Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Wat is er te doen op Tinos, Griekenland? | De Griekse Gids

Door: Roos Kosterman

Tinos is een Grieks eiland dat deel uitmaakt van de Cycladen eilandengroep. Het eiland wordt omringd door andere Cycladen eilanden als Andros, Mykonos, Paros en Syros. Tinos is een  opkomend eiland wat betreft toerisme in Griekenland. Het wordt gezien als de ideale vakantiebestemming als je houdt van gastronomie, architectuur, kunst en natuur. Voor veel grote Griekse kunstenaars is Tinos het thuisland. Verder biedt het eiland veel pittoreske dorpjes en prachtige stranden aan.

Bekijk vakanties naar Tinos

Tinos
Tinos, het pittoreske dorp Volakas

Wist je dat!

Wist je dat... Tinos in de afgelopen jaren één van de belangrijkste gastronomische bestemmingen van Griekenland is geworden? De restaurants op Tinos doen hun best om met pure ingrediënten, klassieke recepten en plaatselijke producten een hoge kwaliteit van het eten te leveren. De traditionele tavernes in de dorpjes van het eiland bieden vooral lokale vleeswaren en vleesrecepten aan. Voor gastronomie liefhebbers is dit dus een erg fijn eiland!

Wist je dat... Tinos iets groter is dan Texel? Het eiland is 194,5 vierkante kilometer groot en telt zo'n 9 duizend inwoners. Van deze inwoners zijn ongeveer 2.5 duizend inwoners katholiek.

Wist je dat... Tinos beschikt over vele duivenhuisjes? Deze bouwwerken zijn gedecoreerd met geometrische patronen. Vroeger dienden deze duiventillen als belangrijke bron voor voedsel en mest voor de lokale bewoners.

Wist je dat... Tinos één van de populairste bedevaartsplaatsen van Griekenland is? Hier bevindt zich namelijk de kerk van Panagia Evangelistria, waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen.

Wist je dat... Tinos bekend staat om het marmer en de marmertechniek. Uit Tinos zijn tientallen bekende beeldhouwers afkomstig, die behoren tot de beste kunstenaars in Griekenland.

Duiventil Tinos
Duiventil Tinos

Dorpjes op Tinos

Tinos beschikt over meer dan veertig pittoreske dorpjes. Dit zijn er nogal wat, dus om de keuze misschien wat makkelijker te maken volgt hier mijn top 5:

Tinos-Stad (Chora)
Wat niet mag ontbreken aan je vakantie op Tinos is natuurlijk de hoofdstad van Tinos ook wel Chora genoemd. Naast dat Tinos-Stad de hoofdstad is, is het ook nog eens de belangrijkste haven van het eiland. De afgelopen perioden heeft deze stad een razendsnelle ontwikkeling meegemaakt. De ontdekking van het wonderbaarlijke icoon van de Maagd wordt gezien als de belangrijkste factor voor de ontwikkeling van deze stad. Nadat de Panagia Evangelistria Kerk in de stad werd gebouwd, werd het één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Griekenland.

De stad is erg aantrekkelijk doordat er traditionele huizen en smalle steegjes zijn met bloemrijke binnenplaatsen. Het grootste deel van de bevolking van het eiland woont in Tinos-Stad. Ook zijn hier de meeste toeristische activiteiten te vinden.

Op de nieuwste hoofdweg vanuit Chora is het stadhuis en het archeologisch museum gevestigd. Verder is er op de oudste hoofdweg een prachtige 18e-eeuwse marmeren fontein met indrukwekkend houtsnijwerk geplaatst, maar ook veel kunstgalerijen van lokale schilders zijn hier te vinden. Ook beschikt Chora over een marktstraat met veel winkels die kleurrijke producten, souvenirs en andere spullen aanbieden. Naast deze activiteiten en bezienswaardigheden beschikt Tinos-Stad ook over campings, hotels, restaurants, tavernes, banketbakkers, toeristenwinkels, cafés en bars.

Tinos-Stad
Tinos-Stad

Pyrgos
Dit dorpje is gebouwd in een groene omgeving en is één van de grootste en mooiste dorpen van Tinos en de Cycladen. Tot de dag van vandaag hebben toeristen de kans om de marmeren creaties van het dorp te bewonderen. Voorbeelden van die creaties zijn marmeren kerken, straten, bogen, fonteinen en andere monumenten. Het dorp wordt nog mooier doordat het marmer in combinatie staat met witgekalkte smalle steegjes en kleurrijke bloemen. Daarnaast is er in Pyrgos ook een kunstschool gevestigd en houtsnij werkplaatsen. Tip: als je in Pyrgos bent vergeet dan niet het huis van de beroemde Griekse beeldhouwer Ioannis Halepas te bezoeken.

