Cyclopen Griekse reuzen

Cyclopen - ΚΥΚΛΟΠΕΣ (Griekse Cycloopmythologie)

In de Griekse mythologie waren de Cyclopen een ras van reusachtige wezens met slechts één oog in het midden van hun voorhoofd. Ze zijn bekend om hun enorme grootte, kracht en vaardigheden als ambachtslieden. Er zijn twee verschillende groepen van cyclopen in de Griekse mythen:

De Uranische Cyclopen: Dit waren de drie zonen van Uranus (de hemel) en Gaia (de aarde). Hun namen waren Arges, Brontes en Steropes. Deze Cyclopen waren ambachtslieden en smeden, beroemd om het smeden van de bliksemschichten van Zeus, de drietand van Poseidon en de onzichtbare helm van Hades. Ze worden vaak afgebeeld als krachtige en goddelijke smeden.

"De Cyclopen waren reuzen met maar 1 oog."

De Homerus Cyclopen: Deze zijn het best bekend uit Homerus' "Odyssee", waarin de held Odysseus en zijn bemanning een cycloop genaamd Polyphemus tegenkomen. Polyphemus was de meest ruige van alle cyclopen. Een orakel had hem voorspeld dat hij blind gemaakt zou worden door Odysseus en het feit dat dit ook gebeurde maakte hem woedend.Toen vroeg Polyphemus om wraak bij zijn vader Poseidon. De God van de zee was woedend en vanaf dat moment had Odysseus zeer veel tegenslag.

Deze cyclopen werden afgebeeld als onbeschaafde, eenzame herders, niet verbonden met de ambachtelijke cyclopen van de eerdere mythe. Ze woonden op afgelegen eilanden en stonden bekend om hun gebrek aan sociale gebruiken en vijandigheid tegenover vreemdelingen.

In beide gevallen worden Cyclopen meestal afgebeeld als grote, krachtige wezens, vaak met een primitieve en brutale houding, in schril contrast met de meer verfijnde en gecultiveerde goden en helden van de Griekse mythologie. Hun unieke kenmerk, het enkele oog, maakt hen tot een van de meest onderscheidende en herkenbare figuren in de Griekse mythen.Wie was Polyphemus?

Polyphemus was een Cycloop in de Griekse mythologie, beroemd door zijn verschijning in Homerus' "Odyssee". Hij was de zoon van Poseidon, de god van de zee, en Thoosa, een nimf. Polyphemus woonde op een afgelegen eiland en was een herder van schapen. Hij werd bekend door zijn ontmoeting met Odysseus, de slimme Griekse held, tijdens diens terugreis van de Trojaanse Oorlog.

Toen Odysseus en zijn bemanning op het eiland van Polyphemus aankwamen, werden ze opgesloten in de grot van de Cycloop. Polyphemus at enkele van de mannen en plande om ze allemaal te consumeren. Odysseus bedacht echter een list en gaf zichzelf de naam 'Niemand'. Hij verblindde Polyphemus met een brandende paal, waardoor de Cycloop zijn zicht verloor. Toen Polyphemus om hulp riep en zei dat 'Niemand (Kanénas)' hem had aangevallen, kwamen de andere cyclopen niet ter hulp, misleid door de slimme woordspeling.

Polyphemus de Cycloop
Polyphemus de Cycloop

Odysseus en zijn overlevende bemanningsleden ontsnapten door zich onder de buiken van de schapen van Polyphemus te verbergen en zo onopgemerkt uit de grot te sluipen. Het verhaal van Polyphemus benadrukt thema's zoals de gevaren van trots en de kracht van sluwheid over brute kracht. Het incident met Polyphemus zou ook leiden tot verdere complicaties voor Odysseus, aangezien God Poseidon, kwaad vanwege de verminking van zijn zoon, Odysseus' reis naar huis verder zou hinderen.


Ook interessant!

Poseidon Griekse god van de zee
Poseidon Griekse god van de zee
Pandora opener van de doos
Pandora opener van de doos
Bellerophon Griekse held
Bellerophon Griekse held
Atlas met hemelgewelf op schouders
Atlas met hemelgewelf op schouders

Mythologie