Griekse tomatenrijst is een heerlijk bijgerecht, dat gemakkelijk kan worden omgevormd tot een snel en gemakkelijk hoofdgerecht. Om tomatenrijst te maken, heb je alleen wat knoflook, ui, tomatenpuree, tomatenblokjes, Griekse Glase rijst, wat extra vierge olijfolie (uit Griekenland natuurlijk!) en naar smaak, een aantal Griekse kruiden nodig.
"Tomatenrijst is een eenvoudig Grieks, smaakvol bijgerecht"
Tomatenrijst (Ntomatorizo) is klaar in ongeveer 30 minuten! Deze Griekse rijst is perfect om naast gyros, souvlaki, bifteki en andere Griekse gerechten te serveren. Het is een glutenvrij, veganistisch bijgerecht! Bij de Griekse restaurants in Nederland en België krijg je vaak tomatenrijst geserveerd bij de lekkere vleesschotels.
Verwar tomatenrijst niet met giouvetsi - kritharaki. (ook heel lekker!) Dat lijkt ook op rijst maar is een pastasoort.
Zelf die heerlijke Griekse tomatenrijst maken? Het is eenvoudig met dit recept!
Tekst en foto's: © Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids
1. Ingrediënten voor de Griekse tomatenrijst.
2. De uien en knoflook snipperen en zachtjes bakken in een flinke scheut olijfolie in de hapjespan.
3. De glase rijst even meebakken tot hij glazig wordt.
4. Dan een eetlepel tomatenpuree meebakken.
5. Afblussen met witte wijn
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
6. Water erbij doen en een blikje tomatenblokjes. Griekse kruiden (bijv. laurier, oregano, boukovo) toevoegen naar smaak. Zout en peper toevoegen.
7. Steeds blijven roeren en (kokend) water toevoegen als het te droog wordt. Je ziet (proeft) vanzelf wanneer het gaar is. (Het duurt ongeveer 25 minuten) Roer regelmatig de rijst om, zodat deze niet aan de pan blijft plakken. Als de rijst gaar is en het water verdampt is, is het klaar om opgediend te worden.
Kali oreksi!