Volakas (Volax)
Volakas is een heel klein dorpje op Tinos. Dit dorp heeft een uniek landschap en wordt omringd door rotsblokken gemaakt van graniet. Voor klimmers is dit dan ook een ideale locatie. Ook bouwden de inwoners van het dorp hun huizen tegen de rotsen aan. Als je dit dorp in de middag bezoekt kan er worden genoten van één van de mooiste zonsondergangen van het eiland. Verder kan er lekker worden gewandeld door het stadje. Ook kan je souvenirs kopen in de ateliers waar mandenmakers direct hun kunst voor je maken.

Volakas Tinos
Volakas Tinos

Koumaros
Dit is een traditioneel dorpje dat is gelegen op de hellingen van de berg Exombourgo. Door deze ligging heeft Koumaros een uitzonderlijk uitzicht, over onder andere een groot ravijn vol met boomgaarden. Wat dit dorp zo mooi maakt is dat het natuurlijke kleuren heeft en het beschikt over schilderachtige steegjes. Daarnaast heeft het unieke en oude fonteinen en middeleeuwse bogen. Verder hebben bezoekers de kans om met de lokale bewoners te praten en de lokale delicatessen te proeven in het ‘Kafenion’ dat in het centrum te vinden is.

Kardiani
Het schilderachtig bergdorpje Kardiani is gelegen in het centrum van het eiland. Hier kan je genieten van de traditionele architectuur van de huisjes, de prachtige uitzichten op de turquoise zee en het omringende groene landschap. Verder kom je in het dorpje ook stromende beekjes en charmante knusse straatjes tegen. De lokale bevolking is dol op kunst en dat is dan ook te zien. Verder zorgen de prachtige fonteinen en de mooie decoratieve balken gemaakt van marmer voor een uniek karakter van Kardiani.

Kardiani Tinos
Kardiani Tinos

Bekijk vakanties naar Tinos

Bezienswaardigheden Tinos

De kerk van Panagia Megalochari (Panagia Evangelistria)
Deze kerk wordt gezien als de heilige beschermer van Griekenland. Megalochari betekent letterlijk ‘grote genade’ dat verband houdt met de omschrijving van de Maagd Maria (Panagia Evangelistria). De kerk is gewijd aan de Maagd en is ook nog eens het meest populaire bedevaartsoord van Griekenland. Panagia Megalochari is gelegen op een heuvel boven Chora. In 1823 werd de icoon van de Maagd gevonden, deze icoon is tot op heden nog te vinden in de kerk.

Eigenlijk is het een kloostercomplex, op de begane grond van het gebouw is de Kapel van de Apocalyps te vinden die in 1823 werd gebouwd. Bovenop de kleine kapel werd het hele klooster gebouwd. De hoofdkerk is gebouwd van wit marmer door lokale ambachtslieden. Het gebouw heeft veel trappen tot de ingang en een prachtige klokkentoren. Drie keer per jaar wordt er feest gevierd in de kerk van Panagia Megalochari.

Panagia Megalochari Tinos
Panagia Megalochari Tinos (Panagia Evangelistria)

Archeologisch museum
In begin jaren 60 werd dit museum gebouwd en het is gelegen aan de hoofdweg vanuit Chora richting de Panagia kerk. Hier kunnen bezoekers vondsten vinden uit Chora en andere dorpen van Tinos. Ook is het heiligdom van Poseidon uit Kionia hier te vinden. Alle stukken dateren uit het Myceense tijdperk tot de Romeinse tijd. Bijzonder aan de culturele achtergrond van Tinos is het bestaan van een pottenlaboratorium. In het Archeologisch museum worden veel grafvazen en aardewerk uit de tijd voor Christus tentoongesteld.

Exomvourgo berg
Deze 640 meter hoge heuvel kan je zien vanaf iedere plek van het eiland. Vanuit het dorp Xinara is de top van deze berg te bereiken. Bovenop de berg zijn de overblijfselen van een oude Venetiaanse vesting te vinden, die in 1715 door de Turken werd verwoest.

Dorp Xinara op de Exomvourgo
Dorp Xinara op de Exomvourgo

Nonnenklooster van Kechrovouni
Dit klooster wordt beschouwd als één van de mooiste en grootste van heel Griekenland. Het is opgericht rond de 10e of 11e eeuw. Wat betreft het eiland Tinos is dit de oudste en meest unieke en actieve klooster van het eiland. Binnenin het klooster bestaan zeven verschillende kerken, waarvan de hoofdkerk gewijd is aan de Hemelvaart van de Maagd.

