Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Stage op Kreta

Door: Mariska van der Weide

Stage in het buitenland is voor veel mbo-studenten een grote wens. Bij ROC Mondriaan, de School voor Toerisme, Recreatie en Evenementen zijn er veel mogelijkheden hiervoor. Een van de mogelijkheden is stage lopen op het eiland Kreta. Het is geweldig om in een mooi en warm land als Griekenland voor 5 maanden te wonen en werken. Je maakt nieuwe vrienden, oefent je talen en doet een hoop (levens)ervaring op. Voor veel studenten is zo’n stagetijd in het buitenland een tijd die ze nooit meer vergeten.

Deze zomer mocht ik onze stagiaires op Kreta bezoeken. Giorgos Mandylakis en Fenna Reinders bij Grecotel Marine Palace en Aquaparc in Panormos en Nikita van Abswoude, die stage loopt als hostess voor Sunweb in Chersonissos. Ik vroeg ze naar hun ervaringen:

Fenna Reinders

Fenna komt uit Delft en volgt de opleiding Leidinggevende Leisure en Hospitality en zit in leerjaar 2. Haar eerste stage was bij RCN het Grote Bos, daar liep zij een front-office stage. Bij Grecotel Marine Palace & Aquaparc loopt Fenna een stage bij het entertainmentteam.

Hoe kwam je op het idee om stage te lopen in Griekenland?
Ik wilde graag naar het buitenland. Ik was aan het kijken welke landen er allemaal waren en toen hoorde ik dat Giorgos naar Griekenland ging en dat leek me erg gezellig.
 

Fenna Grecoland
Fenna

Wat zijn je werkzaamheden?
In de ochtend doen we de “morning announcement” bij het zwembad. We maken met het animatieteam dansjes en vertellen de gasten het dagprogramma. Daarna ga ik knutselen met de kinderen (5-10 jaar) bij Grecoland, dit is de kinderclub van het resort. In de middag gaan we vaak naar het strand  en doen we spelletjes met de kinderen. ’s Avonds organiseren we de minidisco en is er een show. Soms moet ik optreden en soms alleen gasten verwelkomen en de veiligheid bewaken.

Met wie werk je samen hier bij Grecotel?
We zijn  een team van ca. 20 entertainers uit allemaal verschillende landen. Frankrijk, Litouwen, Roemenië, Finland, Zweden, Nederland, Hongarije, Duitsland, Spanje en Engeland. De voertaal is Engels. We gaan allemaal goed met elkaar om en het is super gezellig!

Wat vind je het leukste aan deze stage?
De combinatie van het werk en de connectie met de collega’s. Omdat we samen lol hebben, is er een goede sfeer en maken we plezier met de kinderen.

Hoe is dat geregeld met huisvesting en maaltijden?
Ik heb een kamer in een nabij gelegen hotelletje (op  ca.10 minuten lopen). Maaltijden mag ik pakken uit het restaurant en meestal eten we met de collega’s samen in de medewerkers kantine. Ik krijg ook nog best een goede stagevergoeding en samen met de uitwonende beurs en de vergoeding voor mijn ov-kaart kan ik zelfs nog wat sparen.

Voor welke studenten zou je deze stage aanraden?
Je moet zelfstandig zijn en niet bang om nieuwe contacten te maken. Een vrolijke en enthousiaste persoonlijkheid is belangrijk bij de werkzaamheden. In het begin is het best wel lastig en moet je wennen maar als je daar doorheen bent kun je een geweldige tijd hebben.

Sluit de opleiding goed aan bij deze stage?
Que entertainmentlessen sluit het heel goed aan, Je leert bij ons op school om echt voor een groep te staan. Ook aan de lessen creatief heb ik veel gehad. Duits vind ik nog lastig. Ik had graag nog wat meer termen geleerd die met animatie van doen hebben. Nu moet ik vaak naar woorden zoeken als er Duitstalige kinderen zijn.

team Grecotel
Team Grecotel

Giorgos Mandylakis

Giorgos zit net als Fenna in jaar twee van de opleiding Leidinggevende Leisure en Hospitality. Hij komt uit Gouda maar ook uit Kreta, zijn vader is Grieks en zijn moeder Nederlandse.

Wat voor soort gasten komen in het hotel?
Vooral families met kinderen. Kinderen van alle leeftijden van baby’s tot 18-jarigen. Er zijn activiteiten voor alle leeftijden: sportactiviteiten, shows, knutselen, yoga, fitness, duiken, watersporten en natuurlijk het waterpark met de glijbanen.

Wat zijn de werktijden?
Wij werken 5 dagen, ca. 8 uur per dag dus 40 uur per week. De tijden zijn als volgt: van 09.45 – 12.30 uur, daarna van 16.00-18.000 uur en daarna van 20.00 uur tot ongeveer 23.00 uur. Het is best een zware job maar wij hebben gelukkig ook twee dagen achter elkaar vrij en dan kan ik naar ons huis in Heraklion gaan. Mijn oma woont daar en zij kan heel lekker koken.

Wat vind je het leukste en minst leuke aan je stage?
Het optreden tijdens het avondprogramma en het omgaan met de kinderen vind ik het leukste. Het is heel fijn als de kinderen een mooie vakantie hebben gehad en ons na afloop komen bedanken. Minst leuke?... uh ik heb eigenlijk niet echt iets dat ik niet leuk vind.

