Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Het boze oog (mati), deel van Griekse cultuur

Door; Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Het boze oog (mati) maakt deel uit van de Griekse cultuur. Toen ik nog op Kreta woonde en ik weleens last had van hoofdpijn, was de gangbare verklaring van mijn schoonmoeder en haar moeder (yiayia - oma) dat het "to mati" was. De hoofdpijn werd veroorzaakt door iemand die bijvoorbeeld naar mij had gekeken. Aangenomen wordt dat het boze oog een soort vloek is, die wordt gegeven door een negatieve emotie, zoals woede of jaloezie. Gelukkig bestonden er verschillende tactieken om me van de hoofdpijn af te helpen.


Mati

Men gelooft dat de vloek slechte dingen veroorzaakt bij de persoon die de vloek heeft ontvangen, zoals hoofdpijn of algemene "pech". Sommige mensen geloven dat het niet alleen negatieve emoties zijn die het boze oog bij een ander kunnen veroorzaken, maar zelfs iets eenvoudigs. Zelfs het bewonderen van een pasgeboren baby kan tot de vloek leiden. Het dragen van een speciale boze oog-bedel, ook wel een mati genoemd, zou helpen voorkomen dat de vloek zijn werk kan doen.

mati - bedel
Een hanger met mati

Bescherming

Volgens de mensen die erin geloven, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je te beschermen tegen het boze oog (mati). De hanger "mati" met het blauwe oog, dragen veel mensen bij zich als beschermer tegen het boze oog. Sommige mensen reciteren een speciale bezwering om het boze oog af te weren. Dit kon de Yiayia (oma) van Jorgos erg goed. De exacte woorden zijn een goed beschermd geheim. Het proces van het laten verdwijnen van het boze oog wordt ‘xematiasma’ genoemd en bestaat uit een specifieke reeks rituelen. Het begint met een bezwering, die drie keer wordt herhaald. De rituelen verschillen bij het gezin, de regio en de situatie waarin het Griekse boze oog (mati) optrad. Andere tactieken zijn onder meer op de grond spugen ("ftou"), zoals gewoonlijk wordt gedaan bij een pasgeboren baby en ook zout over de schouder gooien zou kunnen helpen.

Klassieke Griekse oudheid

Het blijkt dat het concept van het boze oog teruggaat naar de klassieke oudheid in Griekenland. En een veel voorkomend thema in de literatuur was dat ogen een bron waren van dodelijke stralen, die anderen schade konden berokkenen. De oude Griekse schrijver Plutarchus heeft hier over geschreven. Het geloof in het boze oog verspreidde zich toen Alexander de Grote de Griekse cultuur naar het Oosten bracht. In Griekenland dateert de Mati-hanger dus helemaal terug tot de 6e eeuw voor Christus in de oudheid.

Tegenwordig wordt het symbool van het oog op veel spullen afgebeeld en het is een zeer populair item. Het is niet alleen mooi, maar kan je ook nog beschermen tegen negativiteit en ellende. Wil je spullen met het symbool van mati erop hebben? Kijk dan eens hier>>>

Koffiekop mati
Koffiekop mati


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Chronia Polla - Nog vele jaren!
Chronia Polla - Nog vele jaren!
Kalo Mina - Een hele goede maand!
Kalo Mina - Een hele goede maand!
Griekse muziek
Griekse muziek
Typisch Grieks en andere anekdotes
Typisch Grieks en andere anekdotes

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024