Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

De paradijselijke stranden van Naxos

Tekst en foto's Anneke Kamerling

Er wordt mij vaak gevraagd welk van de vele Griekse eilanden nou toch het leukste/mooiste is. Daar moet ik het antwoord helaas schuldig op blijven, want ieder eiland is uniek, ze zijn onderling gewoon niet te vergelijken. Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde. Deze maand: Naxos

De PARADIJSELIJKE STRANDEN VAN NAXOS

Voor wie op zoek is naar zon, zee en strand is Naxos het absolute paradijs. Hier vindt u witte en goudgele zandstranden en kleine omsloten kiezelbaaien, zover het oog reikt! Langs de 150 km lange kustlijn ligt het ene na het andere strand, slechts af en toe onderbroken door rotsen en landtongen. De stranden liggen op enkele uitzonderingen na, vrijwel allemaal beschut tegen de noordelijke Meltemi wind, die met name in de zomermaanden flink tekeer kan gaan. De kuststrook is bezaaid met accommodaties en eetgelegenheden, maar toch is de sfeer authentiek gebleven. Hieronder volgt slechts een kleine selectie, want er zijn teveel mooie stranden op Naxos om ze hier allemaal te kunnen beschrijven.

Zuidwest kust

Agios Georgios
Het strand van Agios Georgios ligt op loopafstand ten zuiden van Naxos-stad. Het lange strand met het gouden zand en de ondiepe warme zee is het meest populaire strand van het eiland en wordt in het hoogseizoen druk bezocht. Langs het strand zijn veel taverna's en café's met een mooi uitzicht op zee en het eiland Paros in de verte. Er zijn ligbedden en parasols te huur en er worden watersportfaciliteiten geboden.

 

Agios Prokopios
Zicht op Agios Prokopios

Agios Prokopios ligt op 4 kilometer van Naxos-stad en er wordt beweerd dat dit het beste strand van Naxos zou zijn. Het is uitgeroepen tot derde beste strand van Griekenland en staat eveneens in de top tien van beste stranden van Europa. Het is een mooi 1,5 kilometer lang strand met fijn zand en biedt alle soorten van entertainment en faciliteiten.

Agia Anna
Het zandstrand van Agia Anna is gelegen op een afstand van 6,5 kilometer zuidelijk van Naxos-stad. U vindt hier ligbedden en parasols, maar u kunt ook in de schaduw zitten onder de tamarisken die hier groeien en het strand een exotische uitstraling geven. Het strand heeft een kleine aanlegsteiger voor visserskaïki's en jachten en er zijn watersportfaciliteiten. In het gelijknamige plaatsje zijn enkele taverna's, waar dagelijks vers gevangen vis op het menu staat.

Marangas
Het prachtige zandstrand van Marangas ligt bijna in het midden van de westelijke kust van het eiland, aan de noordelijke rand van een open inham. Dit rustige strand, ca. 8 km van de stad, biedt een fascinerend uitzicht op het buureiland Paros.

Plaka
Plaka

Het lange zandstrand van Plaka is indrukwekkend, zowel vanwege de uitgestrektheid als vanwege de schoonheid van het omringende duinlandschap. U vindt er hier en daar natuurlijke schaduw onder de tamarisken, maar er zijn op verschillende plekken ook ligbedden en parasols te huur. Enkele goede taverna's en café's liggen op loopafstand.

Orkos
Het zandstrand van Orkos ligt zo'n 12 kilometer ten zuiden van Naxos-stad, net na het bekende strand van Plaka. Het strand is in feite een serie van kleine, door rotsen omsloten strandjes. Met uitzondering van een kleine taverna aan zee, aan het eind van het strand, zijn hier geen faciliteiten. De omgeving is schilderachtig, met lage heuvels en rotspartijen, waar u goed kunt snorkelen.

Parthenos
Het zandstrand van Parthenos is gelegen naast Mikri Vigla. Een rots met mooi uitzicht op dit strand, scheidt het van het strand van Mikri Vigla. Het strand biedt watersportfaciliteiten, vooral windsurfen, waarvoor de omstandigheden hier ideaal zijn.

