Jocaste koningin van Thebe

Jocaste - Jokaste - ΙΟΚΑΣΤΗ

In de Griekse mythologie is Jocaste de Koningin van Thebe, de vrouw van Laius en moeder en later vrouw van Oedipus.Toen zij haar incestueuze verbinding met haar zoon te weten kwam, hing zij zichzelf op. Bij Oedipus werd zij moeder van Antigone, Ismene, Polinices en Eteocles.

Toen Jocaste in verwachting was van Oedipus, stuurde haar man Laios haar naar het Orakel van Delphi. Het orakel vertelde dat het kind voorbestemd was zijn vader te vermoorden en met zijn moeder te trouwen.

"Jocaste was moeder van Oedipus én trouwde met hem."

Toen Oedipus geboren was liet Jocaste hem achter in het bos, met twee pennen door zijn benen geboord zodat hij het niet zou overleven. Oedipus wordt echter door een herder gevonden en hij geeft het kind aan koning Polybos en zijn vrouw Merobe van Korinthe.

Na vele jaren krijgt Oedipus van het orakel te horen dat hij de moordenaar van zijn vader Laios moet vinden. Op deze zoektocht doodt hij een man (hij wist niet dat dit zijn eigen vader was). Vervolgens trouwt hij met Jocaste, niet wetende dat dit zijn moeder is. Later ontdekt hij dat dit zijn ouders waren. De voorspelling van het orakel is uitgekomen. Jocaste pleegt zelfmoord en Oedipus steekt zichzelf de ogen uit.
Ook interessant!

Ajax de Griekse held
Ajax de Griekse held
Europa moeder van Minos
Europa moeder van Minos
Atlas met hemelgewelf op schouders
Atlas met hemelgewelf op schouders
Pandora opener van de doos
Pandora opener van de doos

Mythologie