Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Samos Griekenland, wat is er te doen? | De Griekse Gids

Door: Roos Kosterman

Samos is onderdeel van de Noord-Egeïsche Griekse eilanden. Dit eiland is populair onder toeristen, maar wel minder bekend dan andere Griekse eilanden als Kos, Kreta, Rhodos en Zakynthos. Samos is een bergachtig, vruchtbaar en groen eiland met bossen. Landbouw is al jarenlang een belangrijke bron van inkomsten voor de eilandbewoners. Er zijn veel plaatsjes te bezoeken op dit eiland, dat maar een kilometer van Turkije ligt.

5 leuke feitjes over Samos
-    Samos is het eiland van Pythagoras, één van de beroemdste wiskundigen uit de Griekse oudheid
-    De mensen op Samos leven vooral van toerisme en landbouw, vooral olijven en fruit worden geteeld
-    De ouzo uit Samos is één van de beste in Griekenland
-    Het belangrijkste exportproduct van Samos is de wijn, vooral de zoete witte Samiotiko
-    Samos ligt slechts een kilometer van Turkije af

Bekijk vakanties naar Samos

Samos
Samos

Activiteiten op Samos

Benieuwd naar de activiteiten die Samos te bieden heeft? Lees dan snel verder!

Wandelroutes
Sinds 2019 staat Samos bekend als één van de Griekse eilanden met de grootste wandelnetwerkroutes. Je vindt er meer dan 260 kilometer aan wandelpaden en 19 unieke routes om te verkennen. Samos biedt wandelaars de kans om betoverende bossen, exotisch verlaten stranden, bezienswaardigheden en fantastische uitzichten vanaf hoge toppen, te ontdekken. Op Samos kan er worden gekozen tussen verschillende moeilijkheidsgraden van de wandelpaden. Op die manier is het voor iedereen toegankelijk!

Klimparcours
In de omgeving van Karlovasi zijn er meer dan dertig beschikbare routes om te klimmen. Dit is mogelijk voor alle leeftijden! De hellingen verschillen van 8 meter hoogte tot 55 meter. Welke route je ook neemt, klimmen in de natuur van Samos is al een unieke ervaring op zich. Toch zijn het de uitzichten bij de meeste routes die zorgen voor een spectaculair avontuur! Daarentegen moet je soms wel wat ervaring hebben om sommige routes te kunnen uitvoeren.

Mountainbiken
Er zijn verschillende wegen beschikbaar op Samos om te kunnen mountainbiken. Zorg ervoor dat er genoeg stops inbegrepen zijn om je water bij te vullen. Er wordt natuurlijk zowel bergopwaarts als bergafwaarts gefietst (ook in de schaduw gelukkig). Tijdens het mountainbiken kan er worden genoten van spectaculaire zonsondergangen, uitzonderlijke landschappen en traditionele dorpswegen.

Op het water
Op het water is er ook genoeg te doen op Samos. Zo kan er worden gedaan aan windsurfen, suppen, kajakken, jet skiën, wakeboarden en kneeboarden. Verder beschikt het eiland over verschillende scuba duikscholen. Super vet om te doen tijdens je vakantie naar mijn mening! Ook kan je met een banaan of tube die vast zit met een touw achter de boot aan. Vooral in het noorden bij Kokkari en het zuidoosten tussen Pythagorion en Ireon zijn wateractiviteiten te vinden.

Karten en Jeep-safari
Wat de meeste misschien niet zullen weten is dat Samos ook beschikt over een eigen kartbaan! Deze bevindt zich bij Pythagorion. Ideaal voor wat extra spanning tijdens de vakantie. Ook beschikt het eiland over off-road jeep rijden, een ideale manier om het groene binnenland van Samos nog beter te bekijken.

Excursies en workshops
Verder biedt het eiland wijntours, olijfolieproeverijen en honing tours aan. Hier kunnen toeristen leren, ervaren en proeven van de lokale cultuur. Als je liever een workshop volgt kan er worden meegedaan aan pottenbak lessen of kooklessen.

Boottochten
Op Samos worden allerlei boottochten aangeboden. Ga mee op vistocht of geniet van een heerlijke bootbarbecue! Of ontdek Samiopoula, een klein eiland in de buurt van Samos. Ook kan je de bekende bazaar in de Turkse stad Kusadasi ontdekken met een boottocht naar het Turkse vasteland. Tenslotte zijn er verschillende boot huurlocaties op het eiland. Geniet en kom tot rust tijdens het varen met een eigen bootje op zee.

Mourtia Samos
Wateractiviteiten in Mourtia Samos

Dorpjes en steden op Samos

Er zijn op Samos meerdere leuke dorpjes en steden om te bezoeken. Mijn top drie is als volgt:

1.    Pythagorion
Dit is de oude hoofdstad van het eiland en het is vernoemd naar de Griekse filosoof Pythagoras. Het beschikt over veel winkels, restaurants en bars, maar het is nog steeds niet over gecommercialiseerd. Ook heeft het een haven met oude vissersbootjes en gezellige zeilschepen. In de omgeving van dit stadje zijn verschillende stranden te ontdekken.

