Ajax de Griekse held

Ajax - De Griekse Mythologie

Ajax - ΑΙΑΣ

Ajax, de voetbalclub, kent iedereen wel. Deze voetbalclub is vernoemd is naar de Griekse held Ajax. Ajax was een Griekse held en geen god. Als je naar het logo kijkt dan zie je het hoofd van deze dappere held. Er waren eigenlijk twee Griekse helden die Ajax heetten in de Griekse mythologie. Zij komen beide voor in de verhalen over de Trojaanse Oorlog. Er was een "Grote Ajax" en een "Kleine Ajax".

"De grote held Ajax was gedeeltelijk onsterfelijk"

Ajax Griekse held
Ajax, de Griekse held

AJAX Griekse Held en voetbalclub  

Ajax de Grote

Ajax de Grote was de zoon van Telamon, de koning van Salamis. In de Ilias van Homerus wordt Ajax beschreven als een grote, koppige, zwijgzame man. Na Achilles was hij de meest vooraanstaande Griekse krijger die in de Trojaanse oorlog vocht. Zijn bijnaam was “Het bolwerk van de Grieken”. Ajax was gedeeltelijk onsterfelijk, dit kwam doordat de vader van Ajax, de koning van Salamis, Herakles eens had geholpen. Als dank mocht de vader van Ajax een wens doen. Hij wenste dat Zeus (de vader van Herakles) Ajax onsterfelijk zou maken. Herakles wikkelde Ajax in zijn leeuwenhuid en de jonge Ajax werd onsterfelijk over zijn hele lichaam behalve zijn schouders, oksels en taille, dit waren de gedeelten die bedekt werden door de pijlenkoker.

Na de dood van Achilles kon Ajax de wapenrusting van de held Achilles bemachtigen, terwijl Odysseus de vijand op een afstand hield. Beide mannen wilden de wapenrusting (door Hephaistos gemaakt) van de dode held Achilles hebben, als beloning. Toen deze aan Odysseus werd gegeven, was Ajax zo woedend dat hij plannen maakte om zijn eigen bevelhebbers te doden. Om dit te voorkomen maakte de godin Pallas Athene Ajax krankzinnig, zodat hij slechts een kudde schapen afslachtte. Toen de periode van waanzin voorbij was, pleegde Ajax, die zich diep vernederd voelde, zelfmoord: hij stortte zich op zijn eigen zwaard.

De Griekse God - held  Ajax
Ajax

Ajax de Kleine

Kleine Ajax vocht in de Trojaanse Oorlog als boogschutter mee met de Grieken. Hij was beroemd om zijn enorme snelheid, waarin alleen Achilles hem overtrof. Tijdens de inname van Troje sleurde hij de zieneres Cassandra uit de tempel van Athena, om zich aan haar te vergrijpen. Als straf voor deze daad van heiligschennis werd hij door de godin Athene met de dood gestraft: hij verdronk op zee. Volgens een ander verhaal daagde de kleine Ajax de zeegod Poseidon uit. Uit wraak liet Poseidon Ajax verdrinken.
Ook interessant!

Asclepius, Griekse god van de geneeskunst
Asclepius, Griekse god van de geneeskunst
Theseus held van Athene
Theseus held van Athene
Helios Griekse god van zon en licht
Helios Griekse god van zon en licht
Narcissus verliefd op eigen spiegelbeeld
Narcissus verliefd op eigen spiegelbeeld

Mythologie