Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Winkelen in Athene

Tekst en foto's Anneke Kamerling

Lees ook artikel: Stedentrip in Athene

Natuurlijk biedt een wereldstad als Athene volop gelegenheid om te shoppen, van kleding tot Griekse wijnen en van sieraden tot tweedehands snuisterijen.
Winkels zijn in de regel de hele dag geopend van maandag t/m zaterdag en hebben koopavond op dinsdag, donderdag en vrijdag. De eerste zondag van de maand is koopzondag. De meeste winkels in de Plaka en Monastiraki zijn iedere zondag open. De markt en de meeste winkels rondom de markt hebben over het algemeen geen koopavond of koopzondag.

Ermou

Ermou Athene
Ermou

De Ermou, is een lange straat, waarvan het gedeelte vanaf het Syntagmaplein tot het Monastirakiplein 'de Kalverstraat' van Athene is, waar alle internationale ketens en merken vertegenwoordigd zijn. Tot een aantal jaar geleden stond deze straat zelfs in de top vijf van duurste winkelstraten van Europa. Vergeet niet om een bezoekje te brengen aan het Hondos warenhuis, de Griekse variant van de Bijenkorf. Op zoek naar een nog chiquer warenhuis? Ga dan op het Syntagmaplein bij hotel Grand Bretagne de hoek om, de Panapistimioustraat op, als u even doorloopt, vindt u aan uw linkerhand het chique warenhuis Attica. Het is ook de moeite waard om de H&M, op nummer 22, even binnen te lopen. Achterin de winkel, net voor de kassa, zijn in de vloer en bedekt met glasplaten de overblijfselen van antieke muren te zien.

 

Monastiraki

Monastiraki
Monastiraki

Vintageliefhebber? Dan is Monastiraki uw wijk. Hier bevinden zich, naast de winkels met toeristische prullaria ook de winkels met tweedehands spullen. Iedere zondagochtend vindt er hier een drukbezochte vlooienmarkt plaats.
De wijk Monastiraki dankt zijn naam aan een klein nonnenklooster uit de Byzantijnse tijd dat op de plek stond waar nu het plein is. Van dit klooster is alleen het kerkje nog over. Als het kerkje open is, neem dan even een kijkje binnen, het is rijk versierd met een overdaad aan goud, zilver en iconen. Het Monastirakiplein is een gezellig, rommelig en druk plein in het hart van Athene.
Als u vanaf het Monastirakiplein de Ermou oploopt en de eerste straat rechtsaf gaat, daar waar de Ermou autovrij wordt, komt u op de Aeoloustraat. Deze, eveneens autovrije winkelstraat is erg populair bij de Grieken zelf en hier is de sfeer Griekser dan op de Ermou. Op de Aeolou en in de zijstraatjes kunt u terecht voor o.a. kleding, schoenen en linnengoed.

 

Plaka

Plaka Athene
Plaka

In de Plaka kunt u, naast de vele toeristische prullaria die hier verkocht worden, ook terecht voor leuke, en typisch Griekse souvenirs. Een aanrader zijn de leren sandalen, die je bij verschillende winkeltjes kunt kopen, ze zijn er in allerlei kleuren, modellen en maten, ze lopen lekker en ze zijn van goede kwaliteit. Let wel op dat u echte Griekse koopt en geen Chinese namaak. Ouzo is ook een leuk souvenir om mee te nemen, verschillende winkeltjes in de Plaka verkopen allerlei soorten ouzo.
Nog Griekser is het om een fles tsipouro mee te nemen, ook dit is een sterke drank, maar dan zonder anijs en zonder chemische toevoegingen, erg populair bij de Grieken zelf.
In de buurt van de Mitropolis, de kathedraal van Athene, zijn een aantal winkeltjes die religieuze artikelen verkopen, o.a. prachtige handgeschilderde iconen.
De olijfboom is belangrijk voor Athene, dit was het geschenk van de godin Athene aan de stad als de stad haar naam zou dragen. En zo geschiede. We kennen allemaal de toepassing van olijfolie in de keuken, maar olijfolie is een ook een populair ingrediënt in verzorgende producten, het zorgt er voor dat de huid lekker zacht en soepel wordt. Op verschillende plekken in de Plaka zijn deze producten te koop, ook zijn er in de Plaka een paar winkeltjes die prachtige spulletjes, gemaakt van het hout van de olijfboom, verkopen.

