Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Reisverslag Cycladen

Tekst en fotografie: Priscilla Friesen

Voor een inspectiereis vlogen we van Dusseldorf Airport naar Mykonos. We arriveerden laat dus hadden we een nacht geboekt in het Akrotiraki Hotel, op loopafstand van het stadje. Mykonos is erg populair bij de jeugd en er zijn dan ook vele bars, restaurants en uitgaansgelegenheden aanwezig. Daarnaast is het niet één van de aantrekkelijkste eilanden omdat het droog en dor is, zelfs in het voorjaar. Het heeft wel mooie stranden, een archeologisch en streekmuseum. De volgende ochtend reisden we naar Ios per jetboot in een paar uur.
 


Ios is één van de kleinste Cycladen eilanden en een beetje groener dan Mykonos. We werden hier ondergebracht in het luxe 5* boutique hotel Liostasi, een oase van rust en dichtbij het leuke stadscentrum Chora gelegen met nauwe straatjes en leuke winkeltjes en restaurants. Ios staat bekend om het graf van Homerus, die de Odysseus heeft geschreven en ’s avonds komt het centrum tot leven. We hebben het hele eiland in 1 dag verkend per auto, het heeft mooie stranden (o.a. Manganari Beach). In de zomermaanden staat Ios bekend door de vele uitgaansgelegenheden en wordt er tot in de vroege uurtjes gefeest. Nu was het nog rustig en waren de eigenaren aan het voorbereiden voor de zomer. Er wonen hier slechts 2000 mensen, maar in de zomer komen er wel veel meer toeristen bij.
 


 

Per normale ferry reisden we door naar Milos, waar we werden opgewacht door de agent Leonidas en de gids Gina, een orakel die alles van Milos wist te vertellen! Milos bestaat uit 3 gedeeltes, een bewoonbaar gedeelte en een gedeelte dat door de mijnbedrijven wordt gebruikt. Dit om de mineralen waar Milos rijk van geworden te delven. Daarnaast is er een beschermd natuurpark met de mooiste rotspartijen en bijzondere flora. We worden uitgenodigd voor heerlijke lunches en uitgebreide diners. Ook beleefden we een catamarantocht, een jeeptocht door het natuurpark en een prachtige ochtendwandeling langs de kust van ruim 2, 5 uur. Tevens is er een vulkaan die niet meer actief is maar waar nog wel zwavelhoudende gassen vanaf komen. We verblijven in het moderne hotel Oleo Bay op loopafstand van de haven. Uiteraard bezoeken we ook authentieke hotels en appartementen. Het leukste dorpje vonden we Plaka dat 4 km. van de haven ligt en een mooi uitzicht heeft op het hele eiland. De zondsondergang bij het kerkje bovenop de rots is adembenemend. Je kunt hier ook de catacombes bezoeken uit de 1e tot 7e eeuw n.C.


Per ferry die er 5 uur over doet reizen we door naar  het gezellige eiland Paros. Er zijn hier meer toeristen en het heeft een leuk haventje en verschillende badplaatsen zoals het bekende Naoussa, dat vooral door de welgestelden bezocht wordt. De grootste trekpleister is de Panagia Maria Hemelvaartkerk uit de Byzantijnse tijd in het centrum die 100 poorten en ramen heeft. Erg indrukwekkend en zeker één van de mooiste kerken die wij bezocht hebben in Griekenland. Daarnaast heeft het nog een Frankisch kasteel waarvan helaas alleen de muren nog overeind staan en het kasteel dat door Barbarossa is overvallen. Lefkes is een traditioneel dorp in het binnenland waar mensen uit Kreta in de 16e en 17e eeuw zich vestigden. Het eiland is ook bekend vanwege de hoeveelheid marmer dat hier naar boven werd gehaald, je ziet ook vele trappen en friezen van marmer in de huizen verwerkt. Paroika is een leuke badplaats met een mooi zandstrand en was in de Romeinse tijd de uitvoerhaven voor het marmer. Helemaal op een berg bevindt zich het Agiou Antoniou klooster wat ook Barbarossa heeft overvallen. Nu is het niet meer in gebruik en kunt u het op afspraak bezoeken. Piso Livadi en Marpissá zijn leuke dorpjes om tijdens een tocht over het eiland aan te doen. Aangezien de wegen goed zijn en het binnenland vlak wordt hier ook gefietst en kunt u gemakkelijk rondtoeren.
 


Het laatste eiland dat we aandeden en dat naast Paros ligt is het groene Naxos. Onze favoriet en het is tevens het grootste eiland van de cycladen. Er is veel te zien en te ondernemen zoals prachtige wandelingen door het Tragaia natuurgebied met een gids en het centrum met de nauwe straatjes. Het kasteel dat nu een woonhuis van Della Rocca is kunt u ook bezoeken en geeft het leven in de 19e en 20e eeuw goed weer. De haven bruist hier echt en er zijn talloze restaurantjes, bars en winkeltjes. Hier hadden we zelf een appartement geboekt: vlakbij het Plaka beach. Het was ideaal en rustig gelegen aan een doodlopende zandweg op 5 minuten lopen van het strand, dat overigens bijna leeg was. We hebben een scooter gehuurd en het binnenland verkent die voornamelijk bergachtig en ook vruchtbaar zijn. Vandaar dat hier ook Friese koeien rondliepen wat ons verbaasde en ook de Naxos aardappels zijn hier beroemd vanwege de heerlijke zilte smaak. Naast Plaka zijn er nog vele stranden zoals Agia Anna die ook mooi zijn. De binnenlandse dorpjes Fiflioti en Halki (Chalki) zijn authentiek en hier kunt u heerlijk lunchen.
 


Via de ferry kwamen we weer aan op Mykonos en vertrok daar onze vlucht naar huis. Een geweldige reis met een gastvrije bevolking en prachtige natuur, dat staat u te wachten op de Cycladen!

 


Lees ook deze populaire artikelen

Onze vakantie op Mykonos, Syros, Paros en Santorini
Onze vakantie op Mykonos, Syros, Paros en Santorini
Eilandhoppen Cycladen Griekenland
Eilandhoppen Cycladen Griekenland

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen De Griekse winkel to Magazaki Griekse restaurants Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021