Ntakos - Dakos specialiteit uit Kreta

Dakos, een Kretenzer voorafje

Dakos of ntakos (Grieks: ντάκος), ook bekend als koukouvayia (uil) of - in het oosten van Kreta - kouloukopsomo (van koulouki + psomi, puppy + brood), is een specialiteit uit Kreta bestaande uit een plak geweekt gedroogd brood of gerstbeschuit (paximadi) gegarneerd met fijngehakte tomaten en verkruimelde mizithra-kaas of feta, en op smaak gebracht met kruiden zoals gedroogde oregano.

Olijven en peper kunnen ook worden toegevoegd. Het gerecht is erg lekker en vergelijkbaar met de Italiaanse bruschetta.

Dakos - Ntakos Kreta
Dakos - Ntakos Kreta

Recept Dakos - Ntakos

Nodig:

Voor dakos gebruik je de beroemde Kretenzische gerstbeschuit. (paximadi) Deze beschuit is gemaakt met volkoren gerstmeel, water en zout. Ze zijn superhard en supergezond. Op Kreta sprenkelt men eerst een klein beetje water op de harde broodjes, zodat ze een beetje week worden aan de bovenkant. Je snijdt de tomaten in kleine blokjes of je raspt de tomaten en doet er wat zout doorheen. Nu giet je wat Griekse extra vergine olijfolie over de broodjes en vervolgens leg je op elk broodje de in kleine stukjes gesneden (of fijngeraspte) tomaten. Bovenop komt de verkruimelde mizitra kaas of feta. Hier overheen strooi je wat rigani (oregano) en eventueel wat in kleine stukjes gesneden Griekse olijven.

Het recept is gemakkelijk te maken erg lekker en altijd een succes!

dakos - ntakos
Dakos op Kreta



Ook lekker!

Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Souvlaki - Griekse vleesspiesjes
Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding
Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui
Stifado- stoofschotel met rundvlees en ui