Hades god van de onderwereld

Hades - ΑΔΗΣ (Pluto)Hades

Hades of onderwereld is volgens de Griekse mythologie een broer van Zeus, Poseidon en Hera en god van de doden die heerste over de onderwereld. De Romeinse naam van Hades is Pluto.

"Hades is de Griekse god van de onderwereld en de doden."

Hades werd opgegeten door zijn vader Cronus en vervolgens weer uitgespuugd. Hades nam deel aan de Titanenstrijd aan de zijde van Zeus.

In zijn donkere rijk is Hades een hard en meedogenloos heerser. Zijn vrouw is Persephone. Hij staat aan niemand toe terug te keren naar het rijk der levenden. De Onderwereld was in de regel alleen toegankelijk voor doden, er waren maar enkele helden, zoals Odysseus, Herakles en Orpheus die levend uit de onderwereld terugkeerden. De onderwereld wordt bewaakt door de driekoppige hond Cerberus.

Persephone Hades Cerberus
Persephone Hades CerberusWie was Hades?

Hades in de onderwereld

Hades is een figuur uit de Griekse mythologie en is een van de belangrijkste goden. Hij is de god van de onderwereld, het rijk van de doden, wat ook wel Hades wordt genoemd. In de Griekse mythologie is Hades de zoon van de Titanen Cronus en Rhea, en de broer van Zeus en Poseidon.

Als god van de onderwereld, heerste Hades over de zielen van de overledenen. Hij was een gerespecteerde en soms gevreesde god, maar niet inherent kwaadaardig. Hades hield zich strikt aan de regels en was rechtvaardig in zijn oordelen.

Een bekend verhaal over Hades is zijn ontvoering van Persephone, de dochter van de godin Demeter. Hij nam haar mee naar de onderwereld om met haar te trouwen, wat leidde tot de seizoenswisselingen op aarde, omdat haar moeder Demeter, de godin van de landbouw, rouwde om haar afwezigheid. Hades wordt vaak afgebeeld met attributen zoals een tweetandige scepter en een onzichtbaarheidskap.

Hij had ook een trouwe driekoppige hond, Cerberus, die de poorten van de onderwereld bewaakte. Hoewel hij soms wordt geassocieerd met dood en duisternis, speelde Hades een essentiële rol in het handhaven van de balans in de Griekse mythologie.


Ook interessant!

Minotaurus half man en half stier
Minotaurus half man en half stier
Titanen twaalf Griekse goden
Titanen twaalf Griekse goden
Zeus oppergod volgens Griekse mythologie
Zeus oppergod volgens Griekse mythologie
Perseus Griekse held van Argos
Perseus Griekse held van Argos

Mythologie