Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Magisch Delphi

Waarom was Delphi zo belangrijk in de oudheid?  Delphi met het heiligdom en het orakel van de God van het licht Apollo, werd door de klassieken als de "navel der aarde" beschouwd. Delfi was het grootste religieuze en geestelijke centrum van het oude Griekenland.

delphi-grieksegids-021[1]
Het heiligdom van Delphi

De geschiedenis van Delphi begint in de prehistorie en bij de mythen van de oude Grieken. Volghens de mythen was deze plek heilig en werd bewaakt door de slang Python, die later door Apollo werd gedood. Het heiligdom van Apollo werd hier gebouwd door Kretenzers die aankwamen in Kirrha, de haven van Delphi, vergezeld door de god in de vorm van een dolfijn. Deze mythe overleefde in toneelstukken die werden gepresenteerd tijdens de verschillende Delphische festivals, zoals de Septerion, de Delphinia, de Thargelia, de Theophania en de beroemde Pythia, die de dood van Python vierde en muzikale en atletische wedstrijden omvatte.

De vroegste vondsten in het gebied van Delphi dateren uit de Neolithische periode (4000 voor Christus). Ze komen uit de Korykeion Andron, een grot op Parnassos berg, waar de eerste rituelen plaatsvonden. De overblijfselen van een Myceense nederzetting en begraafplaats werden ontdekt binnen het heiligdom, maar sporen van bewoning zijn zeldzaam en zeer fragmentarisch tot de achtste eeuw voor Christus, toen de cultus van Apollo werd gevestigd en de ontwikkeling van het heiligdom en het orakel begon. De eerste stenen tempels van Apollo en Athene en haar eigen heiligdom werden tegen het einde van de zevende eeuw voor Christus gebouwd. Volgens literair en archeologisch bewijs werden ook andere goden met het heiligdom geassocieerd zoals Artemis, Poseidon, Dionysus, Hermes, Zeus Polieus, Hygeia en Eileithyia.

 De archeologische vindplaats van Delphi omvat twee heiligdommen, gewijd aan Apollo en Athene, en andere gebouwen, voornamelijk bedoeld voor sport. Buiten de muren verspreidde zich de nederzetting Delphi. Binnen de muren waren de beroemde Tholos, het symbool van Delphi vandaag, en de overblijfselen van drie tempels gewijd aan de godin. De twee eerdere tempels werden op dezelfde locatie gebouwd van tufsteen. Deze dateren uit het midden van de zevende eeuw en tot c. 500 voor Christus. De derde tempel, gemaakt van kalksteen, werd gebouwd aan de westkant van het heiligdom na de aardbeving van 373 voor Christus. Dit heiligdom omvat ook de altaren van Zeus Polieus, Athena Ergane, Athena Zosteria, Eileithyia en Hygeia, de overblijfselen van twee gebouwen gewijd aan de cultus van de lokale helden Phylakos en Autonos, die de Perzen uit Delphi verdreven, en twee schatkamers met marmeren daken. Ten slotte omvatte het heiligdom een ​​gedenkteken voor de route van de Perzen, een standbeeld van keizer Hadrianus en een gebouw dat bekend staat als het "huis van de priesters".


Lees ook deze populaire artikelen

Eiland Thassos met vriendelijk havenstadje Limenas
Eiland Thassos met vriendelijk havenstadje Limenas
5 leuke vakantieplaatsen in Griekenland in oktober en de herfstvakantie
5 leuke vakantieplaatsen in Griekenland in oktober en de herfstvakantie
Met de zeilboot vanaf Kos naar de eilanden Pserimos en Kalymnos
Met de zeilboot vanaf Kos naar de eilanden Pserimos en Kalymnos
Afytos, een prachtig dorp in Chalkidiki
Afytos, een prachtig dorp in Chalkidiki

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen De Griekse winkel - to Magazaki Tui Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021