Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Centraal Griekenland: Nafpaktos, Galaxidi en Delphi

Door: Jorgos en Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

We rijden over de indrukwekkende Rio-Antirrio brug naar Centraal Griekenland. De Rio-Antirriobrug is 2880 meter lang en ligt over de Golf van Korinthe, dichtbij de stad Patras. De brug heet officieel de Charilaos Trikoupisbrug, naar de man die de eerste plannen maakte om deze brug te bouwen. De Rio-Antirriobrug is de langste tuibrug van de wereld met meerdere overspanningen. Deze brug is de verbinding tussen het dorp Rio op de Peloponnesos en Antirrio in Centraal Griekenland.

Rio-Antirio brug
Rio-Antirrio brug

Naar Nafpaktos

We vervolgen onze weg naar Nafpaktos. Vanaf Antirrio is het ongeveer 10 kilometer. Nafpaktos is een historisch stadje met een mooie Venetiaanse vesting. Er wonen ongeveer 20.000 inwoners. Deze stad ligt aan de oevers van de gelijknamige baai, naast de plek waar de rivier Mornos uitmondt. Een zeer goede optie om naar Nafpaktos te komen is gebruik te maken van de luchthaven Preveza-Lefkas. Vanaf daar is het twee uur rijden. “Nafpaktos” betekent letterlijk: “bouw van schepen” In de oudheid werden hier al schepen gebouwd. Tijdens de Romeinse bezetting was Nafpaktos erg welvarend, dat kwam mede door de ligging, recht tegenover de Peloponnesos. Bekend is de zeeslag van Nafpaktos, in Europa beter bekend als de slag van Lepanto, die plaatsvond in de golf van Patras in het jaar 1571.

Nafpaktos Griekenland
Nafpaktos in Centraal Griekenland

We gaan de belangrijkste bezienswaardigheden van Nafpaktos bekijken. Dit zijn de Venetiaanse haven en het kasteel. We parkeren de auto en maken een wandeling door de straatjes met traditionele huisjes. De wandeling is meer dan de moeite waard, het is een erg mooi stadje, met de muren van het kasteel aan de zee. Aan de pittoreske haven zijn traditionele cafés en tavernes, waar we wat te drinken bestellen. Ten westen van de haven staat het beeld van Miguel de Cervantes, bekend van zijn boek Don Quichot, die als 23-jarige soldaat aan de slag bij Lepanto deelnam.

Nafpaktos
Nafpaktos

In Nafpaktos bevindt zich ook het huis van de Griekse held “Markos Botsaris”. Dit huis is tegenwoordig een museum. De stranden van Nafpaktos liggen ten westen en oosten van de stad. Dat zijn de stranden van Psani en Grimbovo waar hoge platanen op het strand staan.  Helaas hebben we geen tijd om op het strand te gaan liggen want we zijn van plan door te rijden naar het nog onbekende plaatsje Galaxidi.

Naar Galaxidi

De route vanaf Nafpaktos naar Galaxidi is erg mooi en we koment diverse onbekende, kleine badplaatsen tegen, die onder de Grieken erg geliefd zijn, zoals Marathias, Paralia Sergoulas, Glyfada Fokidas, Agios Spyridon en Agoi Pantes. Galaxidi is een klein, pittoresk dorp in Centraal Griekenland dat ongeveer 66 km van Nafpaktos ligt. Een uur rijden dus. Galaxidi is een geliefde vakantiebestemming voor Atheners, in de zomermaanden en ook in de weekends kom je hier veel Atheners tegen. Ook enkele buitenlandse toeristen hebben inmiddels Galaxidi ontdekt en een bezoek aan deze leuke vakantiebestemming is met een fly&drive reis gemakkelijk te doen en leuk voor mensen die van het echte Griekse leven houden. Voor wie Delphi ook graag wil bezoeken is deze locatie helemaal ideaal om een aantal dagen te verblijven en vanaf hier het gebied te verkennen. Deze streek heeft heel veel te bieden en combineert zee met bijzondere landschappen en bergen. De natuur is hier indrukwekkend.

Galaxidi Centraal Griekenland
Galaxidi

We komen aan in het dorpje en merken dat Galaxidi zeer gezellig is. Het pittoreske haventje met zijn vele tavernes en winkeltjes, de smalle steegjes en de huizen met rode dakpannen creëren een fantastische sfeer. Het dorp doet een beetje aan een bestemming op de Griekse eilanden denken, met de vissersbootjes en zeilbootjes in de baai. Je kunt hier heerlijk door de straten en steegjes wandelen en de architectuur van ‘kapetanaika’ huizen (kapiteins huizen) en neoklassieke en traditionele huizen bezichtigen. Galaxidi heeft aan weerszijden twee natuurlijke havens en is omgeven door bergen. De diepere hoofdhaven biedt aanlegplaatsen voor jachten en kleine vissersboten. Hier bevinden zich ook de meeste restaurants, bars en winkels. De kleinere haven heet Chirolaka en ligt  ten oosten van het dorp. Aan de rotsachtige kustlijn aan de zijkant van de grotere haven is in het begin van de twintigste eeuw een dennenbos geplant door schoolkinderen. De dennenbomen zijn inmiddels volgroeid en we maken een mooie wandeling langs de weg op het schiereiland. We zien enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt afgebeeld die de vertrekkende zeeman uitzwaait.

