Trojaanse oorlog - Troje tegen de Grieken

In de Griekse mythologie speelt de oorlog van Troje een belangrijke rol. In de Ilias van Homerus wordt een deel van de tien jaar durende oorlog tegen Troje beschreven. De Trojaanse oorlog was de grootste oorlog die ooit is gevoerd in de oude Griekse tijd. Het was een oorlog tussen de bewoners van de stad Troje en de Grieken die de stad Troje wilden veroveren. De mythe is gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland rond het jaar 1180 voor Christus. De bekendste Trojanen waren Hector en Paris en de bekendste Griekse helden waren Achilles, Odysseus en Ajax.

Op de trouwdag van Peleus en Thetis (de moeder van Achilles) wierp Eris (die als enige geen uitnodiging had ontvangen) een gouden appel tussen de gasten, waarop stond: "voor de schoonste". Zeus gaf Paris de opdracht om de appel te geven aan aan de knapste godin: Hera, Athena, of Aphrodite. De drie beeldschone godinnen wilden allemaal deze eer, dus ze beloofden Paris van alles om de titel te krijgen. Hera beloofde Paris de heerschappij over Azie. Athena beloofde hem wijsheid en onoverwinnelijkheid. Aphrodite beloofde hem de liefde van Helena, de mooiste vrouw ter wereld. Aphrodite won de schoonheidswedstrijd en Helena werd de oorzaak van de beroemdste oorlog uit de wereldgeschiedenis: de Trojaanse oorlog.

Tijdens de eerste jaren van de Trojaanse Oorlog verwoestte Achilles met zijn manschappen twaalf steden aan de kust en elf midden in het Trojaanse gebied, en zolang hij met de Grieken vocht, wonnen zij steeds van de Trojanen. Achilles kreeg ruzie (om een vrouw) met de koning (Agamemnon) en daarom wilde hij niet meer meedoen aan de strijd. De beste vriend van Achilles was Patroclos en omdat Achilles niet meer wilde vechten, ging Patroklos, vermomd als Achilles, de strijd aan tegen de Trojanen. Patroklos verdreef de Trojanen, hij won zelfs een paar veldslagen en zorgde ervoor dat de Trojanen zich ver terug moesten trekken. Totdat Hektor ontdekte dat het niet Achilles was die het Griekse leger leidde, maar Patroclos. Toen werd Patroklos gedood door Hector. Achilles was zo verdrietig en kwaad door de dood van zijn vriend dat hij wraak wilde. Na vele veldslagen en gevechten stonden Achilles en Hector tegenover elkaar bij de poort van Troje. Toen Achilles deze strijd won en Hector stierf, bond Achilles het lichaam van Hector achter zijn strijdwagen en hij reed rond Troje terwijl hij het lichaam van Hector meesleurde.

Achilles had 1 zwakke plek en dat was zijn hiel. Op aanwijzing van God Apollo, schoot Paris een pijl af op zijn zwakke plek en doodde Achilles. Odysseus en Ajax werkten samen om het lichaam van Ahilles in veiligheid te brengen. Later kregen zij ruzie om de wapens van Achilles. Odysseus kreeg uiteindelijk de wapens van Achilles.

Odysseus, de koning van het eiland Ithacana bedenkt na tien jaar vechten de bekende list van het Paard van Troje, waarin Griekse strijders verstopt zitten. De Grieken doen alsof ze vertrekken en varen met hun manschappen naar een verderop gelegen eiland, ze laten het reusachtige paard achter. De Trojanen zien dat de Grieken vertrekken en denken dat het paard een offer aan hen is, ze trekken het paard de stad in en vieren de hele nacht feest. De volgende ochtend klimmen de Grieken uit het paard en nemen de stad in.

Meer mythologie
Ook interessant!

Hades god van de onderwereld
Hades god van de onderwereld
Icarus vloog te dicht bij de zon
Icarus vloog te dicht bij de zon
Minotaurus half man en half stier
Minotaurus half man en half stier
Theseus held van Athene
Theseus held van Athene

Mythologie