Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 10 uitstapjes vanaf Chersonissos & Koutouloufari op Kreta

Ben je op vakantie op Kreta in departement Heraklion? De kans is groot dat je dan verblijft in Chersonissos,(Oud Chersonissos), Koutouloufari of Piskopiano. Vanaf hier zijn vele leuke bezienswaardigheden te bezoeken. We zetten er tien voor je op een rijtje. Top 10 uitstapjes vanaf Chersonissos, Koutouloufari en Piskopiano.

1. Knossos

Knossos was de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta. De indrukwekkende archeologische opgravingen zijn te vinden op vijf kilometer ten zuiden van Heraklion en 28 km van Chersonissos. Je kunt er de prachtige overblijfselen van het grote paleis van koning Minos, de villa's, het theater, grote kruiken en de graven bezichtigen. De door opgraver Evans uitgevoerde reconstructies geven de bezoekers een inzicht in de structuur van het Minoïsche paleizencomplex

Knossos Kreta
Knossos, Kreta

2. Spinalonga

Spinalonga  ligt 44 km van Chersonissos. het is een klein schiereiland dat voor de kust van Kreta ligt, net ten noorden van Agios Nikolaos en bij het gezellige plaatsje Elounda. Het is een indrukwekkende ervaring om het eiland te bezoeken. Als je het eiland met het bootje nadert ziet het er prachtig uit, met het Venetiaanse fort als blikvanger, maar Spinalonga heeft een lange en aangrijpende geschiedenis. Op het eiland is in de gerenoveerde huisjes een tentoonstelling te bezichtigen, waaruit deze indrukwekkende geschiedenis blijkt. Spinalonga fungeerde sinds 1903 als leprakolonie. De leprakolonie bleef bestaan tot 1957. Het leven op Spinalonga was zwaar voor de mensen die hier moesten (over) leven.


Spinalonga Kreta
Spinalonga, Kreta

3. Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een gezellig stadje, dat op 40 km van Chersonissos ligt. Agios Nikolaos doet vooral zo prachtig aan door het binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Agios Nikolaos is een leuke toeristenplaats, met in de zomer enorm veel restaurants, hotels, bars en winkels. Agios Nikolaos is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er rijden regelmatig bussen langs de noordkust van Kreta.

Agios Nikolaos Kreta
Agios Nikolaos, Kreta

4. Lassithi hoogvlakte

De Lassithi hoogvlakte ligt tussen de Dhikti- en Selenaberg ingeklemd en de weg er naar toe is door de fantastische vergezichten zeer spectaculair. De vlakte, die ongeveer 5 bij 5 kilometer oppervlakte heeft, ligt op 850 meter hoogte en is o.a. bereikbaar via Chersonissos (30 km) Kenmerk van de Lasithi-vlakte zijn de honderden windmolens die er vroeger waren. Deze windmolens werden door de inwoners gebruikt om water uit de grond te pompen, tegenwoordig staan ze er puur als decor. In het noorden van de vlakte bevindt zich het dorp Psichro en vanaf de parkeerplaats zijn er twee wandelpaden die je naar de grot van Zeus leiden.
 

Lassithi Kreta
Lassithi hoogvlakte, Kreta

5. Sissi

Sissi is een leuk badplaatsje dat aan de noordkust van Kreta, op 17 km van Chersonissos ligt. Het van oorsprong vissersdorpje ligt aan een klein haventje dat heel erg op een fjord lijkt. Het dorpje is heel gezellig en rondom de haven liggen vele leuke terrassen.

Sissi Kreta
Sissi, Kreta

6. Aposelemis

Aposelemis is de naam van een rivier, kloof en dam op Kreta die op 6 km afstand van Chersonissos ligt. Regenwater uit de bergen (het Lassithi gebergte) stroomt naar de rivier, waardoor de rivier breder wordt en uiteindelijk tussen het gebied Gouves en Anissaras uitmondt. De rivier stroomt voor een deel door een bewandelbare kloof die de naam van de rivier draagt. De kloof begint op een hoogte van 120 meter bij het dorpje Xerokamares. De Aposelemis kloof is bijzonder door haar rijke flora en fauna. De dam van Aposelemis bevindt zicht ten zuidenwesten van het dorp Potamies. De dam heeft voor opschudding gezorgd, omdat het dorp Sfendili (16,5 km van Chersonissos) onder water kwam te staan en alle inwoners hun dorp moesten verlaten. Sfendili is tegenwoordig een ware attractie en onbewoonbaar. Een deel van het dorp ligt onder water en dat geeft een mysterieuze uitstraling.

Aposelemis Kreta
Aposelemis (Sfendili) Kreta

7. Heraklion

Heraklion (Iraklion) is de hoofdstad van Kreta en ligt centraal aan de noordkust van het eiland. Heraklion is een levendige stad. De stad biedt veel afwisseling; drukke winkelstraten, veel terrassen op pleintjes, de kleurrijke dagmarkt en eethuisjes met Kretenzische specialiteiten. Maak een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de Morosini-fontein, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos, het grote vrijheidsplein en het indrukwekkende archeologisch museum.

Heraklion Kreta
Knossos Kreta

8. Milatos

Milatos is een verzorgd traditioneel dorp op noord Kreta dat tussen Chersonissos (25 km) en Agios Nikolaos ligt. Het dorp is in twee delen verdeeld; één deel ligt in het achterland, het andere deel aan de kust, dit dorp noemt men ook 'Paralia Milatou'. Paralia betekent namelijk strand. De afstand tussen de twee dorpen is ongeveer twee kilometer. Het dorp Milatos is rustig, de oude huizen zijn gerestaureerd in de oude stijl, ze zien er erg mooi uit. Het loont de moeite om in de steegjes van het dorp een wandelingetje te maken. Het dorp aan de kust is meer toeristisch. Hier zijn allerlei taverna's, cafe's en winkels.

Milatos Kreta
Milatos, Kreta

9. Archanes

Archanes is één van de meest elegante, traditionele dorpen van Kreta, omdat de gemeente in het verleden de dorpelingen financieel steunde, door hun oude huizen te renoveren. Als gevolg hiervan, hebben de bewoners een cultuur waarin iedereen er iets moois van wil maken. Archanes ligt op ongeveer twintig minuten rijden van Heraklion en is toegankelijk via Knossos.
 

Archanes Kreta
Archanes, Kreta

10. Plaka

Plaka is een vissersdorpje aan de noordkust van Kreta, vlakbij de badplaats Elounda. Het dorp ligt precies tegenover het eilandje Spinalonga. Plaka is beroemd vanwege de scenes die hier gedraaid zijn voor de film ‘Who pays the ferryman’ maar ook voor de TV-serie ‘To Nisi’. Plaka is een klein, traditioneel vissersdopje waar tientallen leuke tavernes en vistavernes zijn. Er is een vissershaventje, ook hier vandaan varen er bootjes met toeristen naar Spinalonga.

Plaka Kreta
Plaka Kreta


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

10 Top bezienswaardigheden in Griekenland
10 Top bezienswaardigheden in Griekenland
Top 10 bezienswaardigheden in Rhodos stad
Top 10 bezienswaardigheden in Rhodos stad
Top 10 stranden op Mykonos
Top 10 stranden op Mykonos
Top 10 stranden op eiland Samos
Top 10 stranden op eiland Samos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024