Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren

Recept voor Dolmadakia - Gevulde wijnbladeren - Gevulde druivenbladeren

Een van de traditionele Grieks gerechten is Dolmades (dolma's of dolmadakia). Dolmades zijn gevulde druivenbladeren oftewel wijnbladeren. De vulling bestaat uit rijst met gehakt, kruiden en/of specerijen en groenten. Ook vult men in Griekenland vaak koolbladeren en courgettebloemen. Dolmades worden vaak gegeten als mezedes of als voorgerecht. Wijnbladeren vind je niet vaak in de gewone supermarkt, maar je kunt ze wel vinden in de buitenlandse winkeltjes, zoals bij de Griek of de Turk. Verse wijnbladeren zijn het lekkerst, maar kun je die niet vinden, dan kun je ze ook uit pot of blik nemen.




Dolmades - dolmadakia
dolmadakia -
gevulde wijnbladeren


Benodigdheden:
1 kilo wijnbladeren
1 kilo gehakt
2 uien, heel fijn gesnipperd
500 gr tomaten, gepureerd
1 kilo rijst
300 gr. worteltjes
2 aardappelen fijn gesnipperd
250 gr. olijfolie
2 eetlepels dille, fijngesnipperd
2 eetlepels peterselie , fijngesnipperd
1/4 eetlepel komijn
1/4 eetlepel munt
Kokend water
peper en zout

Griekse producten
Griekse keukenspullen

Recept dolmadakia - Recept gevulde Griekse wijnbladeren
De wijnbladeren goed wassen en de steeltjes afsnijden. In kokend water leggen en 5 tot 10 minuten laten koken, totdat ze gelig van kleur worden. Dan laten uitlekken en met de bovenkant naar beneden uitspreiden op een werkblad. Je kunt ook kant en klaar voorgekookte druivenbladeren kopen. Die moet je alleen even wassen. De vulling maak je als volgt: 100 gr. olijfolie in de pan gieten en de uien zachtjes bakken, als de uitjes glazig zijn, doen we het gehakt erbij. Even laten bakken en dan de aardappelen, worteltjes en tomaten erbij. Samen vijf minuten laten bakken. Nu mag de rijst erbij met twee glazen water en dille, peterselie, komijn, munt, peper en zout. Vijf minuten laten koken. Op ieder wijnblad een lepeltje van de vulling leggen, de zijkanten naar binnen vouwen en de bladeren oprollen. Eerst wat olijfolie in de pan gieten. De rolletjes op de bodem van een pan  naast elkaar leggen in drie of vier lagen. Een kop olie en kokend heet water in de pan gieten, zoveel dat de dolmadakia geheel onder water staan. Bovenop enkele open wijnbladeren leggen, zodat de dolmadakia niet beschadigen en een bord in de pan op de rolletjes leggen om te voorkomen dat ze weer open gaan tijdens het koken. Aan de kook brengen op een hoog vuur, wanneer het kookt het vuur laag zetten en zachtjes laten koken tot het meeste vocht is ingekookt (en de rijst gaar is), dit zal ongeveer 1 uur duren. Warm of koud serveren.

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis

Dolmadakia - Gevulde druivenbladeren
Ingredienten voor Dolmadakia
Dolmadakia - Gevulde druivenbladeren
De ui zachtjes bakken
Dolmadakia recept
Het gehakt bakken
Dolmades
Aardappelen, worteltjes en tomaten erbij
Dolmadakia
De rijst erbij met twee glazen water
Dolmadakia
Dille, peterselie, komijn, munt, peper en zout erbij
Dolmadakia
Eerst wat olijfolie in
de pan gieten
Dolmadakia
Op ieder wijnblad een lepeltje
van de vulling leggen
Dolmadakia
De zijkanten naar binnen  vouwen
Dolmadakia
De bladeren oprollen
Dolmadakia
De rolletjes op de bodem van een pan leggen in drie of vier lagen
Dolmadakia
Een kop olie in de pan gieten
Dolmadakia
Kokend water erbij, zodat de dolmadakia onder water staan
 
Dolmadakia
Bovenop enkele open
wijnbladeren leggen
Dolmades
Verse dolmadakia, gevulde wijnbladeren

Doladakia
Vers gemaakte dolmadakia - gevulde wijnbladeren, gevulde druivenbladeren

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis


Kerstmis To Magazaki - Griekse producten

Ook lekker!

Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Spanakopitakia - Spinaziehapjes
Spanakopitakia - Spinaziehapjes
Chirino Skordato - Varkensvlees met knoflook
Chirino Skordato - Varkensvlees met knoflook
Griekse salade (Choriatiki)
Griekse salade (Choriatiki)