Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Ik voel me een Kretenzer

Door: De Griekse Gids

Hij kreeg een officiële Award op Kreta, uit handen van de burgemeester van Chersonissos, als dank voor zijn jarenlange trouw aan dit eiland. Al ruim twintig jaar bezoekt Gert Jacobs Kreta, dat hij het mooiste eiland van de wereld vindt. Tijd voor een interview, vonden wij.

Gert, hoeveel jaar kom je nu al op Kreta?
Alweer zo’n 25 jaar. Ik voel me er ontzettend thuis en heb er vele vrienden en kennissen. De mensen zijn er zo hartelijk, de mentaliteit is er heel anders, veel menselijker.

Wat vind je dan precies zo mooi aan Kreta?
Ik kus de grond als ik aankom op Kretenzer bodem! Het is een gevoel van thuiskomen. De warme mentaliteit van de mensen. De openheid, de gastvrijheid en warmte van de Kretenzer bevolking heeft mijn hart gestolen. Ook de natuur is prachtig, de uitzichten vanaf de bergen, de cultuur. Het totaalplaatje zorgt ervoor dat mijn vrouw en ik naar Kreta blijven gaan. Vergis je niet, ik kom al lang op Kreta, maar ik heb nog steeds niet alles gezien hoor. Het is een groot eiland en er is ontzettend veel te zien. Daarom kan je gerust jarenlang naar dit eiland toe, je zult er altijd weer iets nieuws ontdekken. Daarvoor moet je natuurlijk niet in je hotel bij het zwembad blijven zitten! Nee, huur een auto en trek erop uit. De bergen in, tjonge wat is dat mooi. De kleine bergdorpen bezoeken en op het dorpsplein een drankje bestellen, contact leggen met de mensen een praatje maken. En wat je dan overkomt, je krijgt vaak van alles aangeboden, tomaten, olijven, druiven, gastvrij als de mensen in de dorpen van Kreta zijn. Het sleutelwoord is natuurlijk wel respect. Ga respectvol om met de mensen en je krijgt er zoveel voor terug.

Waar heb je de Award precies voor ontvangen?
Op de door de burgemeester uitgereikte oorkonde werd ik hartelijk bedankt voor het feit dat ik een loyale en trouwe bezoeker van het eiland ben. Dit gebeurde op de Wereld Toerisme dag.

Hoe vond je het, dat je deze award kreeg?
Dat was natuurlijk een geweldige verrassing. Ik wist van niets. Mij werd gevraagd om op een bepaald tijdstip aanwezig te zijn en ik wist helemaal niet waar het over ging. Toen ik de oorkonde overhandigd kreeg was ik erg verbaasd en vereerd. Het doet wel wat met je, als je zoveel jaar ergens komt en dan blijkt dat mensen dit waarderen, ja ik voelde me heel gelukkig.

Als je het leven zo mooi vindt op Kreta, denk je er weleens over om er voorgoed te gaan wonen?
Ik zou dat wel willen, graag zelfs! Maar mijn vrouw Janny zou het niet kunnen, zij zou de kinderen en kleinkinderen teveel gaan missen. Drie weken vakantie kan ik haar wel mee krijgen en daar geniet ze ook van, maar dan is ze blij als we weer naar huis gaan. Ik echter, baal ontzettend als de vakantie er weer op zit. Daarom heb ik mijn eigen Griekse paradijsje om me heen ontworpen.

Je eigen Griekse paradijsje, hoe bedoel je?
Nou, als je bij mij thuis komt, is het alsof je op Kreta bent. Ik wil graag die Griekse sfeer blijven proeven. Ik heb mijn huis en tuin helemaal verbouwd in Griekse stijl; een grote Griekse muurschildering in de kamer, een tuin met Griekse planten en Griekse beelden, witte en blauwe muren en kozijnen en zelfs mijn hond en poezen komen uit Kreta. De hond heet Raki, de drie poezen heten Retsina, Krasi en Mythos.

Is de situatie veranderd op Kreta, door de crisis?
Ik ben wel geschrokken van de financiële moeilijkheden waarin veel mensen verkeren op Kreta. De bevolking heeft het erg moeilijk, dat heb ik zelf gezien. En toch, ook al hebben ze niets, men blijft gastvrij en vrijgevig, het zit in hun aard. Mensen in Nederland moeten zich  niet laten gek maken. Je zou eens met eigen ogen moeten zien hoe het op Kreta is en als je er eenmaal geweest bent, wil je niets ander meer.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

15 tips voor je vakantie op Kos
15 tips voor je vakantie op Kos
De oplossingen voor problemen bij Transavia
De oplossingen voor problemen bij Transavia
Gefeliciteerd met je verjaardag in het Grieks
Gefeliciteerd met je verjaardag in het Grieks
Black Friday 2019: € 100,- extra korting!
Black Friday 2019: € 100,- extra korting!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024