Jason en het gulden vlies

Jason - ΙΑΣΩΝJason en het gouden vlies

Jason was de zoon van koning Aeson van Iolkos, een stad in Thessalië in Griekenland. Koning Aeson werd door zijn halfbroer Pelias van de troon gestoten.

Toen Jason geboren werd, waren zijn ouders bang dat Pelias hem zou doden en daarom stuurden ze hem stiekem naar het Piliongebergte, waar hij werd opgevoed door de wijze Centaur Cheiron. Dit wezen, half paard half mens, leerde hem alles om een sterke volwassen man te worden, van boogschieten, klimmen en vechten tot paardrijden.

"Jason haalde met de argonauten het Gulden Vlies terug."

Toen Jason volwassen was ging hij terug naar Iolkos om de troon op te eisen. Pelias zei dat hij die zou krijgen, als "het Gulden Vlies" zou worden teruggehaald. Jason besloot het Gulden Vlies terug te gaan halen en verzamelde een groot aantal Griekse helden voor de tocht, onder wie Herakles, Theseus en Orpheus.

De deelnemers aan de tocht werden de Argonauten genoemd, omdat hun schip de Argo heette. De tocht leidde naar Colchis aan de oostkant van de Zwarte Zee. Met de hulp van de tovenares Medea slaagde hij erin die opdracht tot een goed einde te brengen. Samen met Medea keerde hij naar Griekenland terug.

Wat was eigenlijk het gulden vlies? Het Gulden Vlies was de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Ze behoorde eigenlijk toe aan een gouden ram.

jason en de draak
Ook interessant!

Aphrodite, Griekse godin van de liefde
Aphrodite, Griekse godin van de liefde
Odysseus koning van Ithaka
Odysseus koning van Ithaka
Trojaanse oorlog - Troje tegen de Grieken
Trojaanse oorlog - Troje tegen de Grieken
Pandora opener van de doos
Pandora opener van de doos

Mythologie