Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids

Griekenland weblog

Scheidsrechter de Bleeckere bezorgt Griekenland Grieks drama

06-09-2009 -Tekst: Jorgos Nikolidakis

Gisterenavond  stond de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd Zwitserland - Griekenland op het programma. Een gelijkspel voor Griekenland zou genoeg zijn geweest om de koppositie in de poule te behouden. In geval van overwinning zou Griekenland zo goed als geplaatst zijn.

Voor Zwitserland was er een weg, namelijk winnen. Griekenland begon sterk aan de wedstrijd en al in de eerste minuut miste het een kans via Amanatidis. Griekenland had het overwicht en controleerde de wedstrijd vrij gemakkelijk. Na een mooie combinatie tussen Charisteas en Amanatidis schoot Amanatidis even later net over het doel. Zwitserland had moeite met de sterk spelende Grieken totdat scheidsrechter de Bleeckere in actie kwam. In de 43e minuut gaf hij een tweede gele kaart aan de Griek Vintra en stuurde hem van het veld af.  Iedereen in het stadion was verrast en de herhaling op de televisie gaf aan dat er inderdaad helemaal niets was gebeurd. Scheidsrechter de Bleeckere zat er helemaal naast, een blunder van jewelste.

Op de Griekse televisie hadden ze het al over  'met voorbedachte rade' en 'een buiten proporties strenge beslissing' van de Bleeckere . Ondanks dat Griekenland in de tweede helft met 10 verder moest, kon het de wedstrijd gemakkelijk onder controle houden. Spyropoulos schoot nog eens tegen de onderkant van de lat en door domme pech stond het nog 0-0, Griekenland was het betere team.

De laatste 7 minuten waren voor Griekenland een drama, want Zwitserland scoorde in de 83e en de 87e minuut 2 doelpunten waardoor Griekenland nu aangewezen is op een tweede plaats.

Na afloop van de wedstrijd reageerde de Griekse pers heel hard tegen de Bleeckere, wij citeren uit verschillende Griekse kranten:

goalday.gr: Moord en shock.
Scheidsrechter de Bleeckere heeft aan het verlies van Griekenland  bijgedragen door een verzonnen rode kaart te geven aan Vintra in de 42e minuut.

contra.gr: Zwitserse bittere chocolade
Scheidsrechter de Bleeckere verzint rode kaart in de 42e minuut na corner van Zwitserland en stuurt Vintra van het veld.

sport.gr: 0-2'¦van Goden en demonen
..spook-rode kaart door de Bleeckere in de 42e minuut'¦

tanea.gr: bitter en onterecht verlies van Griekenland in Zwitserland
..strenge beslissing van de Bleeckere in de 42e minuut laat Griekenland voor 50 minuten met 10 spelers tegen Zwitserland verder voetballen

novasports.gr: de Grieken verloren van de Zwitsers  en een Belg
..belangrijke rol in de uitslag weggelegd voor een niet bestaande rode kaart door de Belg de Bleeckere

Conclusie: met 11 spelers en gezien de vertoning van de twee teams had Griekenland meer verdiend in deze wedstrijd. Na de wedstrijd zei de trainer van Griekenland Otto Rehagel dat 'scheidsrechters zijn er om wedstrijden te fluiten en niet om wedstrijden te beslissen'. Ook de trainer van Zwitserland vond de beslissing van de Bleeckere zeer streng en ook niet bevorderlijk voor het spel.