Door: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids
Dit is het vervolg van: We gaan op vakantie naar Santorini - Deel 1
We zijn op vakantie op Santorini. Met de gehuurde auto rijden we de volgende dag in twintig minuten naar Oia. Het meest indrukwekkende van Oia is het fenomenale uitzicht op de zee en de krater. Het dorp ligt op meer dan 300 meter hoogte op de top van de kleurrijke rotsen en is één van de meest gefotografeerde plekken van Santorini.
Oia Santorini
We vinden snel een parkeerplaats en hier maken we een “cruciaal foutje”. We worden zo verblind door de schoonheid van Oia, dat we totaal niet opletten waar we de auto hebben geparkeerd. Van de ene prachtige plek lopen we naar het andere adembenemende uitzicht-punt we lopen maar door, overal foto’s nemend en filmend. Wat is Oia een levend schilderij! Prachtige koepelkerkjes, kleurrijke huizen, bloemen, de helderblauwe zee eronder het is in een woord magnifiek! De zonsondergangen in Oia zijn wereldberoemd en elke avond, net voor zonsondergang, verzamelen zich duizenden mensen op de balkons en terrasjes aan de kant van de zee om dit gebeuren te bewonderen en te fotograferen.
Oia
Wij gaan luchten op een terrasje en tja, hier liggen de prijzen een stuk hoger dan wat we normaal in Griekenland gewend zijn. Een Griekse salade voor tien euro, maar dan zit je wel op DE plek en we genieten ervan om op deze plek te zitten. Helaas wordt het tegen zonsondergang minder helder en wat bewolkt, maar toch blijft het een geweldige ervaring om met zoveel andere mensen te wachten op het “moment suprême”.
Oia zonsondergang
Het is tijd om naar huis te gaan, eerst de auto maar eens opzoeken... We merken nu dat al die prachtige straatjes toch wel heel erg op elkaar lijken en dat er ook veel meer parkeerplekken aan de rand van het dorp liggen dan we dachten. Na een flinke zoektocht, waarbij we overigens ook nog heel wat leuke plekjes tegenkomen die we anders gemist hadden, vinden we de auto uiteindelijk weer terug en kunnen we opgelucht en “vol” van alle indrukken weer terug naar ons hotel in Fira.
We rijden de volgende dag richting Kamari om Oud Thira te bezoeken. Deze archeologische vindplaats ligt in het zuidoosten van het eiland en is te bereiken op twee manieren; via het dorp Kamari en via het dorp Perissa aan de andere kant van de berg. Het is echt een flinke afstand om naar boven te wandelen, de berg op, die Mesa Vouno heet, maar veel mensen doen het. Vanaf Kamari loopt er een goede, geplaveide weg naar boven. De weg heeft haarspeldbochten. Er rijdt ook een treintje dat de toeristen naar boven brengt. Je kunt ook met de auto naar boven rijden, maar of dit officieel is toegestaan, daar zijn we niet helemaal zeker van. Het is dus een flinke wandeling om naar de entree te komen en eenmaal op het terrein is het ook nog een hele tippel naar en langs de archeologische bezienswaardigheden.
Oud thira
De beloning, als je eenmaal boven bent is wel groot; het uitzicht vanaf Mesa Vouno is prachtig, je kunt aan beide zijden van de berg de zee zien. Zowel de kant van Kamari en het verderop gelegen vliegveld, als de kant van Perissa en de overige stranden. De archeologische bezienswaardigheden zijn absoluut de moeite waard te bekijken. Hier in Oud-Thira zijn de ruïnes te zien van de stad die in achtste eeuw voor Christus is gesticht door Doriërs uit Sparta. Opperbevelhebber van deze Doriërs was de leider ‘Thiras’. Deze stad heeft eeuwenlang een enorme welvaart gekend, zeker tot de Romeinse periode. Op het terrein zijn o.a. de resten te zien van een oud theater, thermale baden, woningen en graven.
We gaan op weg naar Firostefani dat ten noorden van Fira en ten zuiden van Imerovigli ligt. Het is een langwerpig, traditioneel dorp met een geweldig uitzicht op de zee en de vulkaan. Het dorp bevindt zich op het hoogste punt van Santorini en de naam “Firostefani” betekent letterlijk de “Krans van Fira”. De hotels en terrasjes bieden vanaf het balkon een droomuitzicht, waar wij ontzettend van genieten. Firostefani is veel minder druk dan Fira en eigenlijk daardoor zelfs iets leuker! Het lijkt ons een uitstekende keuze als verblijfplaats voor een vakantie.
