Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Magisch Delphi

Waarom was Delphi zo belangrijk in de oudheid?  Delphi met het heiligdom en het orakel van de God van het licht Apollo, werd door de klassieken als de "navel der aarde" beschouwd. Delfi was het grootste religieuze en geestelijke centrum van het oude Griekenland.

De geschiedenis van Delphi begint in de prehistorie en bij de mythen van de oude Grieken. Volgens de Griekse mythologie was deze plek heilig en werd hij bewaakt door de slang Python, die later door Apollo werd gedood. Het heiligdom van Apollo werd hier gebouwd door Kretenzers die aankwamen in Kirrha, de haven van Delphi, vergezeld door de god in de vorm van een dolfijn. Deze mythe overleefde in toneelstukken die werden gepresenteerd tijdens de verschillende Delphische festivals, zoals de Septerion, de Delphinia, de Thargelia, de Theophania en de beroemde Pythia, die de dood van Python vierde en muzikale en atletische wedstrijden omvatte.

delphi-grieksegids-021[1]
Het heiligdom van Delphi

De omphalos of navelsteen (ὀμφαλός, omphalos is Oudgrieks voor navel) was een steen in Delphi, die het middelpunt van de aarde aangaf, volgens de mythologie. Zeus zou twee adelaars uitgestuurd hebben. De plaats waar de adelaars elkaar ontmoetten, was het centrum van de wereld. Op de steen is het woord "ge" (Grieks: Gaia; Aarde; naam van de godin van de Aarde) gegrift. De omphalos sloot een scheur in de aarde af, waaruit zwavel of gassen van vulkanische oorsprong ontsnapten. De priesteres van de god Apollo of het orakel zat op een driepotige zetel boven de omphalos. De steen was een van de belangrijkste voorwerpen in Delphi. In 1913 is de steen bij opgravingen teruggevonden in de Apollotempel te Delphi. De steen heeft de vorm van een bijenkorf.

Navel van Delphi
Navel van Delphi in het museum van Delphi

De vroegste vondsten in het gebied van Delphi dateren uit de Neolithische periode (4000 voor Christus). Ze komen uit de Korykeion Andron, een grot op Parnassos berg, waar de eerste rituelen plaatsvonden. De overblijfselen van een Myceense nederzetting en begraafplaats werden ontdekt binnen het heiligdom, maar sporen van bewoning zijn zeldzaam en zeer fragmentarisch tot de achtste eeuw voor Christus, toen de cultus van Apollo werd gevestigd en de ontwikkeling van het heiligdom en het orakel begon.

De eerste stenen tempels van Apollo en Athene en haar eigen heiligdom werden tegen het einde van de zevende eeuw voor Christus gebouwd. Volgens literair en archeologisch bewijs werden ook andere goden met het heiligdom geassocieerd zoals Artemis, Poseidon, Dionisos, Hermes, Zeus Polieus, Hygeia en Eileithyia.

De archeologische vindplaats van Delphi omvat twee heiligdommen, gewijd aan Apollo en Athene, en andere gebouwen, voornamelijk bedoeld voor sport. Buiten de muren verspreidde zich de nederzetting Delphi. Binnen de muren waren de beroemde Tholos, het symbool van Delphi vandaag, en de overblijfselen van drie tempels gewijd aan de godin. De twee eerdere tempels werden op dezelfde locatie gebouwd van tufsteen. Deze dateren uit het midden van de zevende eeuw en tot c. 500 voor Christus.

Delphi
Delphi

De derde tempel, gemaakt van kalksteen, werd gebouwd aan de westkant van het heiligdom na de aardbeving van 373 voor Christus. Dit heiligdom omvat ook de altaren van Zeus Polieus, Athena Ergane, Athena Zosteria, Eileithyia en Hygeia, de overblijfselen van twee gebouwen gewijd aan de cultus van de lokale helden Phylakos en Autonos, die de Perzen uit Delphi verdreven, en twee schatkamers met marmeren daken. Ten slotte omvatte het heiligdom een ​​gedenkteken voor de route van de Perzen, een standbeeld van keizer Hadrianus en een gebouw dat bekend staat als het "huis van de priesters".

Delphi
Delphi


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Mykonos stad, heel speciaal!
Mykonos stad, heel speciaal!
Het leuke van Lefkas!
Het leuke van Lefkas!
Reisverhaal: Zuid Kreta, van Matala tot Loutro
Reisverhaal: Zuid Kreta, van Matala tot Loutro
Matala op Kreta, unieke badplaats tussen rotsen
Matala op Kreta, unieke badplaats tussen rotsen

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024