Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Waarom Ikaria een Blue Zone eiland is

Door: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Blue Zone eiland Ikaria is een prachtig Grieks eiland, gelegen in het noordoosten van de Egeïsche Zee. Het is een heerlijke, nog vrij onbekende vakantiebestemming, zonder massatoerisme. Waarom noemt men dit eiland een Blue Zone? Vanwege de hoge levensverwachting en het lage percentage chronische ziekten onder de bevolking. Blue Zones zijn specifieke gebieden over de hele wereld waar mensen aanzienlijk langer leven dan het wereldgemiddelde en waar een opmerkelijk hoog percentage mensen de leeftijd van 100 jaar bereikt.

"Ikaria hoort bij de Blue Zones"

Ikaria is dus niet zomaar een mooi Grieks eiland. Het is in de hele wereld beroemd vanwege een onderzoek van wetenschappers, dat aangetoond heeft dat mensen hier langer dan gemiddeld leven. Ikaria hoort namelijk bij de ‘Blue Zones’. Dat zijn zeven gebieden op de wereld, waar mensen langer leven dan elders. De inwoners van het eiland hebben tweeënhalve keer meer kans om gemiddeld 10 jaar ouder te worden, dan de overige Europeanen. Op Ikaria woont een uitzonderlijk aantal honderdjarigen. Eén inwoner op drie haalt de 90! Ouderen worden er voor vol aangezien en hun levenswijsheid wordt op prijs gesteld.

Vakanties naar Ikaria

Ikaria

Hoe komt het dat men op Ikaria langer leeft?

Dit heeft te maken met de leef-en eetgewoonten op het eiland. Een gezond dieet met veel groenten, gezonde olijfolie en lokaal geteeld voedsel, regelmatige lichaamsbeweging, een hechte gemeenschap en een ontspannen levensstijl. Men beweegt (loopt) op Ikaria erg veel, in plaats van met een auto te rijden. Ook gebruikt men hoofdzakelijk lokale gewassen zoals groenten, fruit, bonen en kruiden en producten zoals olijfolie en geitenmelk. Het wordt ook wel het Mediterraanse dieet genoemd. Ook wordt er tussen de middag even de tijd genomen om rustig te eten en een dutje te doen. Het draait op Ikaria allemaal om een gezonde, actieve leefstijl, zonder stress en met gezond eten.

 Ikaria

 Het concept van Blue Zones werd bekend gemaakt door de journalist Dan Buettner, die verschillende van deze langlevende gemeenschappen over de hele wereld bestudeerde. Naast Ikaria omvatten andere Blue Zones plaatsen zoals Okinawa (Japan), Sardinië (Italië), Nicoya (Costa Rica), en Loma Linda (Californië, VS). Het onderzoeken van de levensstijl en gewoonten van mensen in deze Blue Zones heeft geleid tot inzichten over hoe factoren als voeding, sociale betrokkenheid en lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven.

Siga Siga

Op Ikaria heeft niemand haast. Als je een ongeduldig persoon bent, denk er dan niet aan om Ikaria te bezoeken. Als je wilt ontspannen en tijdschema's en tijd wilt vergeten, is dit de perfecte plaats om te bezoeken. Bestel je wat op een terrasje, heb dan het geduld om rustig te wachten tot de ober je drankje op ontspannen wijze komt brengen.
 

Raches Ikaria
Raches Ikaria

Sociale betrokkenheid

Sterke sociale banden en een hecht gemeebschap zijn kenmerkend voor Blue Zone eiland Ikaria. De mensen op Ikaria hebben hechte relaties met familie, vrienden en de bredere gemeenschap. Sociale steun kan bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van emotioneel welzijn.

Andere Gewoontes: geen klok

Ikaria heeft een traditie om heel relaxed te leven. Omdat het eiland nogal afgelegen ligt van de rest van Griekenland, heeft het zijn eigen gewoontes bewaard. Zo is het dialect dat de inwoners spreken anders, maar ook de levensstijl, vergeleken met andere eilanden.

In het dorp Raches schijnen de inwoners helemaal geen klok te gebruiken. Raches noemt men de ‘trage stad’ van Griekenland. Hier leeft men vooral ‘s nachts. Wat komt, komt, niemand maakt zich druk. Het leven gaat door in de nacht alsof het dag is. Winkels zijn midden in de nacht open. Je moet hier niet verbaasd zijn, als je om zeven uur ’s avonds op het dorpsplein niemand treft en om twee uur in de ochtend een vol plein.

Ook de taverna’s hebben vreemde openingstijden, zo kunnen ze om 20.00 uur dicht zijn en om 4.00 uur (vroeg in de ochtend) open. Deze traditie is ontstaan vanwege het feit dat vroeger de mensen elders op het land werkten en omdat er geen auto’s waren, legden de meesten de afstand te voet en met ezeltjes af. Nadat ze ’s avonds klaar waren met hun werk, keerden zij laat terug naar hun huis, vaak na 22.00 uur ‘s avonds. Daarna konden ze pas hun boodschappen gaan doen en zo is de gewoonte ontstaan dat de winkels, cafés en restaurants vooral ’s nachts open zijn.

Raches Ikaria
Raches Ikaria

Nog een ander weetje over Ikaria:
Ikaria ontleende zijn naam aan Icarus, de mythologische figuur die naar de zon wilde vliegen. Volgens de Griekse mythologie stierf Icarus daar nadat hij te hoog vloog, zodat de zon de was liet smelten waarmee de vleugels bevestigd waren. Hij viel uit de lucht en het eiland nam zijn naam aan. Al met al is Ikaria een erg bijzonder eiland. Wil je nog veel meer te weten komen over dit intrigerende eiland en wat er allemaal te zien en te doen is? Lees dan ons artikelen:


Vakanties naar Ikaria


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Pasen in Thessaloniki
Pasen in Thessaloniki
Reisverhaal: Weer naar Chios
Reisverhaal: Weer naar Chios
Chios, veelzijdig en bedwelmend
Chios, veelzijdig en bedwelmend
Vogels spotten in Griekenland
Vogels spotten in Griekenland

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024