2.    Kokkari
Dit pittoreske vissersdorpje is eigenlijk te mooi om met woorden te omschrijven. Momenteel is er in de haven van Kokkari minder visserij dan vroeger, maar de kleine houten bootjes zijn nog steeds verankerd in het water. Tegenwoordig wordt de haven omringd door taverna’s en cafés met terrassen. Vanaf de terrassen kan er worden genoten van de mooie pier met huizen en pijnbomen. Ook beschikt Kokkari over een aantal smalle kiezelstranden.

3.    Vathy (Samos-stad)
Vathy is de hoofdstad van het eiland Samos en wordt ook wel Samos-stad genoemd. Veel toeristen bezoeken deze stad tijdens de zomer, er zijn namelijk erg interessante plekjes te zien. Vathy is verdeeld in het oude gedeelte van de stad en het nieuwe gedeelte. Er zijn veel restaurants.

Pythagorion Samos
Pythagorion Samos

Bezienswaardigheden op Samos

Samos is een eiland met veel geschiedenis! Ontdek de volgende bezienswaardigheden om meer te leren over Samos. Of bezoek de mooie Potami watervallen en de berg Kerkis voor een prachtig uitzicht.

De Grot van Pythagoras
Deze grot heeft zijn naam te danken aan de oude filosoof en wiskundige Pythagoras. Hij had zich hier in de 6e eeuw voor Christus verstopt voor Polycrates. De klim naar deze grotten is steil en pittig, een tip van mij om dit dus niet midden op de dag te doen. Er zijn eigenlijk twee grotten, waarvan eentje de woning van Pythagoras betrof. De grotten zelf stellen niet heel veel voor, het spectaculaire zeezicht en het verhaal is wat het bijzonder maakt.

Heraion tempel
Deze tempel is de grootste archeologische bezienswaardigheid op Samos. Het dateert uit de 8e eeuw voor Christus en het was de allereerste Griekse tempel met een lengte groter dan 30 meter. De bouw van dit heiligdom werd nooit voltooid. Heraion is de geboorteplaats van de godin Hera. In de tempel zijn replica’s van marmeren beelden te bekijken. Opmerkelijk aan de Heraion tempel is de karakteristieke verminkte zuil die als enige zuil nog overeind staat. Deze tempel maakt deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Heraion Ireon Samos
Heraion

Tunnel van Eupalinos
Deze tunnel heeft zijn naam te danken aan de oude ingenieur Eupalinos. Deze kilometer lange tunnel is te ontdekken op de helling van de berg Kastro. De bouw van deze tunnel dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Door middel van wiskundige berekeningen was dit de eerste tunnel ter wereld die vanaf twee kanten werd gegraven. Hij liet de plaats van de ingang en uitgang bepalen door grote bakken water die werden gebruikt als waterpas. Toen men na tien jaar elkaar in het midden trof was er maar een verschil van enkele decimeters. Het basisprincipe van Eupalinos wordt nog steeds gebruikt in de moderne tunnelbouw. De tunnel van Eupalinos diende als aquaduct om water via de berg Kastro te transporteren naar het oude Pythagoreion.

Pythagoreion Archeologisch museum
In dit nieuw gebouwde museum kun je een compleet idee krijgen van het oude Samos. In dit archeologische museum zijn vondsten van neolithische nederzetting bovenop de Kastro-berg te zien. Het marmeren beeld van Aiakes zal vast en zeker je aandacht even vasthouden. Aiakes is de vader van tiran Polycrates, de dictator waar Pythagoras het niet mee eens was. Verder zijn er nog meer imposante stukken te zien!

Archeologisch museum van Vathy (Samos-stad)
Voor nog meer Samische cultuur kan het archeologische museum van Vathy worden bezocht. Naast de kleine beeldjes en gebeeldhouwde ivoren biedt dit museum ook werken uit de archaïsche periode aan. Dit is de tijd van Pythagoras en Heraion. Uit het begin van de 6e eeuw voor christus dateert het ‘kolossale Ionische Kouros’ van 5,5 meter lang. Dit is een figuur van een naakte jonge persoon, het kan niet onopgemerkt aan je voorbij gaan. Wat er verder te vinden is laat ik aan jullie over!

Berg Kerkis
Deze berg is 1.433 meter hoog en kan worden bezocht op het westelijke deel van het eiland. Kerkis is een uitgedoofde vulkaan en is de één na hoogste berg van de Egeïsche zee. Tijdens de wandelroute van deze berg kom je grotten en kloven tegen. Ook word je begroet door kleine kloosters en kapellen. Er zijn veel dennenbomen aanwezig wat ervoor zorgt dat je delen in de schaduw kan lopen. Daarnaast zijn er ook berggeiten aanwezig die met hun bellen rinkelen.

