Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Alles wat je moet weten als je nu naar Griekenland reist

Update: 30 juni 2021 – Geldt voor vertrek uit Nederland. (Voor het reisadvies vanuit België: bekijk de officiele pagina https://diplomatie.belgium.be)

Update 1 juli: HEEL GRIEKENLAND GEEL!

In het kort: Wat heb je nodig als je naar Gele vakantiegebieden reist:

Waar in Griekenland is het nu het kleurcode geel?

De kleurcode voor heel Griekenland (vanaf NL) is vanaf 1 juli 2021 geel. Lees wat dit betekent.

Heenreis naar Griekenland

 • U kunt naar Griekenland reizen (vanaf 1 juli 2021 met uw coronabewijs) als:
 • U 24 uur voor uw reis een elektronisch PLF formulier heeft ingevuld, en;
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U kunt laten zien dat u niet langer dan 9 maanden geleden hersteld bent van COVID-19. U geldt als hersteld vanaf 20 dagen na uw 1e positieve test. Of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden.
 • Reist u met de boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland? En bent u 18 jaar of ouder? Dan moet u een ingevuld gezondheidsformulier laten zien als u van boord gaat. Reist u met kinderen en/of jongeren onder de 18 jaar? Die kunt u op uw formulier toevoegen.

Nu kun je gelukkig weer naar populaire bestemmingen zoals Kreta, Kos Peloponnesos, Rhodos, Zakynthos, CorfuParga en Chalkidiki.

Reis je naar Griekenland en ben je gevaccineerd?

De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands).

Vakantie Griekenland
Vakantie Griekenland

Wanneer moet je je laten testen in Griekenland voor terugkeer naar Nederland?

Je hoeft je niet te laten testen na een verblijf in gele gebieden.

Wat heb ik (naast een paspoort of id kaart) nodig om Griekenland binnen te komen?

 • PLF formulier invullen ( Passenger Locator Form ) minimaal 24 uur voor aanvang van de reis (de QR code)
 • Reizigers (van12 jaar en ouder) die naar Griekenland reizen, moeten een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen of een antigeentest (48 uur voor aankomst) in een gecertificeerd laboratorium (12 jaar en ouder).
 • Personen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hoeven geen negatieve test te laten zien.  De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). De tweede vaccinatie ten minste 14 dagen voor uw reis zijn gedaan. (Tenzij 1 vaccinatie volstaat zoals Janssen)
 • Een negatief PCR-certificaat is niet nodig indien een reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden positief getest is met COVID-19. Een reiziger dient in dit geval een bewijs van een positieve moleculaire PCR of antigen test te kunnen laten zien, die af is gegeven door een gecertificeerd laboratorium of een medische verklaring die bewijst dat de reiziger positief is getest met het SARS-CoV-2 virus.

Moet je het PLF-formulier invullen?

Alle reizigers moeten minimaal 24 uur voor aanvang van de reis een elektronisch PLF formulier invullen

 • Na het invullen van het PLF-formulier ontvang je een bevestigingsmail.
 • Reizigers zullen de PLF met hun unieke QR-code op de dag dat ze naar Griekenland zullen reizen ontvangen (dat gebeurt rond middernacht).
 • Reizigers die in het vliegtuig de dag vóór aankomst instappen mogen de bevestigingsmail tonen. Dat is omdat ze hun QR-code pas tijdens hun vlucht zullen ontvangen.

Bekijk hier hulp bij invullen PLf formulier

Nederland
Nederland stelt ook een gezondheidsverklaring verplicht: Bekijk hier de info van Rijksoverheid

Lees ook de officiele Grieks site van de overheid>

Wat als ik in Griekenland met de boot van het vasteland naar een eiland wil reizen?

Om per boot of per vliegtuig vanaf het vasteland naar de eilanden te reizen, dan moet je één van de volgende documenten laten zien:

 • Een bewijs van vaccinatie (de laatste vaccinatie moet ten minste 14 dagen voor de reis zijn gezet). De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands).
 • Een negatieve PCR-test of een sneltest (LAMP-test of antigeen-sneltest).
 • Een document dat aantoont dat u COVID-19 heeft gehad.

Iedereen moet een gezondheidsverklaring invullen (Pre-boarding health declaration questionnaire).  Het formulier kan ook online ingevuld worden, via https://sea.travel.gov.gr/.  Het online-formulier dient binnen 24 uur vóór iedere scheepsreis worden voltooid. Je ontvangt meteen een bevestiging en de QR-code.

Overige regels

 • Bij aankomst in een van de Griekse luchthavens is het mogelijk dat je een steekproefsgewijze RAPID antigeentest moet ondergaan.
 • Indien je positief getest wordt moet je in quarantaine gaan. In dit geval worden de reiziger en reisgenoten ondergebracht in quarantainehotels, waar ze verdere PCRtesten zullen ondergaan om de eerste diagnose te bevestigen. Ze blijven dan minimaal 14 dagen in deze quarantainehotels. De kosten van de accommodatie in quarantainehotels vallen onder de Griekse staat.

Maatregelen in Griekenland

Griekenland schrapt ook mondkapjes buiten en beëindigt avondklok!

De Griekse autoriteiten hebben het dragen van de verplichte mondkapjes buitenshuis afgeschaft, ongeacht of mensen zijn ingeënt of niet. Ook het einde van de avondklok die van 1.30 tot 5.00 uur is aangekondigd.  Hoofd Civiele Bescherming Nikos Hardalias zei dat burgers buiten geen mondkapjes meer hoeven te dragen waar het niet druk is. De mondkapjesplicht blijft wel gelden bij plekken waar veel mensen samenkomen en in afgesloten ruimten inclusief winkels en openbaar vervoer. De opheffingen van de mondkapjesplicht is op donderdag 24 juni 2021 om 05.00 uur ingegaan. De avondklok wordt vanaf maandag 28 juni 2021 geschrapt.

Men mag met maximaal 10 personen aan tafels zitten in restaurants, cafés en bars.

Mondkapje Griekenland
Bestel mondkapjes met de Griekse vlag

Voor het reisadvies vanuit België: bekijk de officiele pagina https://diplomatie.belgium.be

Schrijf je in en blijf op de hoogte

De situatie kan snel veranderen. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Het leven op het Griekse eiland Leros in tijden van corona
Het leven op het Griekse eiland Leros in tijden van corona
Wat zijn de Noord en Zuid Egeïsche eilanden?
Wat zijn de Noord en Zuid Egeïsche eilanden?
Interview met Jorgos Nikolidakis, de Griekse Gids
Interview met Jorgos Nikolidakis, de Griekse Gids
Eilandhoppen in coronatijden
Eilandhoppen in coronatijden

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024