Zicht vanaf Mikri Vigla op Limanaki
Zicht vanaf Mikri Vigla op Limanaki

Mikri Vigla betekent 'kleine uitkijkpost' en dat is precies waar de rotsformatie, die het strand van het dorp scheidt van het naastgelegen strand Parthenos, voor diende. Het eiland werd vaak geteisterd door piraten, en met behulp van deze uitkijkpost kon men de bewoners tijdig waarschuwen voor komend onheil. U kunt naar boven wandelen en vervolgens van het nu vredige uitzicht genieten. Bij helder weer kunt u duidelijk de eilanden Heraklia, Ios, Santorini, Antiparos en Paros en misschien in de verte zelfs Mykonos zien. Mikri ligt 16,5 kilometer ten zuiden van Naxos-stad. Het plaatsje biedt verschillende eetgelegenheden, café's en accommodaties. Het strand bestaat uit fijn wit zand en er zijn diverse faciliteiten.

Sahara
Inderdaad, dit strand bestaat uit, hoe kan het ook anders; zand! Het ligt iets ten zuiden van Mikra Vigla. Sahara is een mooi en rustig strand en zeer geschikt om te snorkelen. Alleen bereikbaar per eigen vervoer.

Kastraki
Het lange zandstrand van het kleine plaatsje Kastraki, dat alleen in de zomer bewoond is, is alleen bereikbaar per eigen vervoer of taxi. In het plaatsje zijn verschillende eetgelegenheden, waar u traditioneel kunt eten. Het strand is maar liefst meer dan 3 kilometer lang. Het zand is wit en zeer fijn en de zee is glashelder. Mooie rotsen delen het strand in kleine beschutte baaien. Het is dan ook populair onder nudisten.

Alyko
Het strand van Alyko is gelegen in een kleine inham, beschut tegen de noordenwind. Het is er heerlijk rustig, zonder enige faciliteiten.

Pyrgaki
Dit schilderachtige ongerepte strand, gelegen in een kleine inham is goed beschut tegen de noordelijke wind. De exotische omgeving met zandduinen en tamarisken doet meer denken aan de mediterrane kusten van Afrika dan aan de typisch Griekse stranden.

Agiassos
Het mooie zandstrand van Agiassos, op ca. 21,5 kilometer zuidoostelijk van Naxos-stad, kent geen faciliteiten, maar het heeft fijn zand en het strand loopt langzaam in zee af, wat het ideaal maakt voor kleine kinderen. De dichtstbijzijnde eetgelegenheden vindt u in het gelijknamige dorpje.

Noordwest kust

Amites
Het strand van Amites is te vinden op 10 kilometer ten noorden van Naxos-stad. Het rustige zandstrand heeft geen faciliteiten.

Abrami
Abrami

Het in een kleine baai gelegen strand van Abrami ligt op zo'n 20 kilometer noordoostelijk van Naxos-stad. Het is een charmant strand met weinig faciliteiten, maar in de buurt zijn diverse eetgelegenheden, waar u kunt genieten van heerlijke gerechten bereid met lokale producten. Het strand biedt een mooi uitzicht op de open zee met de eilanden Mykonos en Paros in de verte.

Noordoost kust

Apollonas
Het strand van het gelijknamige schilderachtige kustplaatsje Apollonas, ligt in een kleine baai aan de noordoostelijke kust van het eiland, 35,5 kilometer van de hoofdstad In het plaatsje zijn voldoende eetgelegenheden. Het strand bestaat uit mooi goudkleurig zand en fijne kiezels. De zee is glashelder, ideaal zowel voor zwemmen en andere watersporten.

Lionas
Het strand van het schilderachtige dorp Lionas bestaat voornamelijk uit kiezels en loopt snel af in zee. Het diepe kristalheldere water is heerlijk verfrissend. Er zijn verschillende kleine taverna's aan zee, waar u kunt genieten van verse vis en heerlijke gerechten van de plaatselijke keuken.

