Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Voordelig Athene

Door Marleen Veldhorst (www.agemcalledathens.nl)

Al een aantal malen heb ik hier, op de website van de Griekse Gids, geschreven over Athene als ideale vakantiebestemming. Naast de vele bezienswaardigheden biedt de stad een rijk en gevarieerd uitgaansleven. Athene heeft alles in huis voor een onvergetelijke citytrip. Maar wist je dat Athene ook een heel voordelige bestemming is? Wil je er een paar dagen tussenuit  zonder dat het je de kop kost, denk dan eens aan Athene.


 

Het begint al bij de vlucht; Transavia, dat dagelijks op Athene vliegt vanaf Amsterdam en het grootste gedeelte van het jaar ook vanaf Eindhoven heeft regelmatig mooie aanbiedingen. Zo heb ik onlangs een retourvlucht geboekt voor € 124,-! En als je in België of het zuiden van Nederland woont, dan loont het de moeite om eens bij Ryanair te kijken. Deze maatschappij vliegt vanaf de luchthaven Charleroi  naar Athene, soms voor minder dan € 100,- retour.

Een voordelig onderkomen is snel gevonden via een site als bijvoorbeeld Booking.com of, vaak nog voordeliger en leuker ook  omdat je dan tussen de Grieken terecht komt, via Airbnb.nl

Eenmaal geland op de luchthaven van Athene, reis je snel en voordelig met de bus of de metro naar het centrum. De bus kost € 5,- en zet je af op het Syntagmaplein, in het hartje van Athene. De metro kost € 8,- (of € 14,- voor 2 personen) en je kunt uitstappen bij ieder gewenst metrostation. Zowel bus als metro vertrekken meerdere keren per uur, dus je hoeft nooit lang te wachten.

Ondanks het feit dat Athene een grote stad is, is het centrum compact en liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Ben je echter niet zo’n wandelfan of wil je wat verder kijken dan het centrum, bijvoorbeeld om naar het strand te gaan of lekker te gaan eten aan het haventje Mikrolimano, maak dan gebruik van het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in Athene is prima geregeld en het is voordelig. Er zijn drie metrolijnen, de metro is schoon, snel en rijdt frequent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Verder gaat er een tram vanaf het Syntagmaplein naar het strand en zijn er ook nog eens ontelbare bussen. Een 24-uurs kaart, waarmee je gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in Athene kost slechts € 4,-, en voor een tientje heb je een kaart die vijf dagen geldig is.

Natuurlijk wil je ook wat zien in Athene en ook dat kan voordelig. Helemaal gratis en voor niets, maar absoluut de moeite waard zijn de volgende bezienswaardigheden en activiteiten.

Het wisselen van de wacht bij het parlementsgebouw op het Syntagmaplein; een wandeling door de Nationale tuinen; een bezoek aan één van de oude Byzantijnse kerkjes die  her en der verspreid in het centrum van Athene liggen; de tentoonstelling van archeologische vondsten in een aantal metrostations; een bezoek aan de opgraving van het lyceum van de bekende filosoof  Aristoteles. Ook prachtig en helemaal gratis zijn de heuvels rondom de Akropolis, zoals de Pnyka, de plek waar, 2500 jaar geleden de democratie ontstond, en de Areopagus, het oudste gerechtshof van Athene en de rots waar de apostel Paulus het Christendom verkondigde. Het kost enige inspanning, maar absoluut de moeite waard, en ook gratis is de beklimming van de Lycavittos. Dit is het hoogste punt van Athene en vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de hele stad en wijde omgeving.

Je bent in Athene, dus vanzelfsprekend wil je een bezoek brengen aan het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad, de Akropolis. Het ticket voor de Akropolis  kost € 12,-, een koopje als je dat vergelijkt met entreeprijzen voor dergelijke unieke monumenten in andere landen!

 En dan is het ook nog eens een combiticket, het geeft namelijk tevens recht op gratis toegang tot de zes belangrijkste archeologische bezienswaardigheden in het centrum van Athene. Het ticket blijft een aantal dagen geldig, dus je hebt alle tijd om de andere opgravingen op je gemak te bezoeken. Bovendien wordt er een aantal kortingen gegeven voor de Akropolis en alle andere archeologische bezienswaardigheden en musea; iedereen tot 18 jaar mag gratis naar binnen en iedereen die 65, of ouder is, betaalt half geld. Verder is er een aantal dagen per jaar waarop de toegang gratis  helemaal  is. Voor 2015 zijn dat; 6 maart, 18 april, 18 mei, 5 juni, laatste weekend van september, 28 oktober en iedere eerste zondag van de maand in de maanden november t/m maart.

De toegang tot het archeologisch museum, met de belangrijkste collectie van heel Griekenland, is slechts € 7,-. Ben je een museumliefhebber? Koop dan een combiticket, dit ticket ( € 12,-), geeft naast toegang tot het archeologische museum, ook toegang tot het Byzantijns museum, Numismatisch museum en het Epigrafisch museum. Een van de bekendste musea van Athene is het Benakimuseum, met de schitterende kunstcollectie van de rijke zakenman Benaki. De entree is € 7,-, maar iedere donderdag is het museum gratis te bezoeken.

Tijdens je bezoek aan Athene wil je natuurlijk ook eten en drinken. Dat is in Athene geen enkel probleem, op iedere straathoek bevindt zich wel een horecagelegenheid. De prijzen in de horeca zijn, voor Nederlandse begrippen, laag, waarbij de standaardregel is, doe zoals de Grieken.

Als het ontbijt niet is inbegrepen bij je accommodatie ga dan naar één van die talloze tentjes waar je voor een paar euro kunt ontbijten  met een tiropita (soort bladerdeeg gevuld met kaas)en een lekker bakje koffie of cappuccino. Lunchen kan ook voor een paar euro, ga naar een souvlakitent en bestel een pita met gyros of een paar stokjes souvlaki eventueel nog wat frietjes of een salade erbij en je hebt een prima lunch.

Ga voor het avondeten naar de wijken waar de Grieken zelf ook naar toe gaan, dus niet naar de Plaka, dit is de toeristenwijk, met toeristenprijzen. Ga bijvoorbeeld naar Psyri, waar je zowel  voordelige als wat prijzigere eetgelegenheden vindt, of naar het wat alternatievere Exarcheia. Of neem de metro naar Petrallona, om hier te genieten, tussen de Grieken, van een lekkere maaltijd in één van de traditionele ouzerieën . Als je wijn wilt drinken bij het eten, bestel dan de huiswijn, deze gaat per halve liter, wordt geserveerd in een karaf en is voordelig, vaak zelfs voordeliger dan cola!

Jammas…en tot ziens in Athene!

Marleen Veldhorst

Marleen Veldhorst woont in Athene, waar ze Nederlandstalige stadswandelingen verzorgt. Meer informatie hierover is te vinden op www.agemcalledathens.nl


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024