Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Interview met Ger van der Waal, beheerder van Griekenlandforum Oríste

Door: Wendy Nikolidakis

Ger van der Waal is gek op  alles dat met Griekenland te maken heeft die werkt als technisch beheerder bij een  landelijke onderwijsinstelling.  Hobby’s zijn allerlei vormen van elektronica met in het bijzonder satellietontvangst. Hij woont met echtgenote Nieke in het Zuid-Limburgse Heerlen en is al jaren beheerder van het Griekenlandforum forum “Oríste!”

Wat is Oríste! ?

Oríste! is een interactief forum van, voor, maar vooral dóór Griekenland-liefhebbers. Het is inmiddels uitgegroeid tot een waardevolle bron van informatie voor eenieder die het land een warm hart toedraagt. Mede omdat er onder de leden een groot aantal ook daadwerkelijk in Griekenland woont is de  informatie op het forum  altijd actueel en betrouwbaar. Het grote, en met de dag groeiende aantal leden, bewijst dat het forum enorm wordt gewaardeerd.

foto
Ger bij Antipaxos

Hoe en waarom bent u begonnen met het Oríste!-Griekenlandforum?

Ik beheerde al een tijdje een website met foto/reisverslagen van onze vakanties in Griekenland alsmede over de mogelijkheden tot ontvangst van Griekse radio- en televisiezenders via de satelliet. Daarover ontving ik zoveel vragen in m’n mailbox  dat ik medio 2009 een speciaal “Griekse-TV forum” heb opgestart met de bedoeling informatie te verschaffen over de diverse mogelijkheden tot ontvangst van die zenders. Dat liep al vrij snel uit de hand; er werden steeds meer vragen gesteld en discussies geopend over de meest uiteenlopende  Griekenland-gerelateerde onderwerpen dat er eigenlijk helemaal geen sprake meer was van een specifiek forum over technische ontvangstmogelijkheden. Er zat niets anders op dan het forum te restylen tot een algemeen Griekenland-forum waarvoor er nu natuurlijk ook een nieuwe naam gezocht moest worden: uiteindelijk werd dat  “Oríste! jóuw Griekenland-forum”. Dat was tevens het begin van een explosieve groei; in rap tempo meldden zich nieuwe leden aan en in relatief korte tijd werd het 1000e forumlid begroet. Inmiddels telt het forum ruim 1200 leden. Daarnaast zijn er dagelijks nog tientallen “alleen-lezers”; mensen die dus (nog) geen lid zijn maar wel meelezen. Een drukke bedoening dus.

Over welke onderwerpen wordt op het forum veel gediscussieerd?

Dat kan erg variëren en hangt vaak samen met de actualiteit. In het begin van het jaar als de reisgidsen verschijnen zien we veel vakantie-gerelateerde onderwerpen, de afgelopen tijd werd er vaak (soms heftig) gediscussieerd over onder andere de financiële problemen in het land en de verkiezingen. Griekse Muziek is ook altijd prominent aanwezig alsmede de Griekse keuken en leuke filmpjes over het land. Elke maand is er een “Thema van de maand” waar ook altijd veel respons op is. Daarnaast is de “foto van de week”, waarbij leden een foto kunnen insturen die dan een week lang bovenaan naast het logo wordt geplaatst en waaruit op het eind van het jaar een “foto van het jaar” wordt gekozen, erg geliefd.

Waarom moet ik mij registreren om alle berichten te kunnen lezen op het forum?

Da’s niet helemaal waar; iedereen kan het forum lezen, alleen om een discussie te openen of een reactie te schrijven moet men ingelogd zijn als lid. Dat was in het begin niet zo maar helaas staat het forum in no-time vol met spamberichten als het voor iedereen toegankelijk is. Door je éénmalig te registreren en een veiligheidsprocedure uit te voeren weet het forumsysteem dat er sprake is van een natuurlijk persoon en dat er in dat geval geen spambot actief is. Ik hoop dat de overlast door spam ooit tot het verleden zal behoren waarna het forum weer helemaal ‘open’ kan gaan.

Heeft u geen dagtaak aan het bijhouden van alle berichten?

Nee hoor, dat valt reuze mee. Oríste dankt z’n populariteit voor een groot deel aan de gezellige sfeer die gemaakt wordt door echte Griekenlandliefhebbers. Er is dan ook nagenoeg geen wanklank te ontdekken; het forum lijkt vaak op één grote familie van ‘Griekofielen’ waar men elkaar na verloop van tijd begint te kennen.

Wanneer ging u voor het eerst naar Griekenland en wat deed dat met u?

Toen ik eind negentiger jaren mijn huidige echtgenote leerde kennen stelde ze voor om eens samen naar Griekenland op vakantie te gaan. Zij was er al meerdere keren naar toe geweest en was enorm enthousiast. Enigszins sceptisch ging ik op haar voorstel in, m’n eerste kennismaking met Griekenland werd Benitses op Corfu. Toen is m’n liefde voor het land in alle heftigheid losgebarsten; de rust, de warmte, de geur, de mensen, het eten, kortom het Griekenlandgevoel zat vanaf dat moment in al m’n vezels. En da’s –gelukkig maar- nooit meer overgegaan.

