de kust van Kreta ligt, net ten noorden van Agios Nikolaos en bij het gezellige plaatsje Elounda. Het is een indrukwekkende ervaring om het eiland te bezoeken. Als je het eiland met het bootje nadert ziet het er prachtig uit, met het Venetiaanse fort als blikvanger, maar Spinalonga heeft een lange en aangrijpende geschiedenis. Op het eiland is in de gerenoveerde huisjes een tentoonstelling te bezichtigen, waaruit deze indrukwekkende geschiedenis blijkt. Spinalonga fungeerde sinds 1903 als leprakolonie. De leprakolonie bleef bestaan tot 1957. Het leven op Spinalonga was zwaar voor de mensen die hier moesten (over) leven.


Spinalonga Kreta
Spinalonga, Kreta


3. Toplou klooster

Het klooster van Toplou is één van de grootste en belangrijkste kloosters van Kreta. Het ligt 83 kilometer ten oosten van Agios Nikolaos. Dit klooster wordt ook “Panagia Akrotiriani” (heilige Moeder van de Kaap) genoemd en is als het ware een vesting met maar liefst 10 meter hoge muren. In het klooster is een interessant museum waar mooie iconen uit de periode 15e-17e eeuw tentoongesteld worden. Je kunt dit goed combineren met een bezoek aan Vai.
 

Toplou klooster Kreta
Toplou klooster

 


4. Sitia

Sitia is een leuk stadje aan de noordoost kust van Kreta, het ligt 68 km ten oosten van Agios Nikolaos. Sitia ligt aan de hellingen van een lage heuvel en straalt gemoedelijkheid en warmte uit. Naast de boulevard zijn tientallen terrasjes waar men ontspannen kan genieten van een lekker glas wijn of van een heerlijk Griekse gerecht.
 

Sitia
Sitia Kreta


5. Mirtos

Mirtos is een leuk, gemoedelijk dorp dat 45 km ten zuiden van Agios Nikolaos ligt. Hier ervaar je de typische, Kretenzer gastvrijheid. Mirtos is een levendig dorp, waar iedereen, inwoners en gasten, zich thuis voelt. Bij Mirtos is een leuk strand waar je heerlijk kunt zwemmen en zonnen. Er zijn strandbedjes en parasols beschikbaar. Ook kan je een mooie wandeling maken naar andere stranden in de buurt, zoals naar het strand van het dorpje Tertsa.

 

Mirtos
Mirtos, Kreta

 

6. Lassithi hoogvlakte

De Lassithi hoogvlakte ligt tussen de Dhikti- en Selenaberg ingeklemd en de weg er naar toe is door de fantastische vergezichten zeer spectaculair. De vlakte, die ongeveer 5 bij 5 kilometer oppervlakte heeft, ligt op 850 meter hoogte en is o.a. bereikbaar via Chersonissos. Kenmerk van de Lasithi-vlakte zijn de honderden windmolens die er vroeger waren. Deze windmolens werden door de inwoners gebruikt om water uit de grond te pompen, tegenwoordig staan ze er puur als decor. In het noorden van de vlakte bevindt zich het dorp Psichro en vanaf de parkeerplaats zijn er twee wandelpaden die je naar de grot van Zeus leiden.
 

Lassithi Kreta
Lassithi hoogvlakte, Kreta


7. Elounda

Het dorpje Elounda ligt in het noordoosten van Kreta, tien kilometer ten noorden van Agios Nikolaos. Elounda is bekend geworden doordat de legendarische tv-serie "Who pays the ferryman" hier is opgenomen. Het is een gezellig, levendig plaatsje aan de kust en het ligt tegenover het schiereiland Spinalonga. Aan het haventje bevinden zich leuke visrestaurantjes en tavernes en vanuit dit haventje vertrekken de excursieboten naar o.a. Spinalonga.  De dam naar het schiereiland met de drie molens is prachtig.
 

Elounda - Elounta Kreta
Elounda Kreta

 

8.Ithanos

Itanos, dat ook Erimoupolis genoemd wordt, ligt 84 km ten oosten van Agios Nikolaos. Als je naar Vai gaat, kun je ook Itanos en het Toplou klooster bezoeken. Hier zijn erg mooie en rustige stranden te vinden en de archeologische ruïnes van het antieke Itanos. Een deel van de antieke stad ligt op de zeebodem. In de oudheid was dit een welvarend gebied, dat kwam doordat er in purperverf en glas gehandeld werd. 

 

Itanos Kreta
Itanos, Kreta

 

9. Milatos

Milatos is een verzorgd traditioneel dorp op noord Kreta dat tussen Chersonissos en Agios Nikolaos (25 km) ligt. Het dorp is in twee delen verdeeld; één deel ligt in het achterland, het andere deel aan de kust, dit dorp noemt men ook 'Paralia Milatou'. Paralia betekent namelijk strand. De afstand tussen de twee dorpen is ongeveer twee kilometer. Het dorp Milatos is rustig, de oude huizen zijn gerestaureerd in de oude stijl, ze zien er erg mooi uit. Het loont de moeite om in de steegjes van het dorp een wandelingetje te maken. Het dorp aan de kust is meer toeristisch. Hier zijn allerlei taverna's, cafe's en winkels. De Grot van Milatos ligt een kilometer ten oosten van het dorp.
 

Milatos Kreta
Milatos, Kreta


10. Ieraetra

Ierapetra ligt 31 km ten zuiden van Agios Nikolaos en heeft een zandstrand in het verlengde van de kade. Er is een grote, lange boulevard met allerlei restaurants en cafés. In de nabije omgeving zijn ook rustige stranden te vinden. Bezienswaardigheden zijn het archeologisch museum, het Venetiaanse Kastro en de Afendis Christos kerk.
 

Ierapetra
Ierapetra

 

 

Bekijk vakanties Kreta (Regio Lassithi)

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Top 10 mooiste stranden van Zakynthos
Top 10 mooiste stranden van Zakynthos
10 tips voor als je op eiland Ikaria bent
10 tips voor als je op eiland Ikaria bent
Top 10 stranden op Mykonos
Top 10 stranden op Mykonos
Top 10 stranden op eiland Samos
Top 10 stranden op eiland Samos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024