Cronos Griekse Titaan

Cronos - Kronus - ΚΡΟΝΟΣ (Griekse Goden - Griekse mythologie)

Cronos was de jongste van de Titanen, zoon van Uranus en Gaea. Uranus, die jaloers was op zijn zonen, wierp hen naar de diepte, naar de aarde. Gaea wilde hierom wraak nemen en spoorde Cronus aan zijn vader te castreren. Dit gebeurde en daarna werd Cronus heerser.

"Cronus, de jongste van de Griekse Titanen."

Hij trouwde met zijn zuster Rea, maar hij wilde dat geen enkele van de uit dit huwelijk geboren kinderen in leven bleef, want zijn ouders hadden hem voorspeld dat een van die kinderen hem zijn heerschappij zou ontnemen. Zodra de kinderen geboren werden verslond hij ze met huid en haar. Hij at achtereenvolgens Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon op.

Toen Rea in verwachting was van Zeus, week zij uit naar Kreta en baarde daar in het geheim. Om Cronus te misleiden gaf ze hem een in luiers gewikkelde steen, die door Cronus werd verzwolgen. Zo werd Zeus gespaard en zodra Zeus opgegroeid was, dwong hij Cronus alle door hem verzwolgen kinderen weer uit te spugen.

Met de hulp van zijn broers, zussen en andere medestanders onder de goden overweldigde en onttroonde Zeus Cronus en werd de koning van goden en mensen.

Kronos - Cronus




Ook interessant!

Narcissus verliefd op eigen spiegelbeeld
Narcissus verliefd op eigen spiegelbeeld
Oedipus huwde zijn moeder
Oedipus huwde zijn moeder
Achilles, de grote Griekse held
Achilles, de grote Griekse held
Hades god van de onderwereld
Hades god van de onderwereld

Mythologie