Spreekt u zelf Grieks? Zo ja, hoe komt dit zo?

Nou, spreken is een groot woord. Ik kan me wel steeds beter behelpen, vooral in het verstaan van de taal. Door m’n hobby (satellietontvangst) ben ik in staat Griekse TV en radio te ontvangen en zo te oefenen de taal te verstaan en te spreken. Vooral de journaals en het muziekprogramma op zaterdagavond zijn erg populai

Wat was uw meest bijzondere ervaring in Griekenland?

Dat was ongetwijfeld een bezoek aan de Meteora-kloosters bij Kalambaka. Ongelofelijk hoe men dat vroeger zonder allerlei technisch vernuft zoals we dat heden ten dage kennen heeft kunnen bouwen op een dergelijke plek. De sfeer die rond de kloosters hangt is bijna magisch te noemen en zorgt voor een nietig gevoel. Een plek waar ik absoluut nog eens naar toe wil en eventueel wat langer zou willen blijven. Een dagtripje was duidelijk veel te kort om die schitterende omgeving optimaal te kunnen verkennen.


foto
Ger bij Meteora

Wat is het beste dat u tot nu toe in Griekenland is overkomen?

Ik heb in Griekenland geleerd  te ontspannen. Voor mij is dat iets heel bijzonders; druk en altijd wel met iets bezig kost het me erg veel moeite om eens lekker te relaxen of gewoon eens letterlijk een dagje “niets” te doen. Dat zal in de thuisomgeving dan ook niet gauw gebeuren. Op het moment dat de vliegtuigdeuren op een Griekse vliegveld open gaan en de typische geur van oleanders i.c.m.  de warmte me bereiken valt alles van me af en ben ik in staat om me mee te laten slepen in die heerlijke Griekse ‘siga-siga’ sferen.

Wat vindt u het mooiste van Griekenland?

De veelzijdigheid van het land. Of je nu kiest voor een actieve vakantie of liever een weekje wilt luieren aan een mooi strand, of je uitgebreid wilt wandelen door de schitterende natuur of de regio liever per auto wilt ontdekken, in Griekenland is het allemaal mogelijk. Daarnaast sta ik telkens weer versteld van de vriendelijkheid, de gastvrijheid en de Bourgondische manier van leven van de Griekse bevolking. Inmiddels ben ook ik helemaal verkikkerd aan de Griekse keuken en kan ik het niet laten telkens weer nieuwe (streek)gerechten en -dranken uit te proberen.

Waar gaat u het liefst met vakantie naar toe en waarom?

Moeilijk te zeggen; we willen zoveel mogelijk van het land zien en kiezen elk jaar een andere bestemming, liefst zelfs in een totaal andere regio dan de keren ervoor. We filteren er  voornamelijk de rustigste plekjes uit en proberen ons zoveel mogelijk tussen de plaatselijke bevolking te mengen. Noord, zuid, oost of west, er is overal wel iets moois te zien. Toch zijn er enkele bestemmingen waar we een uitzondering voor maakten en vaker naar toe zijn geweest cq nog zullen gaan. Het eiland Kythira en op het vasteland de regio’s Epirus en Pilion zijn ons buitengewoon goed bevallen.

Wat zou u willen veranderen in Griekenland?

Daar moet ik even over nadenken …… Aan de ene kant zou ik willen dat er meer structuur in de samenleving zou komen zodat het land op meerdere gebieden wat soepeler zou draaien; aan de andere kant heeft die ‘chaotische’ of juist ‘siga-siga’ way of life juist wel z’n charmes. Aandachtspunt zou wat mij betreft wel het afvalprobleem zijn. Ik vind het verschrikkelijk om te zien hoe veel Grieken met hun afgedankte spullen omgaan. Het is toch vreselijk jammer  hoe schitterende plekjes worden ontsiert door klakkeloos achtergelaten rommel. Alhoewel in sommige regio’s op dit gebied al flink aan de weg wordt getimmerd (gescheiden afvalinzameling e.d.) zou ik  het toch prettig vinden als de bevolking nóg bewuster met hun eigen milieu zou omgaan.

Wat zijn uw plannen of wensen voor de nabije toekomst?

Vooral regelmatig naar Griekenland blijven gaan om nóg meer gebieden te gaan ontdekken en daardoor de bevolking  te blijven steunen. Daarnaast proberen de taal een stuk beter onder de knie te krijgen. Wat het Oríste!-forum betreft hoop ik op nóg meer bekendheid zodat het aantal actieve leden blijft groeien waardoor de informatieve waarde van het forum verder zal toenemen.

 http://www.wageral.nl/oriste/

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Even voorstellen: Spiros studios in Lichnos - Parga
Even voorstellen: Spiros studios in Lichnos - Parga
Interview met Marleen Veldhorst: gids in Athene
Interview met Marleen Veldhorst: gids in Athene
Interview met Griekenland-fanaat Frans Groenendaal
Interview met Griekenland-fanaat Frans Groenendaal
De Griekse Gids interviewt Ingeborg Beugel (Deel 1)
De Griekse Gids interviewt Ingeborg Beugel (Deel 1)

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024