(Karlovasi) Potami watervallen
Vlakbij Potami Beach zijn de Potami watervallen te vinden. Onderweg naar deze watervallen kom je door een bos met bruggetjes, stromende beekjes en hoge rotswanden. Ook moet je een stukje door het koude bergwater heen zwemmen. Ook voor de wat mindere waterratten onder ons is dit zeker een bezoekje waard! Verder is de wandeling niet echt zwaar wat deze trip nog toegankelijker maakt. Op het punt waar de watervallen zijn bereikt bevindt zich een afgelegen taverna waar je kan genieten van de prachtige natuur.

Potami watervallen Samos
Potami watervallen Samos

Metamorphosis kerk
Als je in de richting van de Potami watervallen gaat kom je in de buurt van de oudste Byzantijnse kerk van het eiland. De Metamorphosis kerk stamt af uit de jaren 1000 en combineert Byzantijnse en Genuese architectuur. Opmerkelijk zijn de set marmeren zuilen die de koepel omhoog houden. Vanuit de kapel van de kerk kan je de heuvel op om de ruïnes van een Venetiaans kasteel te aanschouwen. In de omgevende naaldbossen zijn ook nog overblijfselen van torens, gevels en poorten te zien.

Panagia Spiliani kerk
Liggend op 125 meter hoogte op de Kastro berg is het Panagia Spiliani klooster met grotkerk te vinden. Dit klooster wordt omringd door cipressen en kijkt uit richting Anatolië. De grot is misleidend lang, hij loopt namelijk meer dan honderd meter de berghelling in. In dit heiligdom wordt de marmeren icoon van de Maagd bewaard. Ook ligt er een bron met heilig water net buiten de grot. Hier dronken de vissers uit voordat ze op reis gingen. Het klooster is alleen al de moeite waard om te bezoeken vanwege het geweldige uitzicht dat je vanaf hier hebt. Naast het klooster is een terrasje.

Panagia Spiliani kerk Samos
Panagia Spiliani kerk Samos

Bekijk vakanties naar Samos

Samos stranden

Hieronder staan vier stranden op Samos die naar mijn mening erg gezellig en mooi zijn. Voor een uitgebreider overzicht met populaire stranden raad ik deze blog aan!

Tsamadou Beach
Een paar kilometer ten westen van Kokkari ligt het prachtige kiezelstrand Tsamadou Beach. Dit strand beschikt tevens over het enige officiële naaktstrand op Samos. Over deze baai verdeeld zijn drie strandbars met lange rijen aan ligstoelen. Door het kiezelstrand raad ik het wel aan om een ligbedje te huren. De zee is hier kristalhelder, zoals vaak verwacht wordt van de Griekse stranden.

Livadaki Beach
Livadaki Beach is een strand in het uiterst noordoosten van Samos. Dit strand wordt beheerd door een bar en er zijn veel ligstoelen aanwezig. Bij deze bar is het ook mogelijk om gratis paddleboarden te huren. De smalle baai van Livadaki wordt omringd door groene hellingen. De zee is hier erg ondiep, je kan zo vijftig meter waden voordat je zelfs maar kunt zwemmen. Een prachtig strand naar mijn mening.

Lemonakia Beach
Dit kleine kiezelstrand met turquoise zee wordt omringd door citroenbomen, olijfbomen en dennenbossen. Het is hier mogelijk om ligbedden en parasols te huren. Ook is het mogelijk om hier wat te eten of drinken bij een leuke taverna. Lemonakia Beach is goed bereikbaar per bus vanaf Samos-stad. Een tip van mij is om je slippers of sandalen mee te nemen vanwege de kiezelstenen.

Psili Ammos Beach
Psilli Ammos ligt tien kilometer ten oosten van Pythagorion. ‘Psili Ammos’ betekent letterlijk ‘dun zand’. Het is daarom ook wel vanzelfsprekend dat dit een zandstrand is. Ook beschikt dit strand wederom over een kristalheldere zee. Het is een georganiseerd strand met ligstoelen en parasols die gehuurd kunnen worden.

Lemonakia Beach Samos
Lemonakia Beach Samos

Eilandhoppen

Als je op vakantie gaat naar het eiland Samos is het ook erg leuk om meer eilanden te bezoeken tijdens je reis. Je gaat dan eilandhoppen. Hieronder staan voorbeelden van eilandhop vakanties met Samos:


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Het versteende woud van Lesbos
Het versteende woud van Lesbos
Kreta, groot en veelzijdig eiland
Kreta, groot en veelzijdig eiland
Bestel Griekenland tijdschrift De Griekse Gids 2024!
Bestel Griekenland tijdschrift De Griekse Gids 2024!
3 tophotels in Thessaloniki
3 tophotels in Thessaloniki

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024