Titanen twaalf Griekse goden

Titanen - ΤΙΤΑΝΕΣ

De titanen zijn de kinderen van Uranus en Gaea volgens de Griekse mythologie. Twaalf goden, zes mannelijke; Cronus, Oceanus, Hyperion, Japetus, Coeus en Crius en zes vrouwelijke: Tethys, Phoebe, Rhea, Themis, Mnemosyne, en Theia.

Titanenstrijd

Toen Zeus was opgegroeid, dwong hij zijn vader Cronus om alle door hem verzwolgen kinderen weer uit te spugen. Vervolgens lieten zij met zijn allen de honderdarmige reuzen en de cyclopen vrij en verklaarden de oorlog aan Cronus. Cronus had zijn broers als bondgenoten (de Titanen), maar Oceanus vocht niet mee. De Titaniden (de vrouwelijke Titanen) kozen in deze strijd ook niet de zijde van hun broers. (Hoewel zij wel echtparen vormden om goden te baren).

Alle goden namen deel aan deze oorlog; de vreselijke Titanenstrijd. Tijdens deze beroemde strijd hadden de Titanen zich op de berg Othrys verschanst, terwijl Zeus en zijn bondgenoten de berg Olympus als uitvalsbasis hadden. De Cyclopen gaven Zeus onweer en bliksem als wapen, Poseidon kreeg zijn drietand en Hades kreeg de mogelijkheid onzichtbaar te worden. De drie honderdarmige reuzen wierpen met hun driehonderd armen enorme rotsblokken naar de Titanen.

De Olympische goden wonnen de Titanenstrijd en Zeus volgt zijn vader op. Hij is wijzer en oppermachtig, hij vertegenwoordigd de natuurkrachten. Na afloop van de Titanenstrijd werden Cronus en zijn broers geketend en in de Tartaros geworpen, bewaakt door de honderdarmige reuzen.

val der titanen - Cornelis van haarlem
Titanen
Ook interessant!

Trojaanse oorlog - Troje tegen de Grieken
Trojaanse oorlog - Troje tegen de Grieken
Koning Minos van Kreta
Koning Minos van Kreta
Icarus vloog te dicht bij de zon
Icarus vloog te dicht bij de zon
Minotaurus half man en half stier
Minotaurus half man en half stier

Mythologie