Moutsouna
Het zandstrand van het vissersdorpje Moutsouna ligt aan de oostkust van het eiland, op ca. 37 kilometer van Naxos-stad. In het dorpje zijn verschillende taverna's, waar u verse vis kunt eten. Het strand biedt slechts weinig faciliteiten, maar het is er mooi en rustig. U kunt hier komen via Aperanthos. Wees voorzichtig op de bochtige weg van Aperanthos naar het strand, af en toe toeteren is geen overbodige luxe! Als u het strand per boot wilt aandoen, kunt u aanmeren in het haventje van Moutsouna.

Zuidoost kust


Kalantos

Het zandstrand van Kalantos is gelegen in een kleine inham, op het uiterste zuidelijke punt van het eiland, 42 kilometer van Naxos-stad. Het afgelegen strand, beschut tegen de noordenwind, biedt geen faciliteiten, maar heeft mooi zand en kristalhelder water. Vergeet u niet om zelf eten en drinken mee te nemen. De dichtstbijzijnde winkel is namelijk 24 kilometer verderop.

Psili Ammos
Psili Ammos betekent 'fijn zand' in het Grieks en bestaat dan ook uit zeer fijn zand. Het is gelegen in een baai aan de oostkust van het eiland, op een afstand van 45 kilometer, ten zuidoosten van Naxos-stad. Het is een prachtig strand, zonder faciliteiten, waar u kunt genieten van de overweldigende natuur en het uitzicht op het eilandje Donousa voor de kust.


Watersport

Watersport Naxos

Behalve dat u overal op Naxos heerlijk kunt zwemmen, zijn er op verschillende stranden mogelijkheden tot snorkelexcursies, waterskiën, wakeboarden, knie-boarding, 'banaanvaren', parasailing, en kanovaren.
Windsurfen in het bijzonder is erg populair op het eiland, vooral op de stranden in de buurt van het vliegveld. De wind is er perfect voor surfliefhebbers. Er zijn verschillende mogelijkheden om surfplanken en kites te huren en/of les te nemen.
Ook zijn er verschillende mogelijkheden om een zeilboot te huren of deel te nemen aan een georganiseerde zeilexcursie.

hèt Naxos boekje
Uitgebreide informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, cultuur en natuur van Naxos vindt u in hèt NAXOS boekje. hèt NAXOS boekje zal zeker bijdragen om van uw verblijf op Naxos een onvergetelijk succes te maken! Het is te bestellen via www.het-boekje.nl.


 

hèt-boekje.nl biedt de meest gedetailleerde reisgidsen over verschillende bestemmingen in Griekenland. Onder andere over de Griekse eilanden Andros, Chios, Karpathos, Kythira, Lesbos, Naxos, Samos, Santorini, Skyros en Tinos. Deze mooi geïllustreerde gidsen schenken uitgebreid aandacht aan geschiedenis en vele bezienswaardigheden, maar staan ook stil bij onderwerpen die meestal weinig of geen aandacht krijgen. De gidsen zijn zowel in gedrukte versie verkrijgbaar als als e-book.

Links
www.het-boekje.nl/naxos.html    Naxos reisgids

Meer artikelen van Anneke Kamerling
hèt-boekje.nl bestaat 25 jaar! »  
Anneke Kamerling over eiland Andros »
Wandelen op Andros »
Stedentip naar Athene »
Anneke Kamerling over het eiland Chios
Anneke Kamerling: het verhaal over de mastiek op Chios
Anneke Kamerling over Karpathos
Feesdagen op Karpathos
Anneke Kamerling over Kythira
Katten op Kythira
Anneke Kamerling over Lesbos
Anneke Kamerling over Samos
Samos, het eiland van Pythagoras
Anneke Kamerling over Naxos
Anneke Kamerling over de paradijselijke stranden van Naxos

Meer weten over Naxos?
Neem voor meer informatie gerust contact op via www.het-boekje.nl.

 

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Vakantietip: Twee prachtige bestemmingen op Kefalonia
Vakantietip: Twee prachtige bestemmingen op Kefalonia
Eilandhoppen in Griekenland voor beginners!
Eilandhoppen in Griekenland voor beginners!
Wat is er te doen op Tinos, Griekenland? | De Griekse Gids
Wat is er te doen op Tinos, Griekenland? | De Griekse Gids
Reisverhaal: Verslaafd aan Parga!
Reisverhaal: Verslaafd aan Parga!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024