Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Zeus en de sprookjes bruiloft aan zee

Tekst: Rik ten Arve - Foto's: Annete Spaan

Waar en wanneer ik moet beginnen weet ik niet precies, maar dat de Griekse god Zeus ook vandaag de dag zijn invloed laat gelden is voor mij wel duidelijk. In het verhaal dat volgt vertel ik waarom.

Samen met mijn Griekse vrouw Katerina en dochter Dora runnen we onze Odyssey, een tiental appartementen met een kleine bistro, op Poros, een klein eiland vlakbij Athene. Afgelopen zomer kwam er een leuk stel iedere dag van hun vakantie in onze bistro. Om met volle teugen te genieten van de rust, atmosfeer en het lekkere eten, zo vertelden ze ons, hun namen waren Oddny en Tore. Ze namen afscheid met de belofte nog eens terug te komen.

Eind Oktober ontvangen we een mailtje van Oddny die ons vol enthousiasme vertelt dat Tore haar ten huwelijk heeft gevraagd. De trouwerij kan echter alleen doorgaan als die op Poros wordt gehouden  en als familie en vrienden bij Odyssey kunnen logeren.  Katerina, gaf met haar warme Griekse gastvrijheid natuurlijk direct haar “ja-woord”. Samen begonnen we plannen te maken hoe we de bruiloft konden organiseren zodat het voor allen een mooie belevenis zou worden. 

Katerina kwam met het plan om het feest tussen de bomen van onze olijvenboomgaard te houden. Een mooie locatie maar niet geschikt om er een bruiloft te houden. De plek wordt ook gebruikt als opslagplaats van een oude tractor en verouderde spulletjes die misschien nog wel eens van pas kunnen komen, en er staat een klein huisje. Om daar een bruiloft te houden leek mij een grote uitdaging, en ons stel had deze locatie ook nog niet gezien. Kortom ik was Nederlands sceptisch.

Ik was niet de enige, want na de jaarwisseling begon er bij Oddny en Tore  ook wat ongerustheid te leven. Het stel wou toch graag alle plannen nog eens met ons doornemen om te beslissen of het allemaal wel door zou kunnen gaan. Het toeval wil dat wij op dat moment onze vakantie hielden in het mooie land van het aanstaande bruidspaar. We probeerden een afspraak met elkaar te organiseren om de plannen nog eens door te spreken, maar ons reisschema bood helaas geen ruimte.

Een blikseminslag in het vliegtuig waarmee we terug zouden reizen zorgde ervoor dat we een dag langer moesten blijven. Wij namen direct contact op met ons bruidspaar en toen we ze de volgende dag zagen zei ik gekscherend tegen Tore dat we dankzij de weergoden een dagje langer konden blijven.  “Welke bedoel je”,  vroeg Oddny lachend , die van jullie of die van ons? (Zeus is de Griekse god van de bliksem en in Scandinavië is het Thor die met zijn hamer de bliksem oproept) We bespraken geanimeerd de plannen met elkaar door, en ze waren er weer van overtuigd dat ze een goede keuze hadden gemaakt.

Samen met onze vriendin en stylist Anouck Brinkerink gingen we aan de slag om de boerderij om te toveren in een prachtige plek voor een droombruiloft. Aan elk detail werd gedacht. Het altaar zou op het strand worden gebouwd, er werden twee buitentoiletten geplaatst en een grote open keuken en een barbecue.

Het bruidspaar kwam een week voor de bruiloft aan, en de make-over was nog in volle gang. De weergoden leken ook niet helemaal mee te werken; waar ’s avonds na 6 uur de wind altijd ging liggen stond er nu al de hele week een stevige koele bries. Funest voor het geplande avond diner in de buitenlucht. Het huisje was gelukkig wel af en hadden we omgedoopt in “The Lodge”. Deze bleek zo’n aantrekkingskracht uit te oefenen  dat Oddny en Tore er voor de bruiloft graag een keer wouden overnachten. We voelden het als een goed voorteken.

Ondertussen waren alle gasten gearriveerd, en bij Odyssey  was het een gezellige drukte. Tijdens de bachelor party kon ik samen met mijn Katerina en Dora onze “Zorba-pasjes” laten zien, en werden er door onze gasten daarna nog een paar Griekse danspasje ingestudeerd.  

Op de grote dag was de lucht stralend blauw, de wind nergens te vinden en de zon heerlijk warm. Na diverse beauty behandelingen in onze spa-“Odyssey” stonden alle gasten rond 5 uur gekapt, opgemaakt en tot in de puntjes verzorgd op de kade. Twee taxibootjes brachten iedereen naar onze boomgaard, waar de bruidegom al zwaaiend iedereen opwachtte op het ponton bij het strand.

Onder het genot van een citroencocktail was het tussen de olijfbomen wachten op de bruid. Oddny kwam aanvaren in een prachtige traditionele vissersboot; dit was de “Anasa” (adempauze) helemaal zelf gebouwd door onze vriendin Evangelia na een intense ziekte. Met lichtkogels en een luide sirene kondigde de “Anasa” van verre de komst van de bruid al aan en iedereen rende naar de kade. Alleen de bruidegom was bijna te laat op de pier, want zijn broche paste niet in het knoopsgat van zijn pak. Er zat namelijk geen knoopsgat in! De bruid stapte stralend op de kade, wat opviel was haar mooie witte bruidsjurk, waarvan een gedeelte verborgen werd onder een korset van wit keramiek.

De ceremonie werd gehouden op het strand, met op de achtergrond een prachtig uitzicht op Poros. Het paar zat bij het met olijventakken versierde altaar en hun gasten zaten om hen heen in een kring, gemaakt van strobalen. Katerina verwelkomde het paar en hun gasten met een mooi gedicht. Bruid en bruidegom hadden beide een prachtige speech voor elkaar gemaakt. Oddny schitterde met haar woorden, wij verstonden het helaas niet, maar haar lichaamstaal sprak boekdelen.  Aan het eind gaf Oddny een “Leatherman” aan Tore, die daarmee de linten van haar keramieken korset doorknipte waarmee Oddny symbolisch de weg naar haar hart vrijgaf. De rest van de prachtige bruidsjurk kwam tevoorschijn en veel gasten moesten een traantje wegpinken.

De zonsondergang was puur genieten en het kleurenspel van zonnestralen gaf het uitzicht op Poros een warme gloed. De boomgaard zag er met al haar lampionnen, kaarsen en kerstverlichting sprookjesachtig uit. Onder de olijvenbomen stonden sprankelend witte stoelen en met jute beklede witte tafels voor alle gasten voor het speciale  bruiloftsdiner. Vooraf werden allerlei heerlijke salades geserveerd, gevolgd door op de barbecue gegrilde groenten en vlees. De bruiloftstaart werd onder veel enthousiasme aangesneden en samen met de speciale T&O dessertglaasjes als subliem toetje verdeeld onder de gasten. Daarna kreeg de dj iedereen op de houten dansvloer met het swingende, je raad het vast al, “Mama mia”.

Aan het eind van de avond zuchtte het bruidspaar dat hun bruiloft niet mooier had gekund. Katerina en ik waren de weergoden dankbaar. Thor omdat we door zijn bliksem langer in Noorwegen moesten blijven, en Zeus omdat hij zijn bliksem vandaag had thuisgelaten.

Kijk op www.odysseyactivities.com voor meer informatie.

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Reisverhaal: Weer naar Chios
Reisverhaal: Weer naar Chios
Reisverhaal: Genieten op Karpathos
Reisverhaal: Genieten op Karpathos
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Nog net geen Griek
Nog net geen Griek

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2023