Asclepius, Griekse god van de geneeskunst

Asclepius - De Griekse Mythologie

Asklepios - ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Asclepius symbool - AsklepiosAsklepios was een Griekse held en de god van de geneeskunst. Hij was de zoon van Apollo en Coronis. Asklepios groeide op bij de wijze Centaur Chiron, welke hem onderwees in de geneeskunst. Asklepios werd hierin zeer bedreven. De godin Athena zou hem het bloed van de Gorgo hebben gegeven, die werd onthoofd door Perseus. Het bloed van de Gorgo was zo opwekkend dat Asklepios er zelfs de doden mee kon laten herrijzen. Zeus was hier niet blij mee, hij was bang dat hierdoor de wereldorde in gevaar zou komen. Zeus doodde daarom Asklepios, met een bliksemschicht. Apollo nam hierop wraak door de Cyclopen te doden. Zeus riep hierna Asklepios opnieuw tot leven.

"Asklepios was de Griekse god van de geneeskunst."

Asklepios kreeg vijf dochters, waaronder Hygieia (de godin van de gezondheid) en Panacea (de godin van de geneesmiddelen) en twee zonen, de geneesheren Podalirius en Machaon. Ook de bekende arts Hippokrates zou een afstammeling van Asklepios zijn.

Asklepios wordt meestal afgebeeld met een staf waar omheen een slang kronkelt; de asclepiusstaf of esculaap. Dit is al eeuwenlang het symbool voor artsen. Ook de apothekers gebruiken dit symbool, maar dan met bovenaan de asclepiusstaf een schaal, waaruit de slang wordt gevoed. Deze schaal is het symbool van Hygieia, dochter van Asklepios en godin van de gezondheid.

Asklepeion Kos
Asklepeion Kos

Het Asklepieion is een van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland Kos. Dit was het beste en bekendste ziekenhuis uit de oudheid.
Ook interessant!

Homerus Griekse schrijver en dichter
Homerus Griekse schrijver en dichter
Achilles, de grote Griekse held
Achilles, de grote Griekse held
Daedalus ontwerper van het labyrint
Daedalus ontwerper van het labyrint
Eros Griekse god van de liefde
Eros Griekse god van de liefde

Mythologie