Deze kerk beschikt over bijzondere muurschilderingen en over een samengestelde wand van iconen van gebeeldhouwd hout. Door het volgen van de smalle steegjes kom je uit bij de cel van Agia Pelagia, zij was de vrouw die tot de ontdekking van het icoon van de Maagd Maria kwam.

Top 5 stranden op Tinos

Agios Fokas
Dit is een zandstrand gelegen in het zuiden naast Chora waardoor het één van de populairste stranden van Tinos is. Op het strand is er aardig wat plek aangezien het langer is dan één kilometer. Aan het einde van dit strand kom je uit bij rotsen van een heuvel. Verder heeft het strand tamariskbomen en is het uitgerust met wat strandbars, restaurants en andere faciliteiten verdeeld over het hele strand.

Agios Romanos
Dit lange zandstrand is gelegen ten noordwesten van Tinos-Stad. Als je even tot rust wil komen op je vakantie is dit een ideale plek. Het beschikt over kristalhelder water, zacht zand, bomen voor natuurlijke schaduw en wat verderop is er ook een aangename taverne.

Agios Sostis
Dit is een zeer groot strand met vrij ondiep water gelegen in het zuiden van Tinos. Het is hier mogelijk om ligbedden en parasols te huren (in de zomer). Ook zijn er dichtbij hotels en restaurants te vinden. In de baai waar dit strand zich bevindt is de wind niet zo sterk als op de andere eilanden wat het strand zeker nog aantrekkelijker maakt.

Kalivia strand
Dit is een lang zandstrand aan de zuidkust van Tinos. Het beschikt over een bar en de baai biedt bescherming tegen harde wind. Dit strand beschikt over vrij wilde natuur wat het een andere ervaring geeft dan andere stranden. De bomen en struiken zorgen voor extra schaduw in dit gebied.

Rochari strand
Dit is een mooi zand en kiezelstrand in het noordwesten van Tinos. Het is tien minuten wandelen vanaf het stadje Panormos. Bij dit strand zorgen de dennenbomen voor natuurlijke schaduw en een klein tentje zorgt voor nodige snacks en drinken. Verder is er op korte loopafstand nog een taverne en eetcafé te vinden.

Rochari strand
Rochari strand

Bekijk vakanties naar Tinos

Activiteiten op Tinos

Wandelen
Tinos is een ideale bestemming voor wandelaars, het biedt namelijk een groot netwerk aan van gemarkeerde routes over het hele eiland. De routes variëren in moeilijkheidsgraad, iedere wandelaar kan dus deelnemen aan het wandelen op Tinos. Tijdens de routes kom je langs landhuizen, bijzondere rotsformaties, dorpen en monumenten middenin de natuur. Ook kan je prachtige stranden bereiken of een dorpje om heerlijk te kunnen uitrusten in de zon.

Kolimbithra strand
De baai van Kolimbithra is gelegen aan de noordkust van Tinos. In de afgelopen jaren is dit strand gegroeid tot een paradijs voor surfers. Het is een prachtig strand met een strandbar en surfschool. Het is een plek waar zowel beginners als gevorderden aan de slag kunnen.

Kolimbithra strand Tinos
Kolimbithra strand Tinos

Wijnmakerij tour
In het zuidoosten van Tinos ligt een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van een wijnmakerij tour. Het bedrijf 'Vaptistis Winery' heeft een mooie locatie met prachtig uitzicht. De tour zal bestaan uit een rondleiding (in het Engels) door de wijngaard en de kelder waar de wijn wordt gemaakt. Daarnaast is er een begeleide proeverij op het terras met uitzicht over zee en het landschap van Tinos. De proeverij bestaat uit zes verschillende lokale wijnen en verschillende vleeswaren en kazen. Goed om te weten is dat deze wijntour plaatsvindt bij zowel zonneschijn als regen.

Beklim de Exomvourgo berg
Op de rotsen van deze (eerder genoemde) berg zijn klimroutes aangelegd. Hier kan je de granieten rotsen beklimmen en kan je het uitzicht over het eiland bewonderen. Tijdens de route kom je langs het kasteel Agia Eleni, vanaf hier is het uitzicht over Tinos het best. Ook kan je naast het klimmen doen aan boulderen, dit zijn kortere routes tot maximaal 4,5 meter. Boulderen is het klimmen van een korte route op een vaak dicht bij de grond gelegen rots. Boulderen is over het algemeen krachtiger dan het beklimmen van routes aan een touw.

