Herakles Griekse halfgod met grote kracht

Herakles - Hercules - ΗΡΑΚΛΗΣ

Herakles of Hercules is in de Griekse mythologie een halfgod, de zoon van Zeus en Alcmene. Herakles was vanaf zijn geboorte beroemd om zijn geweldige kracht, omdat hij in zijn wieg twee slangen wurgde, die door de jaloerse Hera waren gezonden om hem te doden. Hij is vooral bekend om de twaalf werken die hij moest verrichten toen hij Euristheus, koning van Tiryns diende.

"Herakles is de sterke Griekse halfgod die de 12 werken verrichtte."

Herakles trouwde met Megara en hij kreeg drie zonen met haar. Op een dag zorgde Hera ervoor dat Herakles door waanzin werd getroffen en hij vermoordde hierdoor zijn eigen kinderen. Om zichzelf te redden van de wraakgodinnen trad Herakles in dienst van koning Eurystheus van Mykene. In opdracht van Eurystheus moest Herakles twaalf onmenselijk zware werken verrichten. Deze werken waren:

Herakles of Hercules
Griekse halfgod Herakles of Hercules

1. Het doden van de enorme Nemeïsche leeuw.

Deze leeuw kon niet verwond worden door pijlen of een knots, dit waren de wapens die Herakles altijd bij zich droeg. Hij wurgde de leeuw met zijn blote handen. Later droeg Herakles altijd de ondoordringbare huid van deze leeuw als harnas. De kop van het dier werd zijn kap, de huid zijn mantel.

2. Het doden van de Hydra.

De hydra was een negenkoppige slang die in een moeras bij Argos (op de Peloponnesos) woonde. Zodra er een kop van de hydra werd afgeslagen, groeiden er twee nieuwe koppen aan. Herakles overwon de slang samen met zijn neef Iolaus. Iedere keer als ze er een kop hadden afgeslagen, schroeiden ze met brandende boomstammen de wonden dicht. Herakles dompelde zijn pijlen in het giftige bloed van de Hydra, deze zouden later van pas komen.

3. Het vangen van het Erymanthische everzwijn.

Het everzwijn was in de sneeuw weggezakt en Herakles bond de poten van het beest met kettingen vast en ging naar Mykene terug. De koning was zo bang voor het everzwijn dat hij zich verschool in een groot koperen vat dat hij in de grond had laten ingraven.
Herakles, Hercules, Iraklis
4. De jacht op de hinde van Cerynea.

Deze hinde had een gouden gewei, koperen hoeven en was zeer snel, zodat de jacht op het dier Herakles een jaar duurde. Het lukte hem uiteindelijk de hinde te vangen met een net, toen het dier dronk bij een meer.

5. Het reinigen van de stal van Augias.

Koning Augias had 3.000 runderen en de mest had zich 30 jaar lang opgehoopt in een stal. Herakles verrichtte deze taak in een dag door het water van twee rivieren door de stallen te laten stromen.

6. Het doden van de Stymphalische vogels.

Deze vogels leefden bij het Stymphalosmeer in Arkadia. De vogels hadden een bronzen bek, vleugels en klauwen, aten mensenvlees en konden hun veren als pijlen afschieten. Herakles lokte ze uit hun holen door met twee bronzen kleppers te rammelen. Het lukte hem de vogels te doden met giftige pijlen, die hij eerder in het bloed van de hydra had gedompeld.

7. Het vangen van de Kretenzische stier (de Minotaurus).

Deze stier was van koning Minos van Kreta. Herakles ving de stier en bracht hem naar koning Eurystheus.

8. Het temmen van de mensenetende paarden van Diomedes.

Diomedes was een koning in Thracië die zijn paarden mensenvlees voerde. Herakles gooide Diomedes als voer voor zijn eigen paarden en de paarden werden door Herakles getemd en naar Mykene gebracht.

9. Het stelen van de gordel van Hyppolyte.

Hyppolyte was de koningin van de Amazonen. Herakles vroeg Hippolyte om de gordel. Hera deed zich toen voor als Amazone en stookte hyppolyte tegen Herakles op. Dit resulteerde in een gevecht met Hippolyte en Herakles doodde haar en nam de gordel mee naar Mykene.

10. Het stelen van de runderen van Geryon.

De runderen werden bewaakrt door een reus met drie hoofden, drie lijven en zes armen. Herakles doodde hem met een pijl die door zijn drie lichamen heen boorde.

11 Het roven van de gouden appels der Hesperiden.

De Hesperiden waren dochters van Atlas die de tuin met de gouden appels bewaakten. Zij kregen hierbij hulp van de honderdkoppige draak Ladon. Herakles vroeg Atlas, een van de Titanen, om hulp. Atlas moest als straf van Zeus het hemelgewelf dragen, maar dit zou Herakles dan even van hem overnemen. Atlas pakte de appels, maar wilde daarna het hemelgewelf niet meer terugnemen. Met een list lukte het Herakles om Atlas weer het hemelgewelf te laten dragen. Hierna ging Herakles er snel met de appels vandoor.

12. Het weghalen van Cerberus uit de Hades (onderwereld).

Cerberus was de driekoppige hellehond die in de onderwereld bij Hades woonde. Van Hades mocht Herakles afdalen in de onderwereld en Cerberus meenemen, als hij maar geen geen gebruik maakte van wapens of Cerberus doodde. Herakles was zo sterk dat hij met zijn handen zelfs dit monster bijna kon wurgen. Cerberus erkende dat Herakles zijn meerdere was en ging mee naar koning Eurystheus. Op de terugweg bevrijdde Herakles de held Theseus ook nog uit de onderwereld.

Herakles | Iraklis | Hercules
Ook interessant!

Oedipus huwde zijn moeder
Oedipus huwde zijn moeder
Zeus oppergod volgens Griekse mythologie
Zeus oppergod volgens Griekse mythologie
Europa moeder van Minos
Europa moeder van Minos
Odysseus koning van Ithaka
Odysseus koning van Ithaka

Mythologie