Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Monemvassia, de Stenen Boot

Door Jorgos Nikolidakis - De Griekse Gids - Foto's: Marcel Fens

In het zuidoosten van de Peloponessos ligt het historische stadje Monemvassia. De naam Monemvassia is afgeleid van de Griekse woorden Moni (=enkele) en Emvasis (=ingang). Het stadje ligt op een klein rotsachtig eilandje en is vanaf het vasteland via één lange brug (400 m) bereikbaar vandaar ook de naam “Enkele ingang”. De grote Griekse dichter Giannis Ritsos kwam hier vandaan, hij noemde zijn eiland “De Stenen Boot”. Monemvassia is een historische middeleeuwse stad die op een imposante rots is gebouwd, die pas in het jaar 365 vanuit zee verscheen, nadat diverse zware aardbevingen het zuiden van Peloponnesos hadden getroffen. Toen de Avaren (een Turks nomadenvolk) in de zesde eeuw de Peloponessos aanvielen, bouwden de Grieken (Spartanen) op de rots een kasteel om zichzelf tegen de aanvallen van de vijand te beschermen. Zo ontstond de eerste dorpskern op de rots. De militaire waarde van de rots werd meteen erkend door de beroemde strateeg Velissarios. Deze rots kon volgens hem een ideale uitvalsbasis worden tegen de vijanden uit Oost, West en Noord-Afrika.

Monemvassia: Foto Marcel Fens
Monemvassia: Foto Marcel Fens

De 300 meter hoge en vooral steile rots, was de ideale locatie om aan de rand hiervan muren te bouwen. Dat zou het de vijand haast onmogelijk maken om deze ooit te bezetten en te overwinnen. De brug was in die tijd een houten beweegbare brug die naar binnen getrokken werd wanneer vijanden naderden. In de negende eeuw perfectioneerden de Byzantijnen de fortificatie van het kasteel, in die periode waren de Arabieren de grote vijand, het grote gevaar in de Middellandse zee. Monemvassia werd een grote zeemacht en had groot aanzien in de hele Middellandse zee. Hoewel het kasteel onoverwinnelijk leek, lukte het de Noormannen in het jaar 1249 het te bezetten, maar niet voor lang omdat Byzantijnen het veertien jaar later heroverden.

Monemvassia: Foto Marcel Fens
Monemvassia: Foto Marcel Fens

Twee eeuwen lang, tot het jaar 1464, was Monemvassia in handen van de Byzantijnen. In het jaar 1464 werd het veroverd door de Venetianen die hier uiteindelijk tot het jaar 1821 bleven. Vanaf 1821 hoort het weer bij Griekenland. Monemvasia bestaat uit twee delen, namelijk de boven- en de benedenstad. De bovenstad is het oudste gedeelte, daar woonden de adel en de rijkere mensen in de middeleeuwen. Tegenwoordig woont er niemand meer. De huizen in de bovenstad waren groter en ruimer, helemaal anders dan in de benedenstad waar alle huizen kleiner zijn en tegenelkaar zijn gebouwd. De benedenstad is tegenwoordig het hart van Monemvassia, hier bevinden mooie traditionele stenen huizen en herenhuizen, bogen, geplaveide straatjes, winkels, cafés en restaurants.

Monemvassia: Foto Marcel Fens
Monemvassia: Foto Marcel Fens

Het centrale pleintje in de benedenstad, waar het kanon staat en de kerk van de Gebonden Jezus is ween aanrader. In Monemvassia bevinden zich veertig historische kerken en in de kerk van Agia Sofia in de bovenstad zijn indrukwekkende muurschilderingen te zien. Monemvassia is 100% autovrij. Je auto moet je dus vóór de brug parkeren en dan te voet oversteken. Monemvassia heeft tegenwoordig 1500 inwoners en ligt 310 kilometer ten zuidwesten van Athene en 145 kilometer ten zuidoosten van Kalamata.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

De blauwe grotten van Zakynthos
De blauwe grotten van Zakynthos
Reisverhaal - Terug op Lefkas!
Reisverhaal - Terug op Lefkas!
Molyvos, berg met olijfbomen?
Molyvos, berg met olijfbomen?
Eindelijk naar  Samos!
Eindelijk naar Samos!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024