Galaxidi
Galaxidi

Het is tijd om ons hotel te gaan opzoeken dat net buiten Galaxidi ligt. Porto Lourbas is een klein hotel en het is ‘basic’, maar heel netjes verzorgd. Het wordt gerund door de vriendelijke Leonidas en zijn vrouw. Het heeft een mooi zwembad en het ligt aan zee.  We zijn wel toe aan een duik in het zwembad! Nadat we hebben ingecheckt pakken we onze handdoeken en nemen plaats op de strandbedjes bij het zwembad. Even tot rust komen en morgen gaan we naar Delphi!

Naar Delphi

Delphi ligt ongeveer 33 km van Galaxidi. Na het ontbijt vertrekken we direct want we willen er graag voor de grote drukte zijn. Na een half uurtje rijden komen we aan bij Delphi. We parkeren de auto langs de weg en kopen entreekaartjes (prijs 12 Euro). Net als bij Olympia geldt ook hier dat kinderen tot 18 jaar en studenten gratis naar binnen mogen. Studentenpas mee dus! Bij de prijs van het entreekaartje is de toegang tot het archeologisch museum inbegrepen. Delphi ligt in een adembenemend mooie, groene omgeving met imposante bergen. Alleen de natuur is hier al een grote trekpleister. Delphi, het heiligdom en het orakel van de God van het licht Apollo, werd door de klassieken als de “navel der aarde” beschouwd. Delphi was het grootste religieuze en geestelijke centrum van het oude Griekenland. Uit de verste uithoeken van de toenmalige bekende wereld kwamen officiële delegaties de wijze voorspellingen raadplegen van de priesteres van de god over belangrijke staatszaken als oorlog en vrede. Er kwamen ook gewone mensen met hun persoonlijke problemen. De glorie van het orakel bleef tijdens de hele oudheid bijna onverminderd, maar met de opkomst van het Christendom raakte het heiligdom in verval en tenslotte geheel in onbruik.

Delphi Griekenland
Griekenland Delphi

Delphi ligt verspreid over drie verschillende niveaus en je moet, als je alles wilt zien, een flink eind bergopwaarts lopen. Er is onderweg naar boven ontzettend veel moois te zien, dus we nemen de tijd en komen ongemerkt steeds een stukje dichter bij het stadium. Af en toe moeten we even uitpuffen onder de schaduw van de bomen, maar wat is het hier mooi! Helemaal boven ligt het Oude Stadium, waar iedere vier jaar de “Pythia” plaatsvonden. (In de Griekse Oudheid was dit een Panhelleense wedstrijdenreeks die om de vier jaar werd gehouden ter ere van Apollon Pythios.) Andere bezienswaardigheden zijn o.a. de Tempel van Apollo, het theater, de Kastalia Bron en het heiligdom van Athína. Naar beneden gaat altijd gemakkelijker, maar we zijn toch blij als we weer beneden zijn en het museum in kunnen waar de airco zijn werk goed doet!  Ook het museum is hier een absolute “must”. Wat is er veel bewaard gebleven. Let op: even buiten de betaalde archeologische site staat het indrukwekkend heiligdom van Athene Pronaia. Je ziet hier de Tholos waarvan nog drie pilaren rechtop staan. Het heiligdom van Athena Pronaia ligt ten zuidoosten van de Apollontempel, buiten de ingang. Vergeet deze niet te bezoeken!

Delphi
Delphi- Athene Pronaia

Nadat we het museum hebben bezocht gaan we het stadje nog even in. Delphi is tegelijkertijd een modern stadje met 1500 inwoners. Er zijn twee parallel lopende straten met veel souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Het is erg mooi gelegen en het uitzicht vanaf de meeste zaakjes is indrukwekkend. We gaan lekker op een terrasje zitten met uitzicht op groene bergen en kloven. We bestellen verschillende Griekse hapjes,  drinken wat en… we genieten van het uitzicht. We laten alle indrukken op ons inwerken en zijn het erover eens dat het een zeer indrukwekkende uitstap was. We keren weer terug naar ons hotel in Galaxidi waar we nog een paar dagen genieten van de mooie omgeving, het strand, het zwembad en het gezellige dorpje.

Onze rondreis over de Peloponnesos en een stukje Centraal Griekenland zit erop. We hebben ontzettend veel gezien, veel plekjes die nog niet zo bekend zijn bij de gemiddelde toerist,  maar die absoluut een aanrader zijn voor de echte Griekenland liefhebber!

Fly & Drive Nafpaktos, Galaxidi, Meteora, Parga


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

All inclusive in Griekenland of niet?
All inclusive in Griekenland of niet?
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Nog net geen Griek
Nog net geen Griek
Vogels spotten in Griekenland
Vogels spotten in Griekenland

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024