Eros Griekse god van de liefde

Eros - ΕΡΩΣEros - God van de liefde

Eros is in de Griekse mythologie de Griekse god van de liefde en de seksuele begeerte. Voorgesteld als een naakte jongen met gouden vleugels aan zijn schouders, een krullebol en een boog waarmee hij magische pijlen afschoot. De zoon van Aphrodite en Ares, die het hart van goden en mensen doorboorde.

"Als Eros iemand met zijn pijl raakt, is hij/zij op slag verliefd."

Eros werd beschouwd als de mooiste god, omdat hij bij de mens de mooiste gevoelens liet ontstaan. Eros verzachtte sinds onheuglijke tijden de meest ongenaakbare karakters, maakte het leven mooier en gaf er zin aan.

Eros groeide als jong kind niet goed en zijn moeder Aphrodite vroeg raad aan Themis (de godin van de wijsheid). Themis vertelde dat Eros alleen kon groeien als hij een broer of zus had, die hem ook liefde terug kon geven. Anteros (wederliefde) werd geboren en samen met hem kon Eros wel goed groeien. Anteros strafte mensen die wel liefde kregen, maar dat niet teruggaven.Het verhaal van Eros en Psyche

In de Griekse mythologie werd Eros, de god van de liefde, verliefd op Psyche. Psyche was een sterfelijke vrouw van buitengewone schoonheid, die door velen zelfs werd vergeleken met Aphrodite, de godin van de schoonheid en de moeder van Eros. Aphrodite, jaloers op Psyche's schoonheid, gaf Eros de opdracht om Psyche verliefd te laten worden op de lelijkste man op aarde. Echter, toen Eros Psyche zag, was hij zo betoverd door haar schoonheid dat hij zichzelf per ongeluk verwondde met zijn eigen pijl en hopeloos verliefd op haar werd.

Eros en Psyche
Eros en Psyche

Het verhaal van Eros en Psyche is een van de bekendste liefdesverhalen in de Griekse mythologie en vertelt over hun uiteindelijke vereniging na vele beproevingen en moeilijkheden. Psyche moest verschillende taken volbrengen, opgelegd door Aphrodite, om haar liefde te bewijzen en uiteindelijk werd ze zelfs een godin om met Eros herenigd te kunnen worden. Hun verhaal wordt vaak gezien als een allegorie voor de beproevingen en beproevingen van de liefde, en het overwinnen van obstakels voor ware liefde.


Ook interessant!

Poseidon Griekse god van de zee
Poseidon Griekse god van de zee
Bellerophon Griekse held
Bellerophon Griekse held
Icarus vloog te dicht bij de zon
Icarus vloog te dicht bij de zon
Cyclopen Griekse reuzen
Cyclopen Griekse reuzen

Mythologie