 

De centrale markt (Varvakios markt)

Varvakios
De visafdeling van de Varvakios markt

De centrale markt van Athene is gevestigd in en rondom twee 19e eeuwse markthallen. De markt en de straten daaromheen zijn een paradijs voor de liefhebber van lekker eten. Hier komen de Atheners hun inkopen doen, van in het zwart geklede omaatjes tot de koks van de Atheense taverna's. Hier vind je de leukste souvenirs als olijfolie, wijn, honing en gedroogde kruiden. De markt zelf bestaat uit een vlees- en visafdeling die is gehuisvest in de hallen. Aan de overkant van de markthallen ligt de groente- en fruitmarkt. Een kleurrijk geheel van keurige stapels groenten en fruit, bijna allemaal afkomstig uit Griekenland zelf. Vergeet niet om ook een kijkje te nemen op de vismarkt, die zich in het hart van de markthal bevindt. Hier liggen allerlei verschillende soorten vissen, inktvissen, garnalen en, om een niet te achterhalen reden, varkenspootjes uitgestald. De kraampjes rond de markt verkopen allerlei soorten noten, stokvis, slakken, kruiden en specerijen. In de straatjes rondom de markt bevinden zich allerlei kleine speciaalzaakjes met Griekse delicatessen.

 

Kolonaki

Kolonaki is de Griekse variant van de P.C. Hoofdstraat. Deze dure en deftige buurt, op 10 minuten loopafstand van het Syntagmaplein herbergt luxe boetieks, waar kleding en schoenen van internationale maar ook van Griekse ontwerpers te koop zijn. De meeste winkels vind je aan de Tsakalofstraat, deze straat heeft als bijnaam 'de catwalk'. Het is een leuke wijk om doorheen te dwalen, met zijn trapstraatjes en vele terrasjes.

En natuurlijk heeft een stad als Athene ook shoppingmalls, die zich in de buitenwijken van de stad bevinden. Aanraders, die tevens makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer, zijn 'Athens Metro Mall' en 'The Mall Athens'.

 

hèt ATHENE boekje

Uitgebreide informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, en cultuur van Athene plus verschillende stadswandelingen vindt u in hèt ATHENE boekje. hèt ATHENE boekje zal zeker bijdragen om van uw verblijf in Athene een onvergetelijk succes te maken! Het is te bestellen via www.het-boekje.nl.

hèt-boekje.nl biedt de meest gedetailleerde reisgidsen over verschillende bestemmingen in Griekenland. Onder andere over de Griekse eilanden Andros, Chios, Karpathos, Kythira, Lesbos, Naxos, Samos, Santorini, Skyros en Tinos. Deze mooi geïllustreerde gidsen schenken uitgebreid aandacht aan geschiedenis en vele bezienswaardigheden, maar staan ook stil bij onderwerpen die meestal weinig of geen aandacht krijgen. De gidsen zijn zowel in gedrukte versie verkrijgbaar als als e-book.

Links
www.agemcalledathens.nl           Stadswandelingen in Athene met Nederlandse gids
www.het-boekje.nl/athene.html    Athene reisgids

Meer weten over Athene?
Neem voor meer informatie gerust contact op via www.het-boekje.nl.

Meer artikelen van Anneke Kamerling
Stedentrip Athene »
hèt-boekje.nl bestaat 25 jaar! »  
Anneke Kamerling over eiland Andros »
Wandelen op Andros »

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024