Forostafani
De highlights van Santorini hadden we nu gehad, maar er blijft nog tijd over om de onbekendere dorpen in het binnenland te bezoeken en wat fijn dat we die kans hebben! Emborio bijvoorbeeld, is erg speciaal! Je loopt een eindje het dorp in, naar boven, richting het traditionele deel van het dorp. Daar komen we terecht in prachtige witte steegjes, met kerken en keurig onderhouden huizen. Alles is hier “spik en span”. We gaan op een leuk, rustig terrasje zitten. Het meest speciale is hier het “kastro”; in het centrum bevindt zich de wijk ‘Mesana’. Het is een soort fort waar de buitenste huizen voor de afscherming van het centrum zorgen. De buitenste muren zorgen dus voor een afgebakend terrein dat op een kasteel lijkt. Er staan mooie kerken en er is een ontzettend leuk traditioneel cafeetje waar we wat hebben gedronken. Een zeer fotogeniek plaatsje.
Emborio
We hebben zelfs nog tijd over om naar badplaats Kamari te rijden om nog even van de zon en het strand te genieten. Kamari is de drukste badplaats van het eiland en ligt ten oosten van Fira. Met de auto ben je er vanaf Fira in een kwartiertje. Je kunt hier in de restaurants aan de boulevard die achter het zwarte strand ligt lekker een hapje eten en van het mooie uitzicht op de zee genieten. Het is een echt “vulkaan-strand” met de zwarte en grijze zand-kiezels, heel bijzonder.
Kamari
Ook de dorpen Pyrgos en Megalochori zijn een vermelding waard. In Pyrgos moet je zorgen dat je helemaal naar boven rijdt en boven in het dorp parkeert. Het ligt vijf kilometer ten zuiden van Fira, op een van de hoogste punten van het eiland. Dit dorp was tot het jaar 1800 de hoofdstad van Santorini. In het hart van Pyrgos bevindt zich het middeleeuwse kasteel, op het hoogste punt van een heuvel. Dit kasteel is in de 13e eeuw gebouwd door Venetianen. De Grieken noemen het Kasteli. Hier zijn allerlei restaurants en cafeetjes en het uitzicht over Santorini is erg mooi.
Pyrgos
Megalochori is een van de meest traditionele dorpen op Santorini met veel neoklassieke gebouwen, witte kerken en smalle steegjes. Het is een erg mooi dorp. Megalochori ligt ongeveer tien kilometer ten zuiden van Fira en is vooral bekend om de wijn die hier geproduceerd wordt. Hier bevindt zich namelijk één van de grootste wijnproducenten van Griekenland, Boutari. Tradities worden in het dorp gekoesterd. Het dichtstbijzijnde strand van Megalochori is Vlychada, waar ook een haventje is.
Megalochori
We brengen een bezoek aan het wijnmuseum op de weg naar Kamari. Een uitgebreide, ondergrondse tentoonstelling laat de geschiedenis van het wijn maken op Santorini zien. Na afloop is er een wijnproeverij waarbij vier verschillende wijnen geproefd mogen worden. Dit is bepaald geen straf! De entree is zeven euro per persoon, inclusief het proeven. Tot slot gaan we naar het archeologisch museum in Fira. Dit museum werd gebouwd in 1960 om het oude museum, dat tijdens de aardbeving van 1956 was ingestort, te vervangen. Het museum heeft o.a. een mooie verzameling van geometrische vazen uit de vijfde eeuw voor Christus en Minoïsch aardewerk.
Museum in Fira
De dag dat we terug naar Nederland vliegen breekt aan. We zitten op het vliegveld, nadat we ingecheckt hebben, nog heerlijk een uurtje op het buitenterras (boven) van het zonnetje te genieten.
Santorini, het blijft een speciaal eiland. Mensen die van rust houden moeten dit eiland vermijden, maar ik zou er zo weer naartoe willen! De sfeer in Oia, Fira, Firostefani, maar ook in de rustige dorpen is magisch. De zwarte en rode stranden, de vulkaan, het is allemaal net anders dan anders. Het is absoluut een van de mooiste en meest speciale bestemmingen van Griekenland.
Vakanties naar Santorini NL Vakanties naar Santorini BE
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: www.tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Advertentie Griekse Gids
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.
Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.