Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Interview met Sakis Zlatoudis, voorzitter van de organisatie ter promotie van Skiathos

Door Jorgos Nikolidakis

Toen ik het eiland Skiathos wilde bezoeken om een reportage over eilandhoppen op de Sporaden te maken, zocht ik vooraf op het Griekse internet naar de juiste contactpersonen om eventueel méér ondersteuning te krijgen. Zo kwam ik de naam Sakis Zlatoudis tegen, een ambitieuze man die Skiathos naar een hoger niveau wil tillen. Hij is voorzitter van de Toeristische organisatie ter promotie van Skiathos en tevens voorzitter van het Gemeentelijke bestuur van Skiathos.
 

Sakis Zaltoudis
Sakis Zaltoudis in het midden


Jorgos:  Sakis, hoe ben je op deze plek terecht gekomen?
Sakis Zlatoudis: Dit is een heel lang verhaal en om iedereen het goed te laten begrijpen zal ik terug in de tijd gaan. Mijn vader is afkomstig uit Thessaloniki, zijn ouders waren Grieken uit Constantinopel die door de Turken waren weggejaagd en als vluchtelingen in de wijk Toumba van Thessaloniki kwamen wonen. Mijn moeder komt uit Skiathos. Mijn vader was jarenlang politieagent en werd telkens naar allerlei streken in Griekenland overgeplaatst, zo kwam hij ook een periode op Skiathos, waar hij mijn moeder leerde kennen. Zo begon het verhaal.

Jorgos: Hoe was je jeugd hier op Skiathos?
Sakis Zlatoudis: Ik heb mijn jeugd voor een gedeelte op Skiathos doorgebracht, want mijn vader werd weer gauw elders als politieagent geplaatst. Dat houdt in dat ik als kind in vele streken in Griekenland heb gewoond. Ik heb in Larissa, in Veria, in Moudania en in Thessaloniki gewoond, maar iedere zomer en tijdens Pasen kwamen wij keer op keer weer terug naar Skiathos. Het was een fantastische tijd.

Jorgos: Want op Skiathos woonde de familie van je moeder?
Sakis Zlatoudis:  Dat klopt. Mijn opa en oma van moederskant. Ze hadden op het strand van Achladies kamers te huur en een strand waar ze strandbedden en parasols verhuurden. Iedere zomer, wanneer we kwamen, was het groot feest. Later werden op hetzelfde terrein van mijn grootouders meer kamers, een restaurant en een Beach café bijgebouwd. Toen ik tien was, begon ik overal in de zaak een beetje mee te helpen, ik had mijn eerste zomerbaantje. Ik vond het geweldig om mensen te ontmoeten, mensen die andere talen dan Grieks spraken. Mijn opa leerde mij de knepen van het vak en hoe ik netjes met mensen moest omgaan. Ik vond het fascinerend om te zien hoe mijn opa zonder een woord Engels of Duits te kunnen, toch met Engelsen en Duitsers communiceerde omdat er het geduld en de wil was, ondanks de taalbarrière. Mijn opa zei tegen me “Saki, probeer met de toeristen te praten, dat is goed voor je want kijk naar mij, nog steeds moet ik met gebaren communiceren”.

Achladies
Het mooie strand bij Maniatis Garden

Jorgos: En nu spreek je inderdaad vloeiend Engels en Duits. Het heeft dus geholpen!
Sakis Zlatoudis: Na mijn middelbare school wilde ik meer bereiken in het toerisme. Ik ging Bedrijfskunde voor Toerisme studeren aan de Universiteit van Surrey in Groot Brittannië. Vier jaar lang heb ik daar gestudeerd. Na mijn studie keerde ik terug op Skiathos waar ik een jaartje het bedrijf van mijn grootouders ging runnen. Daarna ging ik het leger in, op Kreta om daarna weer naar Skiathos terug te keren en als Food & Beverage Manager bij het Skiathos Princess Hotel te werken.

Jorgos: Nu ben je voorzitter van het Gemeentelijke bestuur van Skiathos en voorzitter van de gemeentelijke organisatie ter promotie van Skiathos. Ben je verkozen?
Sakis Zlatoudis: Ik heb tijdens de gemeenteraadverkiezingen op de kieslijst gestaan en werd verkozen. Voorheen was ik op vele vlakken actief, ik was bijvoorbeeld voorzitter van de associatie van restauranthouders op Skiathos, ik was voorzitter van de culturele organisatie van Skiathos en ik was gids in het klooster van Evangelistria. In 2007 was ik zelfs directeur van de skicenter op Pilion.

Jorgos: Met zo'n CV is het logisch dat je gekozen bent. Maar wat doe jij anders dan je voorgangers? Wat is jouw motto? Wat moet een klein eiland zoals Skiathos doen om succesrijk te worden?
Sakis Zlatoudis: Wat ik belangrijk vind is dat het eiland de eigen identiteit moet bewaren. Uit eigen kracht het beste kunnen bereiken. Je hoeft niet iets anders of een ander eiland te gaan nabootsen. Skiathos is een fantastisch groen eiland met een schitterende natuur, de mooiste stranden, leuke mensen, een heerlijke hoofdstad, allerlei historische bezienswaardigheden. Wat wij willen is dat mensen zich hier thuis voelen en met groot verdriet en tranen naar hun eigen land vertrekken zodat ze de volgende keer weer naar ons terugkomen en weer van een heerlijke vakantie te genieten.

Jorgos: Ben je tevreden met het afgelopen toeristische seizoen dat nu het einde nadert? Hebben de crisisberichten over Griekenland in het buitenland Skiathos geraakt?
Sakis Zlatoudis: Natuurlijk heeft de negatieve berichtgeving in het buitenland Skiathos geraakt maar we mogen zeker niet klagen. Gezien de omstandigheden is het een erg goed seizoen voor Skiathos geworden. Vele toeristen die hier zijn begrijpen de berichtgeving van hun eigen media niet. Op televisie en in kranten  in eigen land, worden ze afgeschrikt met negatieve berichten over Griekenland zoals stakingen, rellen, protesten etc. maar eenmaal hier, zien ze een heel ander beeld.

Jorgos: Hoewel het einde seizoen is, is het best nog druk op Skiathos, tot wanneer duurt het zomerseizoen?
Sakis Zlatoudis: Het zomerseizoen eindigt in de eerste week van oktober. Dan gaan de laatste charters met hun passagiers weg.

Jorgos: Is dat niet jammer? Het is 30 graden en volop zonneschijn! Het is nu gewoon zomer?
Sakis Zlatoudis:  Het zou mooi zijn geweest als de toeristische periode langer zou duren, iedereen zou er baat aan hebben, zowel de touroperator als de toerist, de hotelier en de ondernemer op Skiathos. Hopelijk kan deze vakantieperiode in de toekomst groter worden gemaakt.

Jorgos: Sakis, hartelijk bedankt voor het interview! Kom je nog naar de Vakantiebeurs in januari 2013 naar Utrecht?
Sakis Zlatoudis:  Dat zou ik heel graag willen. Dan kan ik aan de Nederlanders en de Belgen op jullie stand vertellen waarom ze volgend jaar zeker naar Skiathos moeten komen!


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024