Giorgos
Giorgos

Wat doe je in je vrije tijd?
Gedurende de dag, tijdens mijn pauze ga ik meestal chillen of een dutje doen. Nu oefen ik ook tussendoor veel met jongleren voor onze show.  ’s Avonds als we vrij zijn gaan we af en toe met het team wat drinken bij de bar in het dorp Panormos. Soms maken we excursies. Ik ben al in Chania, Rethymnon en bij Lake Kournas geweest en we hebben de Sarakina kloof en de Samariakloof gelopen. In de badplaats Bali gaan we wel eens naar een club met zijn allen. Ik kom natuurlijk van dit eiland maar nog steeds ontdek ik nieuwe plekken.

Wat zal je het meest bijblijven van deze periode?
Eigenlijk alles, maar vooral het samen gezellige dingen doen zoals uitgaan en de tripjes. Tijdens het werk de mooie momenten met de kinderen waar je vaak echt een band mee opbouwt.

Heb je nog tips voor studenten die ook zo’n stage willen lopen?
Als je een animatiestage doet moet je zeker weten dat je het echt leuk vindt om veel met kinderen te zijn. Je moet wel een beetje gek zijn voor deze job en het leuk vinden anders hou je het niet vol. Het in namelijk best pittig. Je moet vooral open zijn, geen podiumvrees hebben en een vrolijke persoonlijkheid zijn.

Wat ga je na je opleiding doen?
Ik wil nog een paar seizoenen dit soort werk doen. Ik ben nog jong en hou niet van stilzitten en werk graag  met mensen. Ik ben ook heel graag in Griekenland. Later ga ik dan misschien bij een entertainmentbedrijf werken en als manager evenementen organiseren en plannen. Bij ons op school wordt je breed opgeleid en kan je nog veel kanten op dus dat komt wel goed!

Nikita van Abswoude

Nikita komt uit Rijnsburg en loopt stage bij Sunweb in Chersonissos. Tijdens de studiereis naar Kreta maakt zij voor het eerst kennis met Griekenland en Kreta.

Hoe ben je bij deze stage gekomen?
Bij de lessen standplaats hostess leerde ik over het beroep en dat leek mij wel leuk. Via school, bij de stage voorlichting kreeg ik de tip om het bij Sunweb te proberen. Ik was blij dat ik door de sollicitatieprocedure kwam.

Wat zijn je werkzaamheden?
Ik ga naar de luchthaven om de vertrekkende gasten weg te brengen en de nieuwe gasten te verwelkomen en ze vervolgens naar hun accommodatie te begeleiden. Daarnaast geef ik welkomstbijeenkomsten: ik vertel de gasten over de omgeving, geef ze praktische informatie en vertel ze over de te boeken excursies. Als er problemen of klachten zijn kunnen de gasten bij mij terecht.
 

Nikita
Nikita

Je woont in een hotel hoe vind je dat?
Ja, daar heb ik echt geluk mee! Ik heb een kamer in het Hotel I Resort Beach & Spa in Stalis, dat is een modern hotel. Ik ga daar veel om met het animatieteam, dat is erg gezellig. Ik eet ook in het hotel.

Sluiten de lessen goed aan bij wat je nodig hebt bij deze baan?
Op school bij het keuzedeel standplaatshostess leren we alle wat te maken heeft met dit beroep. We moesten ons voor dit vak verdiepen in een bestemming en een informatiemap maken en een welkomstbijeenkomst geven. In de praktijk is het wel ietsjes anders. Ik hoefde geen map meer te maken. Alle informatie voor de gasten zit in een app en de gasten ontvangen bij aankomst een pdf met informatie. Wat betreft het afhandelen van klachten leren we op school de theorie en natuurlijk oefenen we ook maar in het echt is het toch anders. Het gaat nu om echte situaties en gasten.

Hoe is de begeleiding geregeld?
Mijn begeleiders vanuit Sunweb zijn Mirthe en Anouk. Zij kennen het eiland en het werk heel goed. In het begin kon ik meekijken met de anderen en mocht ik de excursies leren kennen. Ik heb al een beoordeling gehad en die was positief. Ik heb nu mijn eigen hotels die ik bezoek en werk dus zelfstandig maar ik kan altijd terugvallen op mijn begeleiders.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een standplaatshostess?
Je moet representatief zijn, flexibel, vrolijk en enthousiast. Goed Engels spreken is belangrijk want je spreekt veel Engels bij de accommodaties en ook met onze Deense collega’s.
Je moet best sterk in je schoenen staan en er tegen kunnen om langer van huis te zijn.
 

Wil jij ook graag stage lopen in Griekenland of een op een andere mooie vakantiebestemming? Neem dan eens een kijkje op de website van onze leuke school. Er zijn verschillende brede opleidingen.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Stageplaatsen bij Griekse Gids Reizen!
Stageplaatsen bij Griekse Gids Reizen!
10 tips voor jouw examenreis naar Kos
10 tips voor jouw examenreis naar Kos
Interview met 3 Nederlandse stagiaires in Griekenland
Interview met 3 Nederlandse stagiaires in Griekenland
Stage in Griekenland
Stage in Griekenland

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024