Jason en het gulden vlies

Jason - ΙΑΣΩΝJason en het gouden vlies

Jason was de zoon van koning Aeson van Iolkos, een stad in Thessalië in Griekenland. Koning Aeson werd door zijn halfbroer Pelias van de troon gestoten.

Toen Jason geboren werd, waren zijn ouders bang dat Pelias hem zou doden en daarom stuurden ze hem stiekem naar het Piliongebergte, waar hij werd opgevoed door de wijze Centaur Cheiron. Dit wezen, half paard half mens, leerde hem alles om een sterke volwassen man te worden, van boogschieten, klimmen en vechten tot paardrijden.

"Jason haalde met de argonauten het Gulden Vlies terug."

Toen Jason volwassen was ging hij terug naar Iolkos om de troon op te eisen. Pelias zei dat hij die zou krijgen, als "het Gulden Vlies" zou worden teruggehaald. Jason besloot het Gulden Vlies terug te gaan halen en verzamelde een groot aantal Griekse helden voor de tocht, onder wie Herakles, Theseus en Orpheus.

De deelnemers aan de tocht werden de Argonauten genoemd, omdat hun schip de Argo heette. De tocht leidde naar Colchis aan de oostkant van de Zwarte Zee. Met de hulp van de tovenares Medea slaagde hij erin die opdracht tot een goed einde te brengen. Samen met Medea keerde hij naar Griekenland terug.

Wat was eigenlijk het gulden vlies? Het Gulden Vlies was de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Ze behoorde eigenlijk toe aan een gouden ram.

jason en de draak
Ook interessant!

Homerus Griekse schrijver en dichter
Homerus Griekse schrijver en dichter
Ares Griekse god van de oorlog
Ares Griekse god van de oorlog
Helios Griekse god van zon en licht
Helios Griekse god van zon en licht
Apollo, Griekse god van licht en muziek
Apollo, Griekse god van licht en muziek

Mythologie