Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Interview met de Belgische zanger Alain Louie van Les Talons Gitans

Alain Louie die muzikant en zanger is, heeft aan Griekenland zijn hart verpand. Hij bezoekt Griekenland al jaren lang en daar voelt hij zich ook erg thuis. Alain stoort zich aan de manier waarop men zich binnen Europa tegen Griekenland heeft gekeerd, vanwege de economische crisis. Om die reden schreef hij een lied hierover. Het Franstalige lied, heet “mise en scene”, dat betekent in het Nederlands “In scene gezet”. Dit liedje schreef hij in 2009 in Agios Pavlos op Kreta, betoverd door de aanblik van de rotsen en de zee.

Waar ben je geboren en waar woon je tegenwoordig?
Ik ben in Leuven geboren. Ik woon officieel in Linden maar ik verblijf in Hoegaarden.

Waarom vind je Griekenland zó leuk?
Ik vind er zoveel geweldige gastvrijheid, echte vriendschap, het eten de zon, de cultuur, het anarchistische. Ik bedoel hiermee er zijn regels maar niet al teveel controle m.a.w. je mag niet zonder helm rijden maar iedereen die er zin in heeft doet dat gewoon in de zomer. Ik vind heel veel dingen leuk zoals de Rebetiko-muziek, de wijsheid van de oude Grieken , de muziek in het algemeen, de meze, al de lekkere gerechten, de manier van tafelen en de parea , jullie heerlijke kokkino, aspro , de raki , ouzo , saganaki ... praten filosoferen , de prachtige zichten van de thalassa(zee) ....en nog zoveel meer ! Maar ook,  vooral de Grieken hebben altijd veel liefde aan me teruggegeven als ik optrad. Zie videoclip https://vimeo.com/59887139

Wanneer ben je voor het eerste naar Griekenland geweest?
Het was in 1997, toen ging ik voor he eerst naar Kreta naar de plaatsen Agia Galini , Rethymnon en Agios Pavlos.

Heb je Griekenland vaak bezocht en ben je op vele plaatsen en eilanden geweest?
Ik ben ondertussen naar vele plaatsen geweest zoals o.a. Thessaloniki, Athene , Milos, Gavdos, Corfu, Rhodos, Santorini, Kavala, Edessa. Sinds 1997 ga ik minstens een keer per jaar maar dikwijls twee keer per jaar. In 2003 ben ik met de auto voor vier maanden geweest!

Van welke plaats houd je het meest?
Van Kreta en specifieker van Agios Pavlos. Om uit te gaan verkies ik Rethymnon, Athene en Thessaloniki.

Heb je vrienden in Griekenland?
Ik heb er vele vrienden en vriendinnen van alle rang en stand; cafébazen, ingenieurs , mensen in het toerisme , in de real estate , autoverhuur , buschauffeurs , koks etc..

Wat vind je van Griekenland nu de crisis zoveel problemen veroorzaakt?
Ik vind het een schande hoe Europa Griekenland als de duivel afschildert, ik vind het verschrikkelijk en heel erg want Griekenland ligt me zeer nauw aan het hart! Mijn vrienden hebben het heel moeilijk! Gelukkig kunnen de meeste nog overleven door zelf groenten te kweken en door producten te ruilen en elkaar te helpen maar toch… het is duidelijk voelbaar ook voor mij als niet alledaagse toerist en muzikant.

Wat vind je van Europa zoals het nu gaat?
Het is een klucht, elke dag nieuwe regels steeds meer controle ik vind dit geen goed systeem er moet verandering komen. De rijken moeten dokken en er moet verandering komen in de in en uitvoer en de vrije markteconomie. Ik bedoel hiermee, er is teveel rommel en er wordt door die rommel veel te veel geld verdiend op de kap van de arme mens!

Vertel iets over je lied “Mise en Scene”?
Dat is mijn persoonlijke ode aan Aliki Vougiouklaki en de in scène gezette crisis van Griekenland. Ik heb geprobeerd om dit op een positieve manier in kaart te brengen. Er wordt teveel negatief gereageerd en ik ben een optimist en dat wil ik ook blijven! ..Ook al is het soms moeilijk..

