Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Waarom eiland Ikaria zo bijzonder is

Door: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Ikaria is een prachtig Grieks eiland, gelegen in het noordoosten van de Egeïsche Zee. Het is een heerlijke, nog vrij onbekende vakantiebestemming, zonder massatoerisme. Ikaria ontleende zijn naam aan Icarus, de mythologische figuur die naar de zon wilde vliegen. Volgens de Griekse mythologie stierf Icarus daar nadat hij te hoog vloog, zodat de zon de was liet smelten waarmee de vleugels bevestigd waren. Hij viel uit de lucht en het eiland nam zijn naam aan.

Vakanties naar Ikaria

 Griekse Gids reizen

Ikaria


Ikaria, niet zomaar een Grieks eiland

Ikaria is niet zomaar een prachtig mooi, Grieks eiland. Ikaria is in de hele wereld beroemd vanwege een onderzoek van wetenschappers, dat aangetoond heeft dat mensen hier langer dan gemiddeld leven. Ikaria hoort namelijk bij de ‘Blue Zones’. Dat zijn zeven gebieden op de wereld, waar mensen langer leven dan elders. De inwoners van het eiland hebben tweeënhalve keer meer kans om gemiddeld 10 jaar ouder te worden, dan de overige Europeanen. Op Ikaria woont een uitzonderlijk aantal honderdjarigen. Eén inwoner op drie haalt de 90! Ouderen worden er voor vol aangezien en hun levenswijsheid wordt op prijs gesteld.
 

 Ikaria
 

Hoe komt het dat men op Ikaria langer leeft?

Dit heeft te maken met hun leef-en eetgewoonten. Men beweegt (loopt) op Ikaria erg veel, in plaats van met een auto te rijden. Ook gebruikt men hoofdzakelijk lokale gewassen zoals groenten, fruit, bonen en kruiden en producten zoals olijfolie en geitenmelk. Het wordt ook wel het Mediterraanse dieet genoemd. Ook wordt er tussen de middag even de tijd genomen om rustig te eten en een dutje te doen. Het draait op Ikaria allemaal om een gezonde, actieve leefstijl, zonder stress, en met gezond eten.
 

Siga Siga

Op Ikaria heeft niemand haast. Als je een ongeduldig persoon bent, denk er dan niet aan om Ikaria te bezoeken. Als je wilt ontspannen en tijdschema's en tijd wilt vergeten, is dit de perfecte plaats om te bezoeken. Bestel je wat op een terrasje, heb dan het geduld om rustig te wachten tot de ober je drankje op ontspannen wijze komt brengen.
 

Raches Ikaria
Raches Ikaria
 

Andere Gewoontes: geen klok

Ikaria heeft een traditie om heel relaxed te leven. Omdat het eiland nogal afgelegen ligt van de rest van Griekenland, heeft het zijn eigen gewoontes bewaard. Zo is het dialect dat de inwoners spreken anders, maar ook de levensstijl, vergeleken met andere eilanden. In het dorp Raches schijnen de inwoners helemaal geen klok te gebruiken. Raches noemt men de ‘trage stad’ van Griekenland. Hier leeft men vooral ‘s nachts. Wat komt, komt, niemand maakt zich druk. Het leven gaat door in de nacht alsof het dag is. Winkels zijn midden in de nacht open. Je moet hier niet verbaasd zijn, als je om zeven uur ’s avonds op het dorpsplein niemand treft en om twee uur in de ochtend een vol plein. Ook de taverna’s hebben rare openingstijden, zo kunnen ze om 20.00 uur dicht zijn en om 4.00 uur (vroeg in de ochtend) open. Deze traditie is ontstaan vanwege het feit dat vroeger de mensen elders op het land werkten en omdat er geen auto’s waren, legden de meesten de afstand te voet en met ezeltjes af. Nadat ze ’s avonds klaar waren met hun werk, keerden zij laat terug naar hun huis, vaak na 22.00 uur ‘s avonds. Daarna konden ze pas hun boodschappen gaan doen en zo is de gewoonte ontstaan dat de winkels, cafés en restaurants vooral ’s nachts open zijn.
 

Raches Ikaria
Raches Ikaria
 

Al met al is Ikaria een erg bijzonder eiland. Wil je weten wat er op het eiland allemaal te zien en te doen is?

Lees dan ons artikel: 10 tips voor als je op Ikaria bent.
Hier lees je wat het geheim van Ikaria is. 
Lees ook het uitgebreide reisverslag van Ikaria van Jorgos Nikolidakis.


Vakanties naar Ikaria
 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Reisverhaal: Onontdekt eiland Astypalaia
Reisverhaal: Onontdekt eiland Astypalaia
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Via Santorini met de boot naar Naxos
Via Santorini met de boot naar Naxos
Pasen in Thessaloniki
Pasen in Thessaloniki

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2023