Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Hydra, een levende postkaart

Door: Maya Cornelissens Andreadi*

"Maya,  we willen morgen  graag een dagtripje maken, weet je een leuke bestemming?" vroegen “OMILO”-cursisten  mij op een goede dag. Twee dames uit Nederland en Oostenrijk, die elkaar tijdens de Griekse cursus in Athene hadden leren kennen en zich bijzonder vermaakten, wilden op hun vrije dag een stukje Griekenland zien.   Zij hadden zich cultureel al verrijkt  door de Atheneense musea  en Sounion te bezoeken, en wilden nu iets meer van het land zien, maar wel met een bestemming die in een dag tijd te bezoeken was. Tja, er is vanalles te doen aan dagtrips vanuit Athene, maar waar je voor kiest is vooral afhankelijk van wat je wilt".

Als je graag de antieke Griekse cultuur wilt proeven, kun je in een dag tijd een prachtige rit maken door de groene Pelopponesis,  het antieke theater in Epidaurus en het graf van Agammenon in Mycene  bezoeken . Of je kunt  eerder Noordwaards rijden, de bergen in  en het prachtige Delphi aanschouwen. Van alles wat onze studenten de afgelopen week na hun Griekse lesuren  al gedaan en gezien hadden,  hadden ze  genoten, maar slechts een ding ontbrak ...een eiland! “Een Grieks eiland bezoeken” stond namelijk hoog op hun lijstje, liefst een eiland zoals “de postkaartjes”!  Winkeltjes, tavernes, witte huisjes  en eventueel ook een  ezel.

Typisch Hydra
Typisch Hydra

Gelukkig hoefde ik hen ook nu niet teleur te stellen;  niet ver van de kust van Attika liggen een aantal pittoreske eilandjes die prima in een dag te bezoeken zijn. Elk uur vertrekt er bijvoorbeeld een boot naar het eiland Egina, het dichtsbijzijnde eiland, op 1 uur varen. Heel gezellig. Je kunt er een ámaxa huren, een paard-met-wagen en zo het eiland bezichtigen, of anders per fiets of brommertje natuurlijk.  Óf van een “frappe” genieten aan één van de prachtige stranden en plonzen in één  van de schoonste zeeën van Europa.  Of, niet te vergeten,  de prachtige tempel van Afaia (Afea) gaan bezoeken, die in dezelfde tijd als de Akroplis en de tempel van Poseidon in Sounion werd gebouwd. Die tempel is zo mooi en het uitzicht zo rustgevend, dat we 14 jaar geleden besloten onze dochter Afaia te noemen...

Hydra met aan de overkant Peloponessos
Hydra met aan de overkant Peloponessos

Met goed weer ziet men vanuit Egina ook de eilanden Poros en Hydra zonnebaden.  Op twee uur varen van Athene is Poros ook een aanrader en zeer groen, maar het eiland Hydra is wel mijn persoonlijke, all time favorite bestemming. Wil je typisch Grieks, wil je kleine winkeltjes met blauw geschilderde houten kozijnen, wil je bougainvilleas tegen witgekalkte huisjes zien groeien, wil je loslopende katten en die occasional ezel? Dan is Hydra  the place to B. Je hebt er indedaad de indruk je in een ansichtkaart te begeven! Een pastoor op een ezeltje? Een oud mannetje met een komboloi? Een zwerfkat naast een blauwgeverfde bloempot?  Live from Hydra! Hydra is het laatste Griekse eiland waar geen auto’s of brommers zijn, behalve een vuilniswagen en een brandweerwagen. Al het vervoer gebeurt met ezels, muildieren en paarden.  

Als je naar de andere kant van het eiland wilt kun je dat wel met een taxi doen. Op Hydra zijn taxi’s kleine gele bootjes die om het eiland heen varen. Een goede manier om van de haven met de winkeltjes en tavernes naar het strand aan de andere kant te komen. Maar het kan ook met een ‘bus’. Vissersbootjes die vertrekken met een groter aantal passagiers.  Mede beinvloed door mijn enthousiasme, was de keus voor mijn gasten snel gemaakt. Het werd Hydra!

Haven Hydra
Haven Hydra

Onze OMILO dames hadden  een fantastische dag.... met een grote glimlach lieten ze ons een prachtige foto-reportage  zien, stuk voor stuk postkaarjtes! Maar nog beter, de hele week waren ze supergelukkig en extra-gemotiveerd in de Griekse les : ze hadden tijdens hun uitstap de hele dag hun Grieks kunnen oefenen :  in de bar van de boot, in de taverne, op straat, bij de bakker, ..... en herhaaldelijk werd hen gevraagd : « (Pos etsi kai milate tosso kala ellinika”)....”Hoe komt het dat jullie zo goed Grieks spreken...??”    Hun taalvakantie kon niet meer stuk..  :)

Maya Cornelissens-Andreadi
OMILO Griekse Taal en Cultuur in Griekenland
www.omilo.com,   
www.facebook.com/omilohellas

Interview met Maya bij de Griekse Gids: Lees interview Maya Cornelissens-Andreadi


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

19-daagse aanbieding: In juni naar Paros, Naxos en Amorgos
19-daagse aanbieding: In juni naar Paros, Naxos en Amorgos
10 groene Griekse eilanden
10 groene Griekse eilanden
Een tip van Jorgos: Mesta op Chios
Een tip van Jorgos: Mesta op Chios
Athene citytrip ook in de winter!
Athene citytrip ook in de winter!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024