Vertel iets over de videoclip met Aliki Vougiouklaki?
Ik vind dat geweldige beelden en een heel mooie fijne interessante vrouw, ze was een icoon en jammer genoeg in onze contreien niet genoeg gekend.. spijtig dat ze in België zo weinig Europese films tonen altijd Amerikaans,  geweld etc.; ik vind persoonlijk Europese films van een veel hoger en cultureler niveau.. zonder dat ik mij intellectueel wil profileren verre van:)

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Eind mei ga ik naar Kreta een optreden geven in Panormos bij een goede vriend van mij in zijn kafeneion Elejas? (olijfboom) is de naam en hopelijk komen er nog meer optredens uit de bus binnenkort. Anders zal ik terug met interim werk een tijdje arbeider of bediende spelen. Ik heb ook plannen om zelfstandige te worden met Griekse producten maar het zijn wat moeilijke tijden en soms is het zwaar om dit met muziek te combineren.... maar dat is dan ook weer geen eenvoudig leven en soms een heel onzeker bestaan.

Vertel iets over jou en je muziekband (Les Talons Gitans)?
Les Talons Gitans vinden hun oorsprong op een culinair samenzijn tussen gitarist Bruno Fevery (Arsenal, Monza, Garland Jeffreys) en mezelf anno 1999. Het klikte meteen tussen ons. We waren twee totaal verschillende muzikanten met eenzelfde passie voor echte songs. Twee artiesten die durfden te experimenteren met de taal en waarbij de melodie steeds centraal stond. Tussen stoofpotjes en ovenschotels, vergezeld met rode wijn, werd er geïmproviseerd en werden plannen gesmeed om te gaan optreden. Er kwam percussionist bijgehaald (Ben Forceville) en Les Talons Gitans waren geboren. Vurige café optredens zorgden voor een plaats op Kulturama (2003) in Leuven waar we Luc de Graaf op de bas (BJ Scott, Neeka) een super optreden speelden dat weer gevolgd werd door een ander en zo bleven we steeds bezig zonder boekingskantoren en platenfirma’s.

Er werd een demo opgenomen waarvan Sergio Quisquater tussen frituur en pint een song wou sponsoren en plots werd het“serious business”. Jean Marie Aerts zag Les Talons Gitans wel zitten en nam onze eerste officiële single op in ICP BXL “Anni Versaire” (ARS 2004-2005) genoemd. Daarna volgde een mooie videoclip in stijl van de broeders d’Ardenne (Ludo Timmermans). Jammerlijk, de videoclip werdniet veel uitgezonden omdat die niet snel genoeg was… Het labeljargon zat niet op dezelfde golflengte waardoor de band moeilijke tijden ondervond… Een onvermijdelijke percussieve wissel gebeurde en Daan Van den Bergh deed zijn intrede. Tal van bassisten passeerden de revue waaronder Mirco Banovic(Arno, PJDM), Sanderson Poe (Ghinzu, Kettle of fish) enz…tot op een dag Mathias Moors (Stash) spontaan in hun midden viel.

Sinds “Les Talons Gitans” op grotere podia spelen hebben ze niemand minder dan Stoy Stoffelen (Johan Verminnen, Raymond Van het Groenewoud, De laatste show band) van tallonnen kunnen voorzien wat de band een ritmische extra “live power” geeft.  Een nieuwe bezetting leek ”als altijd zo geweest”.

Ga je binnenkort weer naar Griekenland?
Hoe sneller hoe liever!


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Fietsen op Kos
Fietsen op Kos
15 tips voor je vakantie op Kos
15 tips voor je vakantie op Kos
Eilandhoppen Milos, Kimolos en Syros
Eilandhoppen Milos, Kimolos en Syros
De Griekse Gids interviewt Stefania Liberakakis
De Griekse Gids interviewt Stefania Liberakakis

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024