Exomvourgo rotsen Tinos
Exomvourgo rotsen Tinos

Feesten en festivals op Tinos

Religieuze feesten en festivals
25 maart: Op deze dag vindt de aankondiging van de Heilige Maagd in Chora plaats. Het wordt georganiseerd door de Kerk van Evagelistria door kerkdiensten te combineren met vieringen voor het nationale jubileum. Na het eren van de icoon kan er worden genoten van lekkernijen en traditionele dans.

23 juli: Op deze dag viert het eiland de feestdag van Agia Pelagia. Tijdens dit feest wordt de icoon naar het klooster van Kehrovouniou geleid. Niet alleen de nonnen maar ook andere bezoekers arriveren bij het klooster om de icoon te eren. Hierna wordt de icoon weer teruggebracht naar de Panagia Megalochari kerk waar hij thuishoort.   

15 augustus: Op deze dag trekken duizenden pelgrims en andere bezoekers vanuit Griekenland naar Tinos. Er zijn verschillende ceremonies en feesten op het eiland die twee dagen lang duren. De ceremonies worden gehouden in de Panagia Megalochari kerk waar de wonderbaarlijke icoon van de maagd wordt bewaard. De icoon wordt via fanfares begeleid op Tinos. Dit is een groot feest aangezien de Maagd Maria van Tinos wordt gezien als beschermer van heel Griekenland.

Tip: als je niet geïnteresseerd bent in religieus toerisme kan je het beste Tinos vermijden tijdens de Maria Hemelvaart (15 augustus) en het Griekse Pasen (25 maart). Op die data is het eiland vol met pelgrims en wordt het zoeken van een accommodatie lastig.

Katholieke kerk in het dorp Ysternia
Katholieke kerk in het dorp Ysternia


Culturele evenementen
Tinos Jazz Festival
De Culturele Stichting van Tinos organiseert al sinds 2009 het jazzmuziekfestival. Meestal wordt dit gehouden in augustus. Door de inzet van muzikanten, vrijwilligers en personeel wordt dit festival ieder jaar weer een succes. Ook dankzij de persoonlijke inbreng van de artistiek directeur en zijn medewerkers is het festival zelfs ontwikkeld tot een groot evenement in de Egeïsche Zee.

Tinos Wereldmuziekfestival
In 2013 richtte de Culturele Stichting van Tinos het Wereldmuziekfestival op. Het doel van deze oprichting was om Tinos op te nemen in een breder intercultureel netwerk. Daarnaast wilde de stichting ook dat het een ontmoetingspunt werd voor belangrijke muzikanten uit de Balkan en het oostelijke gedeelte van het Middellandse Zeegebied. Het festival bestaat uit concerten en educatieve activiteiten op verschillende locaties op Tinos.

Tinos Festival
Tijdens de maanden juli, augustus en september worden er interessante evenementen gehouden op het eiland. De evenementen worden verdeeld over verschillende dorpen en ook in Chora wordt er gefeest. De evenementen variëren van toneelstukken tot muziekconcerten en boekenbeurzen. Alle leeftijden zijn welkom en voor iedere doelgroep is er wel wat te zien of te doen.

Revival of Trawl
Dit is één van de bekendste evenementen dat wordt gehouden in het dorpje Kionia. Hier komen alle bezoekers bij elkaar op het strand om met z’n alle uren te gaan vissen. Verder wordt dit evenement verzorgd met wijn en eten.

Eilandhoppen

De Cycladen van Griekenland bestaan uit 56 eilanden. Als je het eiland Tinos wil gaan bezoeken kan je overwegen om meer eilanden te bezoeken tijdens je reis. Hieronder staan voorbeelden van eilandhop vakanties in de Cycladen (of met Athene):

Andros en Tinos
Mykonos en Tinos
Athene, Syros en Tinos
Syros, Tinos en Mykonos
Andros, Tinos en Mykonos
Andros, Tinos en Naxos
Sifnos, Syros en Tinos
Andros, Tinos en Syros
Andros, Tinos en Paros

In de meeste gevallen vlieg je op Athene, Mykonos of Santorini, hier verblijf je wellicht een paar dagen of je wordt gelijk met de boot naar het desbetreffende eiland gebracht.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Magisch Delphi
Magisch Delphi
Bezienswaardigheden en meer op Kalymnos
Bezienswaardigheden en meer op Kalymnos
Bezienswaardigheden en meer op Leros, Griekenland | De Griekse Gids
Bezienswaardigheden en meer op Leros, Griekenland | De Griekse Gids
Batsi op eiland Andros
Batsi op eiland Andros

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024