Dionysos god van wijn en plezier

Dionysos - ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Griekse Goden - Griekse mythologie)Dionisos, Dionysus, Dionysos

Dionysos was de god van de landbouw, de vruchtbaarheid, de natuur, de wijn, het plezier en de dans, het leven, en van onsterfelijkheid, volgens de Griekse mythologie. Hij is ook wel bekend onder de naam Bacchus.

"Dionysos, de Griekse god van de wijn."

De mythe van Ariadne die door Theseus achtergelaten werd op Naxos na zijn terugkeer uit Kreta is nauw met Dionisos verbonden: Dionisos zou haar daar hebben gehouden en haar tot zijn vrouw gemaakt hebben. Er wordt zelfs gezegd dat zij samen twee kinderen kregen, Staphylus en Oenopion.

Dionisos was een buitenechtelijke zoon van oppergod Zeus en de sterfelijke vrouw Semele. Hij zou zijn geboren uit het dijbeen van zijn vader, Zeus. Om uit de handen van zijn jaloerse stiefmoeder Hera te blijven groeide hij op in een afgelegen streek.

Dionysos werd god van de vruchtbare natuur, later specifiek verbonden met de wijnbouw. Vaak is hij afgebeeld met een druiventros of wijnbeker in de hand en een krans van druivenbladeren op het hoofd.

Dionysos
Dionysos Griekse God van de wijnMet wie was de God Dionysos verwand?
Dionysos, de Griekse god van de wijn, feesten en extase, had verschillende familierelaties in de Griekse mythologie. Hij was de zoon van Zeus, de oppergod, en Semele, een sterfelijke vrouw en prinses van Thebe. Zijn geboorte was uniek omdat hij tweemaal geboren werd; eerst uit zijn moeder Semele en later uit de dij van Zeus, nadat Semele stierf door de goddelijke aanblik van Zeus in zijn ware vorm.

Dionysos
Dionysos

Aangezien hij de zoon van Zeus was, had Dionysos vele halfbroers en -zussen, waaronder de bekende goden zoals Apollo, Artemis, Hermes, Athena, en Hercules. Zijn vrouw was Ariadne, de dochter van koning Minos van Kreta, die bekend is van het verhaal van de Minotaurus en Theseus. Dionysos redde haar nadat Theseus haar verliet en zij werden uiteindelijk getrouwd.

Dionysos was ook bekend om zijn metgezellen, de Maenaden (of Bacchanten), wilde vrouwen die in extase zijn rituele vieringen volgden. Hij werd vaak vergezeld door satyrs, mythische wezens die half mens, half bok waren, waarvan de bekendste Silenus is, een oude satyr die vaak als zijn mentor en metgezel wordt beschouwd.


Ook interessant!

Odysseus koning van Ithaka
Odysseus koning van Ithaka
Europa moeder van Minos
Europa moeder van Minos
Herakles Griekse halfgod met grote kracht
Herakles Griekse halfgod met grote kracht
Atlas met hemelgewelf op schouders
Atlas met hemelgewelf op schouders

Mythologie