Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Piraeus, poort naar de Egeische eilanden en Kreta

Door Jorgos Nikolidakis


Een paar weken geleden was ik in Piraeus. Hier, vlakbij Athene,  bevindt zich de grootste haven van Griekenland en één van de grootste in Middellandse zee. Nadat ik in Athene was geland, huurde ik een auto en reed naar deze bruisende havenstad. Piraeus geeft mij een warm gevoel, want lang geleden heb ik er mijn middelbare school voltooid.  Met de veerboot zou ik dan naar de Argo-Saronische eilanden; Aegina, Agkistri en Poros varen.


Haven Piraeus
Haven Piraeus

Toen ik vanaf het vliegveld naar Piraeus reed, viel me bij aankomst in de haven het verkeersbord op met de gate-nummers met daarachter de bestemmingen in de Egeïsche zee. Iedereen die weleens met de auto en boot naar de Egeïsche eilanden is geweest en iedereen die vanaf Athene is gaan eilandhoppen, heeft vast van te voren wel eens getwijfeld of hij of zij, de juiste “gates” in de havenstad Piraeus wel zou kunnen vinden. Het is tenslotte een grote haven, met erg veel boten die naar veel verschillende eilanden varen.

Gelukkig is het allemaal niet zo ingewikkeld. Wanneer je in Athene landt, dan kun je vanaf het vliegveld met de bus, metro of taxi naar Piraeus gebracht worden. Wanneer je met de auto zelf ernaartoe rijdt, dan zal je, voordat je de haven nadert, al verkeersborden zien met de “Gates” van E1 tot E12.

Tickets kun je in de haven kopen. Er is ruim parkeergelegenheid. Bij aankomst zie je meteen overal reisbureaus, waar je boottickets kun kopen. Behalve bij de gebouwen staan er kiosken naast de kade, waar je ook je tickets kunt kopen. Meestal varen er meerdere boten dagelijks naar alle eilanden. Behalve grotere veerboten, waar auto’s op kunnen, heb je ook de snellere "Flying Dolphins" of "Flying Cats" die weliswaar iets duurder zijn, maar veel sneller.

Is het handig om vooraf, in Nederland tickets te kopen? Dat zou ik niet doen, maar pas bij aankomst, want stel je voor dat je te laat komt en je pas de volgende boot kunt nemen.
De belangrijkste gates in de haven van Piraeus zijn:
Gate E1: Dodecanese (Dat zijn de eilanden Rhodos, Kos, Karpathos etc) en de veerdiensten naar de Cycladen (Syros, Mykonos), Ikaria en Samos.
Gate E2: Kreta en de noordoostelijke Egeïsche eilanden Chios, Lesbos, Samos en Ikaria
Gate E3: Kreta (Heraklion en Chania) en Kythira (alleen vertrek)
Gate E6: Cycladen en Rethymnon Kreta
Gate E7: High-Speed ferries naar Syros, Tinos, Mykonos, Paros, Naxos, Ios en Santorini
Gate E8: High-Speed en normale veerdiensten naar de Argo-Saronische eilanden (Aegina, Poros, Agkistri, Hydra en Spetses)
Gate E9: Cycladen, Samos en Ikaria


De Poorten van Piraeus (Bron: olp.gr)
De Poorten van Piraeus (Bron: olp.gr)

Kaart haven Piraeus (Bron:.olp.gr)
Kaart haven Piraeus (Bron:.olp.gr)


Zoals je hierboven ziet, kun je van verschillende poorten vertrekken. Dat heeft te maken met de bootmaatschappijen Ook al kom je bij aankomst bij de verkeerde poort terecht, dan nog is het niet al te ingewikkeld om naar de juiste poort te rijden.

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Kreta filmpjes: de vier departementen van Kreta
Kreta filmpjes: de vier departementen van Kreta
Het versteende woud van Lesbos
Het versteende woud van Lesbos
19-daagse aanbieding: In juni naar Paros, Naxos en Amorgos
19-daagse aanbieding: In juni naar Paros, Naxos en Amorgos
Activiteiten en meer op Andros, Griekenland | De Griekse Gids
Activiteiten en meer op Andros, Griekenland | De Griekse Gids

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024